CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ a yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi vermiş.
İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan Gaziemir Kurşun Fabrikasının 8 yıl önce boşlatılmış arazisini soruyor. Radyasyondan arındırılıp, arındırılmadığını merak ediyor.
Çevre konusunda çok duyarlı olan, sağlık alanında da yatırımlar yapan milletvekilimiz, fabrikanın bugünkü akıbetini sormaya nedense cesaret edemiyor.
Örneğin şu soruları da sorabilirdi.
1969 -2010 yılları arasında Gaziemir’i cehenneme çevrinen bu kurşun fabrikası şimdi hangi ilçede faaliyetlerini sürdürüyor'
Bu fabrikaya ruhsat verilmesi ve arsa tahsisi sürecinde dönemin belediye başkanı ile ekibinin olağanüstü çabasının karşılığı neydi acaba'
Çevreye dair sicili çok bozuk olan, Türkiye’de hiçbir yerde kurulmasına, üretim yapmasına müsaade edilmeyen, kurşun fabrikasını, o ilçenin en değerli yaşam alanına dikilmesine kim imzayı attı'
Bunu sağlayan Belediye Başkanının çıkarı neydi hakkında bir işlem yaptınız mı'
Bu Belediye başkanı hangi partiye mensuptu'
Kurşun Fabrikasının ruhsat dosyasını, belgelerini hep yanında çantasında taşıdığı, orada ne kurulacağını kimseyle paylaşmadığı, ilçedeki gazetecilerin bile o yerin mermer fabrikası olduğunu sandıkları birer şehir efsanesi mi'
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit bu soruların hiçbirini soramaz, sormaya cesaret edemez.
Çünkü o kurşun fabrikasını Torbalı’nın göbeğine bir hançer gibi saplayan kişi; dönemin CHP’li Belediye Başkanı İsmail Uygur’dur.
O yüzden, CHP’liler dönüp dolaşırlar, Gaziemir’in dışına çıkamazlar.
Fabrikanın bugünkü akıbetini, radyasyon ölçüm sonuçlarını, çevreye zararlarını hiç merak etmezler!
Gaziemir’in Aydın mahallesinde yaşayanların 41 yıl süreyle zehir soluyor olmalarına tepki gösteren CHP Milletvekillilerimizi aynı duyarlılığı, çevre bilincini, ilgiyi Torbalı’ya da göstermelerini istiyoruz
Gelip muhteşem eserlerini görsünler.
Kurşun fabrikası Torbalı Devlet Hastanesi’ne sadece 500 metre mesafededir. Türkiye’nin en büyük çevre yatırımı ve sosyal yaşam alanının oluşturulduğu 22 km uzunluğundaki Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesi’nin de sınırındadır.
Şu büyük çelişkiye bakın lütfen!
Bir Belediye başkanı Torbalı’ya radyasyon yaymakla sicili bozuk olan, kimsenin istemediği kurşun fabrikasını ilçesine getirebiliyor.
Diğeri; aynı fabrikanın kurulu olduğu alanın yanı başında, 22 km uzunluğundaki dere ve su yatağını kurtarmak için olağanüstü bir çaba gösteriyor. DSİ 3 yıl süreyle onlarca iş makinesiyle söz konusu bölgede 70 yıllık bir temizlik yapıyor.
Menderes havzasına hayat veren bu coğrafyanın en değerli su kaynağını yok olmaktan kurtarıyor. Derenin iki yakasında binlerce metrekarelik sosyal yaşam alanı oluşturuyor. Bu alana şimdi Torbalı Belediyesi binlerce ağaç dikiyor, kuşlar yeniden ötmeye, sular yavaş-yavaş akmaya başlıyor. Mahathma Gandi’nin ünlü sözüyle yazımı noktalıyorum "Dünya; herkesin ihtiyacına yetecek kadarını sağlar, fakat herkesin hırsını karşılamaya yetecek olanı değil."
Yorumlar (8)