Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Babacan, İktisat Kongresi'nde konuştu: Ekonomik bağımsızlığımız risk altında!

Babacan, İktisat Kongresi'nde konuştu: Ekonomik bağımsızlığımız risk altında!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi beşinci günününde Liderler Buluşması programı ile devam ediyor. Ekonomi politikalarından bahseden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Biz her alanda hazırız. Hiçbir siyasi partinin olmadığı kadar bu ülkeyi yönetmeye hazırız. Çok önemli bir eşikteyiz. Depremde nasıl millet enkazı kaldırdıysa bu ekonomik enkazı da millet kaldıracak.” dedi.

  • Ege Postası
  • 19.03.2023 - 19:46
  • Güncelleme: 19.03.2023 - 19:55

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi beşinci gününde 6’lı Masa’nın liderlerini ağırladı. 

CHP Genel Başkanı ve 13. Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal bir araya geldi.  İYİ Parti’yi ise Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale temsil etti. 

Millet İttifakı Başkanlar Buluşmasına Millet İttifakı Genel Başkan Yardımcıları, CHP PM üyeleri, CHP İzmir Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve üst düzey bürokratlar katılım sağladı. 

Kongrede önemli açıklamalarda bulunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ekonomik kalkınmanın reçetesini verdi. 

BABACAN: ORTA GELİR TUZAĞINA DÜŞTÜK 

Enflasyonu düşük ve öngörülebilir hale indirildiğinde ekonominin büyüdüğünü söyleyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “ Konu iktisat olunca anlaması zor kelimeler havada uçuşuyor, epistemolojik bir kopuş, heterodoks yaklaşım gibi kelimeler alıyor başını gidiyor… Son 20 yıldan ders almalıyız. Siz enflasyonu düşük hale getirdiğinizde ekonomik büyüme oluyor. Şeffaflık ne kadar yükselirse, yolsuzluk endeksi ne kadar aşağı giderse ekonomi o kadar büyüyor. Şeffaflık azaldığında ülke fakirleşiyor. Yolsuzluk artığında ülke fakirleşiyor. Hukuk ve eğitim olmazsa olmaz. 2013'te en son benim katıldığım İzmir İktisat Kongresinde bir konuşma yaptım dedim ki, eğitim ve hukukta gerekenleri yapmazsak orta gelir tuzağına düşeceğiz. Ve şu an Türkiye orta gelir tuzağında. Endişeye mahal yok. Bu tuzaktan nasıl çıkacağımızı biliyoruz. Doğruları yaptığımız sürece Türkiye bu tuzağı kırıp atar. Kurumların yok edildiği, kuralların tanınmadığı, hukuk devletinin ayaklar altına alındığı bir yönetime karşı geniş mahallelerin ortak mücadelesi var. Bizler, bu demokrasi feryadının sesiyiz” dedi. 

“EKONOMİK BAĞIMSIZLIK RİSK ALTINDA” 

Dünyada gelir dağılımının bozulduğuna dikkat çeken Ali Babacan, “Dünyada bütün enerji denklemi değişmiş durumda. Türkiye gibi büyüyen enerjiye ihtiyacı olan bir ülkenin dünyayı iyi takip etmesi gerekiyor. Dünyada da gelir dağılımı bozuldu. Dünyada da zengin daha zengin, yoksul daha yoksul oldu. Liberal bir demokrasi mücadelesi devam ederken devletin rolünün ne olması gerektiği de tartışmalı. Güzel ülkemiz için ne yapmalıyız. DEVA Partisini kurduğumuzda yarınlarla ilgili hazırlığımızdı. 6 altı parti olarak bir araya gelerek Ortak Mutabakat Metni'ni imzaladık tarihte başka örneği yok. Bu tam bir Türkiye mutabakatı. Tam bir hazine var burada. Dünya bugün keskin bir ayrıma gidiyor. Dünyada otokratlar ve demokrasi mücadelecileri karşı karşıya otokratlara karşı demokratların verdiği mücadeleyi görüyoruz. Bugün ülkemizde de otokrat yönetime karşı bir mücadele var. Kurumların yok edildiği  hukuk devletinin ayaklar altına aldığı yönetime karşı ortak bir mücadele car. Bu mücadele Millet İttifakı çatısı altında yürüyen bir mücadele. Bu ülkede uluslararası anlaşmalara yasalara bir kağıt parçası muamelesi yapıldığından dolayı ülkenin gelişmişlikten bahsedilemez. Bu ülkenin sorunlarının çözümü hukuktan, adaletten, eşitlikten, insan haklarından, demokrasiden geçiyor. Bu ülkenin ekonomik bağımsızlığı risk altına girmiştir. Otokrasi ile yönelen ülkelerde bir avuç zengin olur. Kurumların zayıflatıldığı ülkede fırsat eşitliğinden bahsedilemez. Adalet aynı zamanda fırsat eşitliğidir” ifadelerine yer verdi. 

“BU ÜLKEYİ YÖNETMEYE HAZIRIZ” 

“6 tane farklı parti Türkiye’nin yarınları için demokrasi için buluştuk ve anayasa paketimizi açıkladık. Yeni anayasa diyorlar hükümetten ses yok. Biz her alanda hazırız. Hiçbir siyasi partinin olmadığı kadar bu ülkeyi yönetmeye hazırız. Çok önemli bir eşikteyiz. Bütün bu çalışmalarda en önemli noktası, özgürlüklerdir. Basın özgürlüğü ve bunu yapmak o kadar kolay olacak ki. Sayın cumhurbaşkanımızın yemin töreninden sonra şu cümle kuracağım. Yazarlarımız ve düşünürlerimiz derin bir nefes alın artık özgürsünüz. Savcılarımız hakimlerimiz vicdanınızın sesini dinleyin kararlarınızı alın. Depremde nasıl millet enkazı kaldırdıysa bu ekonomik enkazı da millet kaldıracak. ” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.