Dolar 32,3657
%0.15
Euro 34,9440
%-0.35
Altın 2.325,400
%0.21
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AB Konseyi ile PKK arasındaki temyiz davasında kararını verdi

AB Konseyi ile PKK arasındaki temyiz davasında kararını verdi

Terör örgütü PKK'nın AB Konseyi'nin 2014-2017 döneminde "terör örgütleri listesinden" eksik gerekçe nedeniyle çıkarılmasına dair AB genel mahkemesinin 2018'deki hükmünün bozulması kararlaştırıldı.

  • Ege Postası
  • 22.04.2021 - 16:17

Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı, AB Konseyi'nin PKK'yı terör örgütleri listesine alırken eksik gerekçe göstermesi nedeniyle terör örgütü PKK'nın 2014-2017 dönemindeki listeden çıkarılması yönünde AB genel mahkemesinin 2018'de verdiği hükmün bozulmasına, davanın yeniden yargılama için geri gönderilmesine karar verdi.

Merkezi Lüksemburg'da bulunan AB Adalet Divanı, AB genel mahkemesinin 2018'deki hükmü nedeniyle AB Konseyi'nin açtığı temyiz davasını bugün karara bağladı.

AB Adalet Divanı, AB genel mahkemesinin Konsey'in listeleme gerekçesindeki eksiklikten dolayı 2014-2017 yıllarında terör örgütü PKK'nın listeden çıkarılmasına dair verdiği kararın bozulmasına hükmetti. Dava dosyası, tekrar yargılama için AB genel mahkemesine iade edildi.

Terör örgütü PKK, AB'nin terör örgütü listesinden çıkmak amacıyla 1 Mayıs 2014 tarihinde AB Konseyi aleyhine AB Adalet Divanı'ndaki genel mahkemede dava açmıştı. Genel mahkeme, 15 Kasım 2018 tarihinde kararını vermişti. Kararda, PKK'nın listede tutulmasına ilişkin AB Konseyi'nin yeterli gerekçe ortaya koyamadığı, bunun yerine PKK'nın ilk listeye dahil edildiği 2000'li yıllarından kalan güncel olmayan verilere dayandığı gerekçesiyle PKK'nın listelenmesine dair 2014-2017 yıllarında verilen AB Konseyi kararlarının iptaline hükmedilmişti.

Dava sonucunun dava konusu zaman dilimi olan 2014-2017 dönemini kapsaması nedeniyle AB Konseyi genel mahkeme kararına rağmen PKK'yı yeni ve ilave gerekçelerle terör örgütleri listesinde tutmaya devam etmişti. Bu şekilde PKK'nın aralıksız şekilde listede kalmaya devam etmesi sağlanmıştı.

Yavru köpek satın alan aile, köpeği veterinere götürdüğünde polisi aramak zorunda kaldı!Bright-Story

Şirketler Akaryakıtta Araç Başına Yılda 3.000TL Tasarruf EdiyorTicket Car

 İsveç’e PKK/YPG ile görüşme tepkisi

Konsey, kararı temyiz için AB Adalet Divanı'na götürmüştü. Temyize AB Komisyonu, Hollanda, Fransa ve Birleşik Krallık da katılmıştı.

Temyiz mercisi AB Adalet Divanı'nın PKK'nın 2014-2017 yıllarında listede tutulmasında AB Konseyi'nin argümanlarının yetersizliği gerekçesini tatmin edici bulmaması, PKK'nın terör örgütleri listesinde kalmaya devam etmesi açısından önemli bir gelişme olarak görülüyor.

Dava sonucunda PKK'nın "AB Konseyi'nin terör örgütü olarak listelenme gerekçesinin yetersizliği" nedeniyle AB Adalet Divanı kararıyla listeden çıkması ihtimalinin azaldığı değerlendiriliyor.

Avrupa Birliği (AB), en son Şubat 2021'de aralarında PKK ve DHKP-C gibi 21 örgütün bulunduğu "terör listesini" 6 aylığına uzatmıştı.

AB Konseyi, terörist kabul edilen kişi, kuruluş ve örgütlerin finansal varlıklarının dondurulması ve bunlara mali kaynak sağlanmasının yasaklanması gibi yaptırımları öngören listeyi en az 6 ayda bir gözden geçiriyor.

AB Konseyi, 2002'de PKK'yı terör örgütleri listesine almıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.