Dolar 32,2081
%-0.11
Euro 34,8604
%0.17
Altın 2.446,320
%0.57
Bist-100 10.219,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Basmane Çukuru için düğmeye basıldı

Basmane Çukuru için düğmeye basıldı

Konak Belediyesi Ocak Ayı ikinci birleşimi Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Başkan Vekili Adnan Oğuz Akyarlı’nın yönettiği oturumda ana gündem maddesi Basmane Çukuru olurken, İzmir’in kanayan yarası için çözüme yeşil ışık yakıldı.

  • Ege Postası
  • 07.01.2013 - 20:50
 EGE POSTASI/HABER SERVİSi -İzmir'in en değerli alanlarından birisi olan ve kentin en önemli sorunları arasında yer alan “Basmane Çukuru” yaklaşık 14 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından çözüme kavuşuyor. En son 2009 yılında Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur’un açtığı dava ile iptaline karar verilen, bunun sonrasında da arazide hissesi bulunan Güçbirliği Holding ile EGS’nin yeni plan önerisi için harekete geçtiği ve Basmane Meydanı'nda yer alan “İzmir’in kanayan yarası” için yeni planlar Konak Meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi. Yeni binlik planlar karara bağlanarak askıya çıkarılmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderildi.

“ONAYIMIZ PLAN DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN”
Önergenin görüşüldüğü esnada AK Parti Grup Başkanvekili Yalçın Kocabıyık, Basmane Çukuru ile ilgili madde değişikliğinin kritik önem arz ettiğini belirterek, konuya çözüm üretmek için bugüne kadar çok fazla çalıştıklarının altını çizdi. Meclis olarak İzmir’in kanayan yarasına çözüm bulunması gerektiğine değinen Kocabıyık şöyle konuştu; ”Daha önce yaptığımız hatalar yüzünden planlar durma noktasına gelmişti. Bu alan şehrin önemli yapılaşma sorunlarından birisini atlattı. Bizler üzerimize düşen görevi yaparak ve konunun hukuksal dayanağını yaratarak, Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığımız 1000 ölçekli planı sunduk ve aynı özveriyi onlarında göstererek 5000 ölçekli nazım imar planını bir an önce hazırlayarak askıya çıkartmalarını bekliyoruz. Büyükşehir Meclisi’nin de alacağı kararın bizimle uyumlu olacağını düşünüyoruz.”

14 YIL SONRA ÇÖZÜME KAVUŞUYOR
Oylama sonrasında söz alan İmar Komisyonu Başkanı Mustafa Çinkılıç ise, bölgenin değerlendirmesini yaparak, söz konusu arazinin bir ticaret bölgesi olduğunu vurguladı ve değişikliğin sakıncalı olmadığını kaydetti. AK Parti Grup Başkan Vekili Kocabıyık, “Bizler olumsuz oy kullanmak istemiyoruz. Amacımız çözüm üretmek ve Basmane Çukuru’nun geleceğini karara bağlamak” sözleri ile kendisine karşılık verirken, görüşülen İmar Komisyonu Raporu, CHP’den Ahmet Doğan, Ceyhun Yücelmiş ve Gökhan Çiçek’in ret oylarına karşılık, komisyondan geldiği şekilde ve oy çokluğu ile kabul edildi.

ALANIN YÜZDE 30’U BÜYÜKŞEHİR’E
Yeni oluşturulan ve kabul edilen planlara göre, İnşaat alanı 200 bin metrekarelerden 104 bin metrekareye indirildi. Bölgede payı bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Güçbirliği Holding ve EGS arasında imzalanan protokol gereğince alanın yüzde 30’u Büyükşehir Belediyesi’ne ayrıldı. Yine yeni planlara göre, Büyükşehir Belediyesi’ne 8 bin 500 metrekarelik otopark alanı ayrıldı. Mevcut alan planlarda yeniden düzenlenerek, “Turizm ve ticaret alanı” olarak belirlenerek, cephesi de Anemon Oteli'nin olduğu bölgeye verildi. Güçbirliği ve EGS ortaklığının Konak Belediyesi arasında daha önceden varılan protokol uyarınca da, Konak Belediyesi’ne 3 bin metrekare büyüklüğünde bir meclis salonu yapılacak. Büyük kısmı ticaret merkezine ayrılacak olan tesisin bir alt geçit ile fuar’daki Kültürpark’a bağlanması öngörülüyor.

BÜYÜKŞEHİR ONAYLAYINCA ASKIYA ÇIKACAK
Konak Belediyesi’nin yaptığı bu değişiklik ve hazırlanan 1000 ölçekli uygulama imar planlarına paralel olarak Büyükşehir Belediyesi söz konusu alanı da kapsayan 5 bin ölçekli nazım imar planı hazırlayacak. Aynı plan bir sonraki Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de onaylandığı takdirde, planlar askıya çıkacak. Askı sürecinde gelen itirazlar değerlendirilip karara bağlandıktan sonra planların kesinleşmesi ve resmi sürecin başlaması bekleniyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.