Dolar 32,3749
%0.18
Euro 35,0165
%-0.14
Altın 2.325,460
%0.22
Bist-100 9,10
%0.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güler, Köy Köy Geziyor Yasayı Anlatıyor

Güler, Köy Köy Geziyor Yasayı Anlatıyor

İzmir Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler, memleketi Bergama’da gerçekleştirdiği köy ziyaretlerinde, Büyükşehir Belediye Yasası’nın köylerde neden olacağı etkilerini anlattı.

  • Ege Postası
  • 25.11.2012 - 12:39

İZMİR- Bergama’da gerçekleştirdiği köy ziyaretlerinde, Büyükşehir Belediye Yasası’nın köylerde neden olacağı etkilerini anlattı. 

İçişleri Komisyonu Üyesi Güler’in köy ziyaretlerine Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, CHP Bergama İlçe Başkanı İdris Yavuzyılmaz, Bergama Kadın Kolları Başkanı Serpil Güler ve partililer eşlik etti.

“Yasa ile hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”

Tasarının yasalaşması ile birlikte artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirten Güler, “Tüzel kişilikleri kaldırılan belediyeler ve köyler; mevcut personelini, taşınır ve taşınmaz mallarını, iş makinelerini ve diğer taşıtlarını, kamu kurum ve kuruluşlarına olan alacak ve borçlarını, yani ne var ne yoksa her şeyini devredecek. Mahalle olarak bağlanacakları ilçe belediyesine bu kanunun yayınlandığı tarihten itibaren 1 ay içinde bildirecek ve süreç sonunda elindeki her şeyi kaybedecek” dedi.

“Köy muhtarlığı ile mahalle muhtarlığı arsında çok fark vardır”

Kanun ile birlikte köylerin mahalleye çevrilecek olmasını sert bir dille eleştiren Güler, “Mahalle muhtarı köy muhtarıyla aynı değildir, mahalle muhtarının neredeyse hiçbir yetkisi yoktur. Köy muhtarlarının bütçesi vardır, köy muhtarlarının alıp satma yetkisi vardır, köy muhtarlıkları, köyün ortak malı olarak toprak zenginidir. Eğer senin tüzel kişiliğin yoksa, yani muhtarlık, köy muhtarlığı, ihtiyar meclisin yoksa hakkın da olmaz. Bu kanunla tüzel kişilikleri kaldırılan belediyeler ve köyler hiçbir şekilde yeni personel alımı yapamayacak. Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi bu kanunla hiç bir şey yapamaz hale getiriliyor. İhtiyar meclisiyle muhtar yerinde duruyor ama ne satabiliyor, ne kiralayabiliyor hiçbir şeye karar veremiyor” dedi.  Tasarı ile 16 bin 82 köyün ve 1560 belediyenin kapatılarak mahalleye dönüştürüldüğünü belirten Güler, “Kapatma işlemi yapılırken, köylerde ve belediyelerde yaşayan yurttaşlarımıza ben senin tüzel kişiliğini kapatmak istiyorum bu duruma sen ne diyorsun diye her hangi bir soru sorulmadı. Bu yasa Anayasa Mahkemesi’nden geri dönmelidir, bu yasa aynı zamanda Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na da aykırıdır” dedi.

Yasa ile köylünün maddi sıkıntıları daha da artacak!

Yasa ile köylülerin maddi sıkıntılarının artacağı belirten Güler, “Köylerde artık götüre usul diye bir şey kalmayacak tüm esnaf deftere tabi olacak. Köylerdeki çay ocakları, bakkallar hepsi deftere tabi olacak ayda en az 200 lira maliyetleri artacak” dedi. Köylerde artık suyun eskisi gibi ucuz olmayacağını söyleyen Güler, “ 5 yıl boyunca büyükşehirlerdeki su fiyat tarifesinin yüzde 25 alınacak. Bu işlem ilk etapta uygulanacak peki 5 yıl sonra ne olacak, 5 yıl sonra büyükşehirlerde su ne kadarsa sizler köylü yurttaşlarımızda aynı parayı ödeyecek çünkü artık sizler büyükşehirli oldunuz” dedi.

Köylülerin tarlalarından emlak bedeli olarak vergi tahsil edileceği de söyleyen Güler, “Bu tasarı ile köylü yaşadığı sıkıntılar azalmayacak maalesef artacak. Sorunlarının aktarımı ve çözümü için daha fazla zaman ve caba gerektirecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 180 kilometre uzaklıkta olan köylerimiz sıkıntılarını, eski yollardan farklı olarak büyükşehir belediyesine aktararak çözecek” dedi. 


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.