Dolar 32,3765
%0.18
Euro 34,9820
%-0.24
Altın 2.325,600
%0.22
Bist-100 9,07
%-0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Türsen, 'Turuncu'nun kaderiyle oynadı!

Karşıyaka Kongresinde neyi anlatayım…

Uğur Yıldırım ile rakibi Serdar Koç’un salona el ele kol kola coşku içerisinde girmesini mi'

Turuncu damgasını mı'

Adaylar konuşma yapmadan biten kongreyi mi'

Turuncu listede olan isimlerin son dakikada Beyaz listeye geçmesini mi'

Tansiyonun yükseldiği kongrede Divan Başkanı Ertam Özen’in isyanını mı'

Kim ne derse desin, Karşıyaka İlçe Kongresi’nde yaşananlar uzun süre konuşulacak gibi…

Belki de ilk defa adayların değil, başkalarının konuştuğu bir kongre oldu.

Karşıyaka Kongresi…

Bana göre kongrede adaylardan kaybeden olmadı, ne Uğur Yıldırım ne de Serdar Koç…

Uğur Yıldırım’ın beyefendi duruşu takdire değerdi… Ve yıllardır kongreleri takip eden biri olarak benim gözlemim şu ki; yapılan bütün tahriklere rağmen sakin kalmayı başardı…

Diğer aday Serdar Koç ise İzmir siyasetinin kazandığı bir isimdir.

Cihan Türsen’in konuşmasında Uğur Yıldırım’ı hedef aldığı bölümde bir an vardı ki eminim benim gibi başka dikkatli gözlerden de kaçmamıştır. Serdar Koç’un o anlarda gerilen Yıldırım’ı bileğinden tutarak sakinleştirmeye çalışması, siyasette özlenen tablolardan biriydi.

Milletvekilli adaylığı döneminde alanda fazla göremediğimiz Serdar Koç’un başka çevresel etkenlere rağmen beyefendi tavrının CHP için de önemli bir kazanç olduğunu düşünüyorum.

Bu kongrenin tek kaybeden ismi Cihan Türsen oldu…

Neden mi'

Karşıyaka İlçe Kongresi büyük bir coşku ile başladı. İki aday salona birlikte girerek muhteşem bir başlangıç yaptı…

Ve coşku tavan yaptı. Kongre öncesi turuncu atkılar ile salonun büyük bölümünde Serdar Koç taraftarları vardı. Sabah salonda belediye ve ilçe başkanı delegeye baskı yapmış ve adil olmayan bir yarış olacak havası vardı.  Bu algı eski Belediye Başkanı Cihan Türsen kürsüye çıkıncaya kadar devam etti.

İşte ne olduysa o konuşmadan sonra oldu.

Ve Turuncu liste yara almaya başladı…

Ardından kürsüye gelen Cevat Durak ve Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın konuşması da dengeleri bir anda değiştirdi.

Türsen’in “Münasip görülenlerin değil, seçilenlerin demokrasisi olmak zorunda. Üyelerimizin seçme, seçilme hakkına müdahale ettirmeyiz. Bağımsız Türkiye isterken CHP’de bağımlı yönetilmeye izin vermeyiz. Karşıyaka’da üye sayımızda artış yok. Sosyal medya hesaplarını beğenen, yorum yapan sayısı fiyaskodur! Kadın ve gençlik kotalarına yazacak isim bulamıyoruz. Falanın eşini, kızını delege yazarak büyüyemeyiz. CHP’de kral çıplak!” şeklindeki konuşması coşkulu başlayan kongrede bir anda tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Ve Türsen’in bu konuşması kongrenin kaderini değiştirdi…

Türsen önce parti içi mesajlar verdi. Cümleleri daha sonra ilçe başkanı, belediye başkanına yönelik eleştiriye dönüşünce salondaki coşku arttı. Bu havadan etkilenen Türsen, parmağını sallayarak hesap sorar gibi konuşmaya başlayınca bu kez salondan büyük tepki aldı.  

Türsen bu konuşmayla eski Belediye Başkanı Cevat Durak ve Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’a da beklediği pası vermiş oldu.

Türsen konuşurken Başkan Akpınar’ın ayağa kalktı, “şimdi elime düştün” der gibi başını sallamakla yetindi. Aslında Türsen o içerikteki konuşmasıyla yıllardır muhalefet ettiği iki başkana kendisi hakkında konuşma fırsatı vermiş oldu..

 Cevat Durak ve Hüseyin Mutlu Akpınar gibi deneyimli siyasetçiler konuşurken Türsen onların karşısında ezildi.

 Karizmayı çizdirdi.

Türsen’in ardından konuşan halef-selef başkanlar salonun havasını değiştirdi. Her iki isimde yıllardır kendilerine muhalif olan Cihan Türsen’le bir nevi hesaplaştı.

Türsen’in de ifade ettiği gibi kongrede parti içi konular “halının altına süpürülmedi”

Turuncu listeyi bitiren konuşmanın içinde geçen konular şöyleydi;

1-Kongrenin özgür yapıldığı kanısında değilim.

2- Üyelerden delege seçilmeden önce imza toplandı mı'

3- Üyelerden önceden imza toplandı mı' 

4- Özellikle işçi arkadaşlarımıza turuncu listeyi getir dediniz mi demediniz mi'

Ve salonda Türsen’e gelen tepkileri gören efsane siyasetçi Ertam Özen, Türsen’in kürsüden inmesinden sonra “Burası Cumhuriyet Halk Partisi kongresi başka kongrelerle karıştırmayın burasını. Gayet güzel giden kongreyi başka mecralara çekmeye hakkı yoktur. Kim kimle ilgili bir şey söylediyse onun da cevabını almak zorundadır” diyerek divan başkanı olmasına rağmen Türsen’in tavrına sert tepki gösterdi.  

Ardından Cevat Durak “CHP’li olmayan, burada söz hakkı olmayan, kongre delegesi olmayan, bir başka patiden belediye başkanlığı yapmış bir arkadaşın salonu germemesi gerekiyordu. Burada İlçe başkanımızı ve partililerimizi suçlayıcı konuşması ne kadar doğr? Ben bunu kabullenmiyorum” dedi. Durak slogan atan Türsen taraftarlarına ise, “ben bu partinin kurucu ilçe başkanıyım, susar mısınız, ben bu parti kurulduğunda üye yapmak için uğraşırken bu arkadaş neredeydi sorar mısını? Önce CHP’li olacağız. Öyle seçimden seçime ortaya çıkarak CHP’li olunmaz. CHP’yi içine sindirmemiş bu arkadaşlarım kalkıp bana altı okun dersini veremez” diyerek belki de ilk defa CHP’liler kaşsında bu kadar sert ve yüksek sesle konuştu.  Her kesim tarafından beyefendi duruşuyla bilinen Durak’ı ilk defa bu kadar kızgın gördüm.

Başkan Durak kürsüde konuşmasıyla Türsen’e duyduğu öfkeyi salonda bulunanlara da hissettirdi.

Cihan Türsen’in konuşması üzerine kongrede kürsüye çıkan diğer isim Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar 3,5 yılın hesabını vereceğim diyerek sözlerine başladı.

Ve aslında 3,5 yılın hesabını kesmiş oldu.

Akpınar “sizin başınızı önünüze eğdirecek bir şey yapmadım. Kendi partilim bizi yerden yere vuruyor. Bana karşı dedikoducular, şantajcılar, iftira atanlar bu tavırlarını hala sürdürüyor. Bu Uğur Yıldırım ve Serdar Koç seçimi değil. Bu seçimin benim üstüme oynanan oyunun seçimi olduğunu da biliyorum.  Beni oylayacaksınız. Ben oylanacağım onu da biliyorum” diyerek kongrede dışardan yapılan müdahaleleri kast etti.

Bugüne kadar hakkında sosyal medyada yazılan ve çizilen bütün eleştirilere konuşmasında Cihan Türsen’in gözlerinin içine bakarak tek tek yanıt verdi.

Salonda delege seçimlerinde aleyhinde çalışan, hakkında olumsuz yazanları ve konuşanları tek tek delegelere şikayet etti.

En can alıcı nokta ise CihanTürsen’in akraba eleştirilerine “Sayın başkan siz teyzenizin oğlunu belediye başkanlığınız döneminde memur yaptınız mı'” eşi hanım efendi hala bizim belediyemizde çalışıyor, iyi ki de yapmışsınız”  dedi. Ve Türsen kafasını sallayarak onayladı.

İşte kongrede Türsen’in yaptığı konuşmaya verilen yanıtlar seçiminde kaderini etkilemiş oldu.

 Bu kongrede hissettiğim Cevat Durak ve Hüseyin Mutlu Akpınar, Cihan Türsen’le olan hesaplaşmalarına nokta koydu…

Ve şu bir gerçek ki Karşıyaka’da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak…