Dolar 32,5814
%0.33
Euro 34,6861
%-0.13
Altın 2.520,880
%1.46
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Önseçim delegeleri neden seçilir'

CHP’de devam eden ilçe kongrelerinde, tüzükte yer almadığı halde yönetmelikle önseçim delegelerinin seçilmesi, seçimlerde parti adaylarının önseçimle belirleneceğinin algısını yaratmak amacıyla uygulanan bir aldatmacadır.

İlçe kongrelerinde önseçim delegesi seçilen partililerin bundan önce olduğu gibi bundan sonra da önseçim delegesi sıfatıyla parti adaylarının belirlenmesinde oy kullanması yine söz konusu değildir. 
Son yapılan anketlerde “Yarın milletvekili genel seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz'” sorusuna verilen cevaplarda CHP’nin oy oranının ne yazık ki  %25’inde altına düştüğü görülmektedir. 
Son sekiz seçimi kaybeden CHP’nin değişmeyen bu gerçeği ortada dururken CHP’de partili üyelerin hak ederek ve yarışarak bir yerlere gelip siyaset yapma şansı yine söz konusu değildir. Milletvekili ve yerel seçimlerde parti adayları tespit edilirken; genellikle parti içindeki egemenlerden birileri birilerini istiyor, o birileri de partinin önemli koltuklarında siyaset yapma şansını elde ediyor.

Uygulanmakta olan bu model, parti içi demokrasinin sinsice çarpıtıldığı bir modeldir. Bu model partinin tabanından yukarıya doğru değil, yukarıdan aşağıya doğru; yani tepeden inme bir örgütlenme modelidir. CHP’nin bu modelden kurtulmadıkça seçim kazanması ve iktidar olma şansı asla söz konusu değildir. 

Bütün bu olumsuzluklar ortadayken partinin genel merkezinde birkaç egemen yönetici… Bir masanın başında, her zaman yaptıkları gibi yine ellerinde kâğıt kalem, partinin yönetim kadrolarını, milletvekillerini, belediye başkanlarını, belediye ve il genel meclis üyelerini belirleyecektir.

Bütün söylemlerinde sürekli demokrasi vurgusu yapılan sosyal demokrat bir partide neden kimse bu tepeden inme modeli sorgulamıyo? Neden kimse “Bu nasıl bir demokrasi anlayışı'” diyerek karşı çıkmıyor.

Kimse unutmamalı, Ali Özgündüz, Gökhan Günaydın, Süheyl Batum, Hakkı Süha Okay, Emine Ülker Tarhan, Necla Arat, Umut Oran, Turgut Dibek, Hurşit güneş, Atilla Kart ve Şahin Mengü gibi ülkemizin yetiştirdiği saygın bilim ve siyaset adamını partinin kurultaylarda ve milletvekili aday listelerinden tasfiye edenler, CHP’nin seçim kazanmasının ve iktidar olmasının önünde en büyük engeldir.