Dolar 32,3165
%0.2
Euro 35,0968
%-0.07
Altın 2.299,250
%0.95
Bist-100 9,05
%2.75

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Kocaoğlu'nun fendi Sındır'ı yendi!

CHP’de kongre takviminin sonucu en fazla merak edilen ilçelerden Bornova’da beklenen oldu.  Favori aday, Bornova’nın “Nevzat Abisi” kazandı.

Osman Koçanalı ve Adnan Hocaoğlu’nun kazanma ihtimali zaten yoktu.

Salonda en fazla konuşulan konulardan bir tanesiyse, “Adnan Hocaoğlu ve Osman Koçanalı’nın” seçimden seçime ortaya çıkmalarıydı.  Bu durumu mevcut Başkan Kavalar da konuşmasında gündeme getirdi…

Salona girdiğinizde kongre boyunca nerdeyse hiç yan yana gelmeyen Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasındaki gerginlik kendisini hissettiriyordu.

Salonda yaşanan gerilime ve stratejik değerlendirmeye gelmeden önce adayların durumuna kısaca bakalım…

İlk konuşmacı Adnan Hocaoğlu kürsüde çok kötü bir performans sergiledi… Seçtiği konular ve hitabı çok kötüydü.  Özellikle yazılan metne çok bağlı kaldı. Hatta yazılı metni dahi zaman zaman okumakta zorlandı. Dolayısıyla salonda bulunan delegeyi çok fazla etkileyemedi…

Ve tahminlerin 15-20 oy fazlasını aldı. Bu oylar da Osman Koçanalı’dan gelen reaksiyon oylarıydı.

Kongrede seçime geçilmeden önce rakibi Nevzat Kavalar’a listesini hazırlamak için tanınan zamana yaptığı itiraz Adnan Hocaoğlu’na eksi puan yazdı.

Neden derseniz!

Kürsüde yapılan tartışmalar Hocaoğlu’na olan sempatiyi de götürdü… Bu konuda yapılan itiraz ve divana yapılan baskı delege tarafından fırsatçılık olarak görüldü.

Konak kongresinde Divan'ın süre vererek ikinci listenin aday çıkmasını engellemesinden sonra çıkan tartışmaları hepimiz gördük. Bornova İlçe Kongresinde ise, tam tersine diğer liste gelinceye kadar bekleyen Divan Başkanı Suha Okay'ın siyasi deneyimi kongrede bundan dolayı oluşabilecek bir krizinde önüne geçmiş oldu.

Kürsüye ikinci olarak çıkan aday Osman Koçanalı ise, konuşmasının başında “Ne oluyor bizlere arkadaşla? Bir yerde bir terslik yok m? Bu sevgisizlik n? Bu dostluk ötesi dedikodu üretim merkezleri n? Benim partim bu değil. Sanal bir alemde yaşıyorum sanki. Neden böyle oluyor'” sözleri salonda adeta buz gibi bir hava estirdi. İlçe Başkanlığına aday olan bir kişinin delegeye sanki partinin Genel Başkanıymış gibi hitap etmesi ve “kamuoyu yoklamalarında halen AK Parti’nin birinci çıktığını” belirtmesi salonda bulunanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Ama Koçanalı çekilinde delegenin tepkisinin sandığa yansımasını da göremedik. Koçanalı’nın çekilmesinin tek nedeniyse kongreye 24 saat kala altının boşaltılmasıdır. Bu nedenle kongrede aday olmadı.

Son konuşmacı ise Nevzat Kavalar… Kendisine yapılan eleştirilere yanıt verdi. “Haksızlık yapmaya kimsenin hakkı yok.  Herkes görevini layıkıyla yapmıştır. Öncelikle mahalle temsilciliklerini belirledik. Sokağa çıktık. Her gün bir mahalleye gittik. O mahallelerdeki mahalle temsilcilerimizi belirledik. Alan çalışmalarımıza oylarımızın en düşük olduğu yerlerden başladık. Bu arkadaşlarımız neredeydi” diyerek iki aday için delegeye “seçimden seçime ortaya çıkıyorlar” mesajı verdi.

Deneyimli siyasetçiye olan güven salonda hissediliyordu…

Adayların konuşması dışında salonda Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ağırlığı vardı.

Ve Kocaoğlu salonun hakimiydi.

 Kocaoğlu seçime geçilinceye kadar salondan hiç ayrılmadı.

 Tabiri caizse “kellesini ortaya koydu”  

Bunun en büyük nedeniyse, CHP Genel Sekreteri ve Bornova Belediye eski Başkanı Kamil Okyay Sındır’ın delege seçimlerinden beri Bornova delegasyonuna yaptığı müdahale oldu.

Ve Kocaoğlu Bornova kongresinde “PATRON BENİM” mesajını en net şekilde vermiş oldu.  

Ve Sındır Bornova’da bir mağlubiyet daha almış oldu…

Tabii Kocaoğlu’na en büyük destek Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve YDK üyesi Mahir Polat’tan geldi.  Bornova Belediye Başkanı Olun Atila belki de ilk defa bir kongrede bu kadar net tavır aldığı görüldü.  

Bu tablo içerisinde Nevzat Kavalar’ın seçim kaybetmesi zaten imkansızdı…

Ve kazandı…

Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır’ın Bornova kongresinden sonra  İzmir ile ilgili hayallerini biraz daha ertelemesi gerekir… 

KISA BİR NOT…

Geçtiğimiz il kongresinde Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’la birlikte hareket eden Konak İlçe Başkanı Şakir Başak’ın delege seçimlerinde “burnundan kıl aldırmayan” tavrından vazgeçtiğini gördüm. Bunda Şakir Başak’ın kongrede karizmayı çizdirmesinin etken olduğunu düşünüyorum.

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ın salonda ismi anons edildiğide Bornovalı delegelerden aldığı aklış dikkatimi çekti.