Dolar 32,3307
%0.16
Euro 35,2109
%0.08
Altın 2.247,330
%0.17
Bist-100 8,72
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

CHP'nin İzmir milletvekili aday listesinin şifreleri

Türkiye, 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanıyor.

YSK’nın açıkladığı seçim takvimine göre bugün siyasi partilerin milletvekili aday listelerini teslim etmesi için son gün.

Siyasi partilerde hareketlilik devam ederken, CHP'de dün bütün gün liste heyecanı yaşandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hazırladığı listeye son şeklini toplantı maratonunun ardından verdi.

Son bir kaç gününü programlarını iptal ederek evinde geçiren Kılıçdaroğlu dün ilk olarak sabah saatlerinde kurmaylarıyla buluştu. Toplantının ardından bir süre daha yalnız çalışan Kılıçdaroğlu, daha sonra Genel Merkez’e geçti ve MYK’yı topladı. Böylece Kılıçdaroğlu, 24 Haziran seçimlerinde aday gösterilecek isimlerin yer aldığı 600 kişilik milletvekili aday listesine son şeklini verdi. Ardından listeyi PM'ye onaylattı ve sürprizler yaşandı.

İzmir listesinde hiç beklenmedik isimler yer aldı.

Kulislerde Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'dan aday olacağı konuşulsa da CHP lideri üçüncü kez İzmir'den aday oldu.

Gelelim listedeki sürprizlere...

Öncelikle İzmir’de 3 ithal aday olduğunu söyleyerek başlayalım.

Kim onlar'

Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, PM Üyesi Mehmet Ali Çelebi ve milletvekili Selin Sayek Böke.

Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, PM Üyesi, Ergenekon ve Balyoz mağduru Mehmet Ali Çelebi, il eski başkanlarından Bedri Serter, Ali Egin, milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Murat Bakan ve Tacettin Bayır, PM Üyesi Sevda Erdan Kılıç ve Bergama İlçe eski Başkanı İdris Yavuz Yılmaz.

Emekli Büyükelçi olan Ünal Çeviköz aynı zamanda Kamu Diplomasisinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı görevini üstleniyor. Çeviköz’ü son kurultayda listesine alarak önem verdiğini gösteren Kılıçdaroğlu’nun, İzmir’den vekil adayı yapması sürpriz olarak yorumlandı. Ancak listede daha sonra yapılan değişiklikle İstanbul'dan aday gösterilen Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'ın İzmir ısrarı üzerine, Özkan İzmir'den Çeviköz de İstanbul'dan aday yapıldı.

Ergenekon ve Balyoz mağduru eski Teğmen Mehmet Ali Çelebi yine son kurultayda İzmir’den PM Üyesi olarak şaşırtmıştı. Kılıçdaroğlu onu bu kez seçilebileceği yerden İzmir adayı yaptı.

Listelerde en büyük sürprizi Milletvekili Murat Bakan yaptı. Geçen seçimlerde birinci bölge 7. sıradan aday gösterilen Bakan, bu kez aynı bölgeden liste başı oldu. Çok çalışmasının karşılığını aldı diyebiliriz. Listeler YSK'ya teslim edilmeden önce değişikliğe gidildi. Tuncay Özkan'ın İstanbul'dan İzmir 1. bölge 1. sıraya kaydırılmasıyla Bakan listede ikinci sıraya geriledi. 

Ali Engin'e ayrı bir parantez açmak lazım. Yaklaşık 2,5 yıl il başkanlığı yaptı. 30 ilçeyle ilişkileri kuvvetliydi. Koordinasyonu iyi kurmuştu. Engin 2015 Haziran genel seçimlerinde önseçimde 9 binden fazla oy ile 5. sırada yer aldı. Kontenjanların araya girmesiyle 8. sıraya geriledi ve seçilemedi. Bu kez açıklanan listede kendisine 9. sıradan yer buldu. Engin, Bergama İlçe eski Başkanı İdris Yavuz Yılmaz’ın bile gerisinde kaldı. Engin’in siyasi çevrelerden gelen “çekil” telkinine rağmen “ben CHP’liyim, çekilmeyeceğim ve partimin iktidar olması için çalışacağım” dediği ifade ediliyor. Ancak bu sözlerin arkasında Engin’in önümüzdeki yerel seçimlerde belediye başkan adaylığı şansını denemek istediği ve partisiyle ters düşmekten kaçındığı öne sürülüyor.

İYİ Parti’nin seçime girebilmesi için CHP’den bu partiye geçen siyasetin on beşlisinden biri olan milletvekili Tacettin Bayır ise listede kendisine 6. sıradan yer buldu. Ancak Bayır’ın sırası örgüt tarafından yadırgandı. Kulislerde Bayır’ın ön sıralardan yazılacağı konuşuluyordu.

Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın önümüzdeki dönem için niyetinin belediye başkanlığı olduğu konuşuluyordu, bunun için son kurultayda PM’ye dahi aday olmadı. Şimdi ikinci bölge 3. sıradan aday gösterildi. Yeri garanti olan Sındır, gönlünde yatan başkanlık hayalini erteleyecek.  

PM Üyesi Sevda Erdan Kılıç ise önceki seçimlerde 1. Bölge 11. sıradan adaydı seçilemedi. Bu kez hem bölgesi değişti, hem basamak atladı. Kılıç 2. Bölge 5. sıradan koltuğa talip. Kılıç yıllarca 1. Bölge'de siyaset yaptı. PM Üyesi Kılıç'ın 2. Bölge'den aday gösterilmesi örgüt içinde şaşkınlık yarattı.

Parti emekçisi, Nevzat Kavalar Bornova İlçe Başkanlığından istifa etti, şansını ikinci kez denedi. Yine olmadı… Kavalar 2015 ön seçim sonucuna göre 11. sırada yer almış ve kontenjanlarla liste dışı kalmıştı.

KİMLER LİSTEYE GİREMEDİ

Geçtiğimiz seçimler öncesi yapılan önseçimde partililerin oylarıyla birinci bölgeden birinci çıkan Musa Çam ve aynı bölgeden üçüncü çıkan Ali Yiğit ve ikinci bölgeden Kılıçdaroğlu’nun arkasından ikinci olan Mustafa Balbay çizik yedi. 18. kurultayda Balbay Kılıçdaroğlu’na karşı rakip olmuştu.

Yiğit’in önce PM şimdi de meclis dışı bırakılması dikkat çekici.

Kontenjan aday Zeynep Altıok listeye giremezken, Zekeriya Temizel aday başvurusu yapmamayı tercih etti.

Yine kontenjan aday Tuncay Özkan önce İzmir’den aday gösterilmedi. Son kurultayda liste delen Genel Başkan Yardımcısı Özkan, İstanbul ikinci bölge 3. sıradan aday yapıldı. Özkan’ın İzmir’den İstanbul’a kaydırılmasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğu’nun etkisi olduğu konuşulurken, listenin YSK'ya teslim edilmesine saatler kala Özkan İzmir 2. bölge 2. sıraya alındı.

İşçi temsilcisi Musa Çam, yerini bir başka işçi temsilcisi DİSK eski Genel Başkanı Kani Beko’ya bıraktı.

Listede bir başka dikkat çeken ayrıntı ise Alevi kimliğiyle öne çıkan isimlere yer verilmemesi.

Listenin ne kadar doğru veya ne kadar yanlış yapıldığı, hakkaniyetli davranılıp davranılmadığı, 24 Haziran'da sandıklar açıldığında ortaya çıkacak.