Dolar 32,5380
%-0.01
Euro 34,9982
%0.49
Altın 2.434,350
%0.46
Bist-100 9.770,00
%0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Karşıyaka Tramvayına kimler binecek'

1978 kışıydı. Yerel basında bir haber çıktı, “İzmir Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Günlü ve Abdullah Sezgin Karşıyaka Yalı Mahallesindeki gecekondulara elektrik ve su verilmezse partilerinden istifa edecekler.”

Evde sabah kahvaltısından sonra günlük gazetelere göz atıyordum. Kapı çalındı. Belediyenin resmi aracıyla gelen bir belediye görevlisi Belediye Başkanı Alyanak’ın fuardaki makam odasında benimle görüşmek istediği söyledi. Anlattığı Karadeniz fıkralarıyla her zaman bizi gülmekten kırıp geçiren Abdullah Sezgin de arabadaydı. Beni görünce güldü, “Başkan gazeteleri okuyunca galiba kafayı yemiş.”
Fuardaki odasına girer girmez hemen ayağa fırlayan Başkan Alyanak, yumruklarını sıkarak üstümüze yürüdü, “Ulan sizin ağzınızı burnunuzu kırarım.”
Abdullah Sezgin, güzelim Laz şivesiyle “Başkan bizim ellerimiz armut mu toplayacak'” Başkanın yüzü kıpkırmızı olmuştu. Gülmemek için kendini zor tutuyordu, “Ulan! Koca Laz utanmadan babaya el mi kaldıracaksı?  
“Çocuklar, orada yüz yetmiş gecekondu var. Elektrik suyu verirsek, üç ayda beş yüz yetmiş olur.” İkimiz birden atıldık, “Başkanım oradaki çocukların suçu n? Gaz lambasıyla ders çalışıyorlar yazık değil mi'’ Geçen hafta muhtarla konuştuk… Mevcut olanlara elektrik suyu verirsek başka gecekondu yapılamasına kesinlikle izin vermeyecek.”

“Onu benim külahıma anlatsın.” 
“Yürüyün hadi Yalı mahallesine gidiyoruz.”

Başkanın geldiğini duyan büyük bir kalabalık etrafımızı çevirmişti. Her Kafadan bir ses çıkıyordu. Başkan herkesi susturup kükredi, “Size elektrik su verirsem, burada bir tek gecekondu yaptırmayacağınıza mertçe söz veriyor musunu? Kalabalık, müjde almış gibi hep birden bağırdı,  “Söz başkanım.”

Mevcut 170 gecekonduya geçici elektrik su verildikten dört ay sonra buradaki gecekondu sayısı 360’a bir yıl sonra 640’a çıktı. Bütün önlemlere karşın 1989’da Yalı Mahallesindeki gecekondu sayısı 808 oldu. 

Yalı Mahallesinin kuzeyindeki hazineye ait bataklığı bindir güçlükle kurutarak üzerine bu gecekonduları yapanlar, 2004’de göreve gelen Karşıyaka Belediye Başkanı Sayın Cevat durak’ın tüm iyi niyetli girişimlerine rağmen gecekonduları yıkılarak buradan kovuldular.

Klimalı otobüsler, konforlu körfez vapurları ve metro yetmiyormuş gibi şimdide, yıkılan o gecekonduların üzerinde projelendirilen ve inin cinin top attığı  güzergahta kimlerin bineceği merak edilen modern Karşıyaka Tramvayı geçecek.