Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Gölpark Menemen açılışını Kocaoğlu neden terk etti!

CHP il kongresiyle birlikte İzmir siyasetinde farklı bir yola girildi. Özellikle belediye başkanları arasında yaşanan rekabet her yönüyle farklı bir yere doğru gidiyor.

Ve şu yaşanan parti içi çekişme önümüzdeki dönem CHP’ye çok pahalıya mal olacağı benziyor… Ayrıca yaşanan kısır çekişme her geçen gün partiye kan kaybettiriyor. CHP Genel Merkezi buna seyirci kaldığı sürece de parti İzmir’de kan kaybetmeye devam edecektir.

Bu çekişmeler içinde CHP’de iki yol var…

CHP’deki bu kriz İil kongresiyle başladı. Birincisi Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ve İl eski Başkanı Alaattin Yüksel'e yakın olanlar ile bir de bu yapıya karşı olanlar...

Aslında Kocaoğlu ve Yüksel ekibine karşı kapalı kapılar ardında herkes bir şeyler ifade ediyor. Ancak; bu yapı karşısına çıkmaya kimsenin cesareti yok.(Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ hariç)

CHP’de yaşanan kriz 2019’a doğru giderek artacağa benziyor...

Ve 2019 hesapları arasında 2019 yılında "yokum" diyen Kocaoğlu'ndan sonra neredeyse bütün ilçe belediye başkanlarının Büyükşehir hayalinin olduğunu söylemek yanlış olmaz...

Daha önce kaleme aldığım köşe yazımda Kocaoğlu aday değilim açıklamasını yapmış olmasına rağmen gelecek dönemki aday konusunda söz sahibi olmak için elinden geleni yapacağına ifade etmiştim.

Zaten 15 yıldan beri İzmir siyasetine yön veren Kocaoğlu ve Yüksel ekibine karşı ciddi bir yapılanmada yok.

İş böyle devam ederse 2019'da bu isimler yine adayların belirlenmesine damga vuracaktır. Kocaoğlu’nun İzmir için yeterli proje ürettiğini ve İzmir’i ayağa kaldırdığını aman aman büyük işler yaptığını söyleyemem.

İzmir’i heyecanlandıran kaç projesi var acaba buna bakmak lazım. Bir de İzmir’de kendi örgütüne nasıl bir heyecan vermiş bu pencereden bakmak lazım.

2014 yerel seçim döneminde televizyon programı yaparken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun atandığı gün "Kocaoğlu yeniden seçilecek ancak; bu kente yazık olacak" diyerek Kocaoğlu'nun adaylığını yorumlamıştım.

O günlerde CHP'de yine ortalık karışmış ve birçok ilçe başkanı "Kocaoğlu aday gösterilmemeli" diyerek Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na görüş belirtmişlerdi.

İlçe başkanlarının talebine bir tek itiraz Bayraklı'dan gelmişti.

Şimdi gelinen noktada Bayraklı ve Büyükşehir karşı karşıya gelmiş durumda...

Bunun da iyi analiz edilmesi lazım.

Kocaoğlu’nun seçildiği günden beri kendi örgütüne çok fazla bir şey verdiğini düşünmüyorum. Ve CHP’ye ne yarar getirmiştir. Başka partilerin yöneticilerine gösterdiği yakınlığı, ilgiyi kendi partililerine göstermemiştir.

CHP içinde eleştiriye kapalı olan Kocaoğlu’nun başka partilerin yaptığı eleştiriye fazlasıyla hoş görülü olduğu yıllardan beri bilinen bir şey…

Neyse dönelim konumuza, CHP içinde muhalefetin %70 olduğu İzmir'de Yüksel'in istifasından sonra oluşan tabloda Kocaoğlu ve Yüksel'in planları istedikleri gibi gidiyor. Şimdilik bir sorun yok...

Yüksel’in istifasından sonra ekibin bütün yükünü Kocaoğlu çekiyor.

Yeni dönemde siyasetle iç içe giren Kocaoğlu özellikle son yapılan il kongresiyle birlikte ciddi yara almaya başladı. Ve Kocaoğlu açısından "gemi su almaya başladı" diyebiliriz.

Dün Menemen’de yapılan Gölpark Menemen'in açılış töreni muhalefet için önemli bir buluşma noktasıydı. Alana gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu gördüğü kalabalıktan mı yoksa orada olan siyasetçilerden dolayı mı bilemem ama tören alanından ayrılmasını şaşkınlıkla karşıladım.

Tören alanına gelen iki Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreter’in olmasına dahi aldırış etmeden alandan ayrılması siyasi bir nezaketsizlikten başka bir şey değildir.  

Daha önce de ifade ettim ya, Kocaoğlu diğer siyasi partilerin yöneticilerine karşı olan hoşgörüsünü CHP'lilere kesinlikle göstermiyor diye… İşte Menemen’de yaşanan tam anlamıyla böyle bir şeydi…

Başkan Kocaoğlu’nun kendisine muhalif olan isimleri görünce çok mutlu olmadığını fark ettim. Ama alandan ayrılacağına hiç ihtimal vermedim.

Özellikle törende ön sırada protokolde oturan ve Kocaoğlu’na muhalif olan milletvekilleri Tacettin Bayır ve Musa Çam ile eski milletvekili Mehmet Ali Susam, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ve Karşıyaka eski Belediye Başkanı Cevat Durak’ı gören Kocaoğlu’nun protokolü selamladıktan sonra alandan ayılması Menemen’de bir araya gelen muhalefetin birlikteliğine tahammül olmadığını net bir şekilde ortaya koydu.  

Bu isimler protokolde en önde oturuyordu. Dikkat çeken en önemli detay ise, Belediye Başkanı Tahir Şahin ilçe başkanları ve belediye başkanları protokolün önünde yer alırken il yöneticileri için ayrılan yer ise, protokolün arkasında ikinci sıraydı.

Bence bu çok önemli bir mesajdı. Ve bunu çok iyi okumak lazım.

Ne yalan söyleyeyim orada olması gereken en önemli isimse, yaptığı açıklamalarla muhalefetin en etkili ismi olan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’dı.  Bence dün yapılan açılışta olması gereken isimlerin başında geliyordu.

Muhalefet açısından önemli bir fırsatın kaçtığını düşünüyorum. Menemen’de dün yapılan açılışta CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun gelişinin neden engellendiğini çok daha iyi anladım. Ancak; dün Menemen’de yapılan Gölpark Menemen’in muhteşem açılışının etkisi Ankara’yı sarmıştır.

 Ama şunun çok iyi bilinmesi gerekiyor.

İzmir’de ilçe belediye başkanlarının yaptığı açılışlara binlerce kişi gelirken neden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açılışları 200-300 kişi ile yapılıyor. Bence bunun sorgulanması gerekiyor.Kocaoğlu'nun açılışlarına neden örgüt destek vermiyor...

Son olarak geçtiğimiz günlerde Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in daveti üzerine gittiğim Menemen’de kendisine bir soru sordum. Ben bu sorumun yanıtını aldım. Başkan Şahin’e bundan sonraki siyasi yaşamında başarılar dilerim.

Ve 4. dönem belediye başkanlığı yapan Şahin’in heyecanı diğer belediye başkanlarına da örnek olsun. Bu heyecan devam ettiği sürece Menemen’de çok daha güzel şeyler olacaktır.

Ne yalan söyleyeyim dün açılışı yapılan Gölpark Menemen projesi biraz Cevat Durak kokuyordu.  

Bu arada açılışın gizli kahramanlarından Özel Kalem Müdürü Taylan Kolat’ın çabalarını ve emeğini de alkışlıyorum…  Birdedip not.. Dün Meclis toplantısı olmasına rağmen Oray'a gitmeyerek açılışa katılan Çiğli Belediye Başkan'ı Hasan Arslan'ıkutlamak lazım... Diğer Başkan'lara örnek olmasını diliyorum