Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

15 Temmuz gecesi Delican neredeydi'

15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece AK Parti teşkilatlarının sınavı geçtiğini hep birlikte gördük. Bugüne kadar konuyla ilgili yazmayı düşündüğüm fakat bir türlü yazamadığım konuyu şimdi yazma fırsatım oldu. Aslında çok da fazla üzerinde durulması gereken bir konunun olmadığını ifade etmek isterim.

Çünkü AK Parti üyesiyseniz ve sizin iktidarınıza karşı böyle bir darbe girişimi yapılıyorsa ona tepki göstermek zorundasınız ve karşısında ölümüne durmanız bir görevdir. Ve bu yaptıklarınızı siyasi malzeme yapmamalısınız.

İşte bu konuda son günlerde AK Parti kulislerinde konuşulan bir konuyu düzeltmek lazım. Özellikle İzmir’e üç gün önce gelen AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı, İzmir Sorumlusu Murat Yıldırım’ın teşkilatlarla yaptığı görüşmelerde yaptığı konuşmada yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum.

İl yöneticileriyle yapılan görüşmede İzmir Sorumlusu Murat Yıldırım, İl Başkanı Bülent Delican’a iltifatlar yağdırmış… Oysa işin renginin öyle olmadığını teşkilatın içinde olanlar çok iyi biliyor… Ve bu konuda nezaketen bir şey ifade etmediklerini ve bundan duydukları rahatsızlığı bana ifade ettiler… Bana da burada bu yanlışı düzeltmek düşüyor…

Şimdi gelelim asıl konuya, hani bir atasözü var ya “yiğidi öldür hakkını yeme” 15 Temmuz gecesi ilk saatlerde darbe girişiminin anlaşılmasından sonra Başbakan Binali Yıldırım’ın “bu bir kalkışmadır” açıklamasından hemen sonra AK Parti teşkilatlarının nasıl bir refleks göstereceğini merak ettim. Burada teşkilatların başında olan İl Başkanı Bülent Delican’dan ses seda çıkmadı. Başbakan ve Cumhurbaşkanı televizyon kanallarına bağlanarak milleti alanlara çağırırken, İzmir İl Başkanı Delican’dan ses seda yoktu.

Bir tek satır dahi açıklama yoktu…

Fakat alanlarda teşkilatlardan ciddi bir kıpırdanma olduğunu görüyordum. O gün yaptığım araştırma da işin başında iki vekil ve bir belediye başkanı olduğunu gördüm.

Evet, bu konuda ilk hamle İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli ve Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu’dan gelmişti... İki isim de kendilerine ait Facebook ve Twitter hesaplarından AK Parti teşkilatlarının alanlara çıkmasını istiyordu.  Ve yapılan darbe girişimine en sert tepki yine bu iki isimden olmuştu…

Bana göre İzmir’de AK Parti teşkilatlarının harekete geçmesi için simge isimler arasında oldu…

Ve o gece yaşananları kısa bir özetle sizinle paylaşmak istiyorum. O Türkiye için o karar gecede Kemalpaşa’da Belediye Başkanı Arif Uğurlu ile bir programda yer alan AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli darbe girişimi başladıktan kısa bir süre sonra Uğurlu ile birlikte olaydan duydukları tepkiyi en sert şekilde ifade eden twittler atıyorlardı.

Daha sonra soluğu İzmir Valiliği’nde alırlar ve oraya valiliğe yakın olan diğer milletvekili Atilla Kaya gelir ve üçü yaptıkları istişare sonrası görev bölümü yaparak harekete geçerler.

Ve belediye başkanları ve ilçe başkanları aranarak alana destek vermeleri için talimat verirler ve kısa bir süre içerisinde Konak Meydanı’na binlerce insan gelir. Özellikle Başbakan Binali Yıldırım’ın seçildiği il olan İzmir’in bu süreçten alnının akıyla çıkması Yıldırım’a yakın olan isimler sayesinde olduğunu çok açık bir şekilde ifade etmek isterim.

Bir de altını çizmek gerekirse, hakkını yemeyelim AK Parti İzmir Milletvekili MKYK üyesi Hamza Dağ, iki isimle ilgili sürekli istişare ettiğini ve önemli desteklerinin olduğunu ifade edebilirim.

Ancak  AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı, İzmir Sorumlusu Murat Yıldırım’ın teşkilatlarla ilgili yaptığı toplantıda İl Başkanı Bülent Delican ile ilgili yaptığı övgülerin çok fazla haklı bir tarafının olduğunu düşünmüyorum.  Çünkü İl Başkanı Bülent Delican’ın o gece kaçta alanda olduğunu bütün teşkilat üyeleri biliyor.

Darbe girişiminin olduğu saatlerde il binasına gelen partilileri karşılamaya gelenler arasında İl Başkanı Delican yoktu. Orada İl Teşkilat Başkanı Abdurrahman Tosun’un olduğunu söylemem gerekir.

Oysa Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım’ın toplantıda İl Başkanı Delican ile ilgili “İl Başkanımızı saat 22.00’da aradım Çeşme’deydi hemen İzmir’e geçti teşkilatı organize etti. Meydanın toplanmasını sağladı” sözlerinin doğru olmadığını net bir şekilde ifade etmek isterim.

Bence kendisine yanlış bilgi verilmiş. Zaten o gece yaşananların en güzel şahidi atılan tweetler olsa gerek… İl Başkanı Bülent Delican’ın saat kaçta tweet attığını görecekler.

O gece yapılan açıklamaları incelediğinizde Amerika Birleşik Devletleri’nin dahi İl Başkanı Bülent Delican’dan önce darbe karşıtı açıklama yaptığını görecekler. O nedenle Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım’ın konuşmayı yanlış bilgilendirme sonucu yaptığını düşünüyorum. Eğer o gece için ilçe başkanları ve belediye başkanlarına nasıl organize olduklarını sormuş olsaydı veya kısa bir istişare etmiş olsaydı, kesinlikle doğru yanıtı alacaktı.

Bu nedenle kim ne derse dedin bu işin mimarları yukarıda isimlerini yazdığım olay anında sıcağı sıcağına teşkilatları arayarak kısa bir zaman dilimi içerisinde harekete geçiren vekiller ve belediye başkanıdır. Kimse boş yere rol çalmaya çalışmasın… Bunu yapanlar sadece kendisini kandırır teşkilatları nasıl kandıracak…