Dolar 32,4519
%0.01
Euro 34,7735
%0.15
Altın 2.478,120
%0.64
Bist-100 9.530,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

'Sen Belediye Başkanı olacaksın'

1973 ve 1977 yıllarında İki dönem üst üste İzmir Belediye Başkanlığı seçilen İhsan Alyanak dürüstlük abidesi bir insandı. “Çalmadım. Çaldırmadım. Çaldırmayacağım.” Sloganıyla, İzmirlilerin kalbini fethetmiş ve verdiği bu söze belediye başkanlığı dönemlerinin sonuna kadar sadık kalmıştı,

İzmir’in efsanevi Belediye Başkanı İhsan Alyanak, 2001 yılında geçirdiği beyin ameliyatından sonra sağlığına kavuşamadı. Ömrünün son günlerini Narlıdere’deki mütevazı evinde geçirdi. Sevgili Eşi Müjgan Hanımın ani ölümünden sonra yaşama daha fazla direnemedi. 2008’de aramızdan ayrılarak tüm İzmirlileri yasa boğdu..

İzmir’de 1924 yılında doğan İhsan Alyanak, gençliğinde sporun her dalıyla uğraştı. Daha çok boksörlüğüyle tanındı. Belediye Başkanlığı döneminde İzmir’i başta içme suyu olmak üzere modern altyapı ile tanıştıran ilk sosyal demokrat belediye başkanıydı.

Alsancak’daki İngiltere Konsolosluğunu ile bitişiğindeki Anglikan Kilisesinin bahçe duvarının önündeki yolu genişletmek için yıkması İngiltere’nin Türkiye’ye Nota vermesine neden olmuştu.

Efsanevi başkan ölümünden bir süre önce İzmir Belediyesi Eşrefpaşa hastanesine yatırılarak tedavi altına alınmıştı. Son günlerine kadar İzmirliler Hasta yatağında kendisini, hiç yalnız bırakmadı.

Ölümünden birkaç gün önceydi. Kendisini ziyarete gelen, Karşıyaka eski Belediye Meclis Üyesi Hasan Karabağ’ı karşısında görünce çok sevinmişti.

Rahatsızlığı nedeniyle konuşurken zorluk çekmesine rağmen gündemin siyasi konuları ile İzmir’in kentsel sorunları hakkında Hasan Karabağ ile uzun uzun görüş alış verişinde bulundu.

Sert mizacına rağmen çok duygusal bir insandı. Hasan Karabağ’dan evladı gibi sevdiği Karşıyaka CHP Gençlik Kolu Başkanlarından İsmail Günlü’nün vefat ettiğini öğrenince çok üzülmüş ve gözyaşlarını tutamamıştı..

Efsanevi başkan’ın gelecek için müthiş bir önsezisi vardı. Hasan Karabağ’ın yeni kurulan Bayraklı Belediye Başkanlığına aday adayı olduğunu gazetelerden öğrenmişti. Ziyaretin sonunda elini, Hasan Karabağ’ın omzuna koydu ve o unutulmaz muhteşem ses tonuyla kükredi:

“Evlat sen Bayraklı Belediye Başkanı olacaksın.”