Dolar 32,3412
%0.19
Euro 35,0889
%-0.27
Altın 2.239,390
%-0.18
Bist-100 8,79
%0.86

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

'Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'

“Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'”

Karşıyaka’da CHP ilçe kongresine katılacak delegelerinin seçimleri devam ediyor. Seçime katılan partili üyeler arasında bazen tansiyon yükselse de tartışmaların sosyal demokrat bir partinin hoşgörü sınırlarını içinde kaldığını görmek sevindiricidir.

Diğer önemli bir konu, Karşıyaka’da değişim isteyenlerin ilçe başkan adayının adı devlet sırrı gibi saklanıyor nedense. Kongre tarihi yaklaştıkça değişim isteyenler haklı olarak birbirine soruyor, “Kim bu sarı çimeli Mehmet ağa'”

Konumuzla bire bir örtüştüğü için gelelim şu “Sarı çizmeli Mehmet Ağa.” Darbımeseline:

Rivayet o ki,  zamanın bir yerinde İzmir eşrafından hali vakti yerinde bir bey konağının kâhyasını çağırıp iyice tembih etmiş: “Bak efendi! Aydın’dan bu gün trenle Mehmet ağa isminde biri gelecek. Harman zamanı kendisine sarı çizme alması için yirmi akçe borç vermiştim.

Borcunun vadesi doldu; bu gün Konağa gelip ödeyeceği için borcunu defterden sildim. Şimdi faytona bin, doğru istasyona git! Uzun boylu orta yaşlı, pos bıyıklı efe kılıklı biridir. Hemen tanırsın…

Kâhya, istasyona gitmiş; aydın treninden inen yolcuların arasında bey’in tarifine uygun birini görememiş. Bari sarı çizmesinden tanıyayım diyerek trenden inen yolcuları ayaklarına bakmaya başlamış, Fakat ne görsün, sarı çizme giyen giyene.

Çaresizlik içinde sarı çizmelilerden birine seslenmiş: “Mehmet ağa! Bizim bey seni konakta bekliyor… Tesadüf bu ya, sarı çizmeli adamın adı Mehmet’miş. Aydın’da kendisini Mehmet ağa diye çağırırlarmış. Peki! Demiş.

Beraberce konağa gitmişler. Bey bakmış,  gelenin borçlusu Mehmet ağa ile arasında bir benzerlik yok. Hemen elindeki defterin alacak hanesine yeniden Mehmet ağanın adını yazarken payladığı kâhyası, dayanamamış:

“Bey, burası koskoca şehir; başka ne yapabilirdim k? İstasyondaki kalabalığın arasında sarı çizmeli de çoktu, Mehmet ağa da. Senin Mehmet ağayı yaz deftere bir daha!”