Dolar 32,5688
%0.29
Euro 34,7538
%0.06
Altın 2.491,290
%0.27
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

'Sancar Maruflu haklı'

İzmir fuarındaki tarihi mekânların Büyükşehir belediyesi tarafından yıkılmasına tepki gösteren İzmir’in vefa abidesi Sancar Maruflu’yu sonunda isyan ettirdiler; “Beni aldattılar. Sözlerinde durmadılar. Ben artık İzmirli değilim. Bu şehri terk edeceğim” 

1980’lerden önce 20 Ağustos 20 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ve yüz binlerce yerli ve yabancı misafirin ziyaret ettiği İzmir Enternasyonal Fuarı eğlence kültür ve sanat etkinlikleriyle Türkiye’nin dünyaya açılan penceresiydi.

Fuara her yıl çok sayıda yabancı devlet katılırdı. Sovyetler Birliği, Amerika birleşik devletleri, İngiltere, Fransa Almanya, Hindistan, Pakistan pavyonları en çok ziyarete edilen yerlerdi.

Zeki Alaysa, Metin Akpınar,  Kenterler, Dormen'ler ve Nejat Uygur gibi ünlü tiyatro sanatçılarının oyunlarını sergilediği,
Zeki Müren, Bülent Ersoy, Müzeyyen Senar, Muazzez Abacı, Gönül Yazar, Behiye Aksoy, Ajda Pekkan, Neşe Karaböcek, Barış Manço, Cem Karaca Tanju Okan ve Berkant’ın dillerden düşmeyen şarkılarıyla konserler verdiği,

Ruhi Su, Behiye Akartürk, Nurettin Sesigüzel, İzzet Altınmeşe Ahmet Sezgin, Yıldıray Çınar, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses gibi ünlü türkücülerin sahne aldığı, 

Göl Gazinosu, Ada gazinosu, çamlık Senar, Manolya, Luna Park, Ekici över, Kübana gibi İzmir’in kültür ve eğlence yaşamında iz bırakan tarihi mekânları, aslına uygun şekilde restore etmek maksadıyla da olsa yıkmak bir kentin tarihi belleğini silip yok etmekle eş değerdir. 

Sözün özü:

Çok değil, 50–60 yıl önce dünyanın en güzel sahil kentlerinden İzmir’in Alsancak ve Karşıyaka kordonundaki, dünyada eşine zor rastlanan güzellikteki iki katlı rumbalı, cumbalı tarihi sakız evlerin yıkılıp yok edilmesine göz yuman anlayışın bu gün hala sürgit devam etmesine isyan eden Sayın Sancar Maruf’luya hak vermemek elde değil.