Dolar 32,5152
%-0.1
Euro 34,7808
%-0.24
Altın 2.421,140
%-0.37
Bist-100 9.677,00
%0.33

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ziraat Mühendisleri 'Mesleğime dokunma' dedi

Ziraat Mühendisleri "Mesleğime dokunma" dedi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünde, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin çağrısı üzerine toplanan yaklaşık 30 kişi ellerinde "Mesleğime dokunma" yazılı pankart taşıdı.

  • Ege Postası
  • 30.05.2016 - 14:56

İzmir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi üyesi bir grup, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan 2016 desteklemeler kararnamesi ile tarım danışmanlığı desteğinin azaltıldığını, gübre analiz desteğinin de kaldırıldığını belirtip, duruma tepki gösterdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünde, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin çağrısı üzerine toplanan yaklaşık 30 kişi ellerinde "Mesleğime dokunma" yazılı pankart taşıdı. Grup adına basın açıklamasını Oda'nın İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi yaptı. Türkiye'nin 3 bini endemik, 12 binden fazla bitki türü, 23 milyon 949 bin hektar tarım arazisiyle önemli bir tarım ülkesi olduğunu kaydeden Çiftçi, "Buna rağmen dünya ticaretinden hak edilen pay alınamıyor. Şu bir gerçek ki tarımını geliştirmeden sanayileşmiş hiçbir ülke yoktur. Doğru tarım politikalarına ve çiftçinin bilgi ve teknoloji ile buluşturulmasına ihtiyaç var. Bunu çiftçiye götürecek olan ilk meslek grubu da ziraat mühendisleridir. Ancak son uygulanan politikalarla ziraat mühendisliği istihdam alanları haksız bir şekilde daraltılmakta ve hizmet alanları başka meslek gruplarına açılmaktadır. Bunu bitki koruma, hayvansal üretim, tarımsal yapılar ve sulama, gıda ve tarımsal danışmanlık alanında görüyoruz" dedi.

TARIMSAL DANIŞMANLIK DESTEĞİ DÜŞTÜ

Geçen 5 Mayıs'ta yayınlanan kararnameye değinen Çiftçi şunları söyledi:

"Bu kararname ile tarımsal danışmanlığa verilen destek düşürülürken, tarım danışmanlarının istihdamı sınırlandırıldı. Mevcut uygulamada ziraat odaları ve birliklerinin 8 danışmana kadar olan istihdam hakkı 2 danışman ile sınırlandırılmıştır. Bir tarımsal danışman 60 işletmeye bakabiliyor, her işletme danışmanlık için yıllık 600 TL ödeme yapıyordu, ancak bu rakam kararname ile yaklaşık olarak 333 TL'ye düşürüldü. Yine son kararname ile toprak analiz desteği de kaldırılmıştır. Oysa toprak analizlerinin tarımsal destekleme için şart koşulması sonrası, bu alanda faaliyet gösteren birçok laboratuvar açılmıştır. Halen toprak analizi yapan, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre ait toplamda 302 laboratuvar bulunuyor. Toprak analiz desteğinin kaldırılmasıyla bu alana yatırım yapmış onlarla buralarda istihdam edilen çok sayıda meslektaşımız işsiz kalacaktır. Mesleğime dokunma diyoruz. Tarım gelecektir ziraat mühendisleri de bu gelecek için çalışmaya, çiftçilerimiz ve üreticilerimizle birlikte üretmeye, hakları için mücadele etmeye devam edecektir." 

Açıklamanın ardından grup dağıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.