Dolar 32,3355
%0.17
Euro 35,1730
%-0.03
Altın 2.244,750
%0.05
Bist-100 8,72
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Zeytin ve Zeytinyağı ihracatçıları desteklerin artırılmasını istedi

Zeytin ve Zeytinyağı ihracatçıları desteklerin artırılmasını istedi

Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları, 1.5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarına Ticaret Bakanlığı tarafından verilen devlet desteklerin yüzde 100 arttırılması için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan destek istedi. Zeytinyağı ihracatçıları Bakan Pekcan'ı ziyaret etti

  • Ege Postası
  • 05.10.2019 - 11:04

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ı ziyaret eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, ambalajlarda markalı ihraç edilen Türk zeytin ve zeytinyağına Ticaret Bakanlığı tarafından verilen desteğin yüzde 100 arttırılmasını talep etti. Er, 1-2 kilogramlık ambalajlı zeytin ve zeytinyağına verilen desteklerin, 1-3 kilogramlık ambalajlı zeytin ve zeytinyağına verilmesi talebinde bulundu.

ÜRETİCİYE DE DESTEK İSTEDİ

EZZİB Başkanı Davut Er, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından zeytinyağı üreticisine kilogram basına verilen 80 kuruş primin 2.5 TL'ye çıkarılması, halihazırda prim verilmeyen sofralık zeytine de kilogramda 50 kuruş destek verilmesi için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan istekte bulundu. Er, zeytinde sürdürülebilir ve kaliteli üretim yapılabilmesi için önce üreticinin karnının doyması gerektiğini belirterek, ihracatçı ile üreticinin değer zincirinde birbirinde tamamlayan unsurlar olduğunun altını çizdi.

'TİCARET BAKANIMIZ İHRACAT GEMİMİZİN KAPTANI'

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın ihracat gemisinin kaptanlığını yaptığına dikkati çeken EZZİB Başkanı Er, "Gerek Ticaret Bakanlığı ile gerekse diğer bakanlıklarla çözüme kavuşması gereken konularımızda desteklerini almak üzere Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan'ı ziyaret ettik. Son derece verimli bir görüşme oldu. Ticaret Bakanımızdan destek istediğimiz bir diğer konu ise; iç tüketimi arttırmak için zeytinyağında yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesi oldu. Sayın Bakanımız 3 talebimize de olumlu yaklaştı. Sayın Bakanımızın pozitif yaklaşımı ve desteği ile talepte bulunduğumuz tüm konularda sonuca ulaşacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde İspanya, İtalya, Yunanistan'ın Türkiye'nin önünde olduğunu hatırlatan Er, bu ülkelerin üreticisine kilogramda 0.91 euro destek verdiğini, Türk üreticisinin ve ihracatçısının bu ülkelerle uluslararası piyasada rekabet edebilmesi için Türkiye'deki destek tutarlarının benzer seviyelere ulaşması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne zeytinyağı ihracatında gümrük vergisiz kotasının sadece 100 ton olduğuna dikkati çeken EZZİB Başkanı Er, Tunus'un 56 bin ton kotasının bulunduğunu belirterek, Türkiye'ye 15-20 bin tonluk daha kota tanınması için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan destek istedi.

Zeytin ağacının anayurdunun Anadolu olduğunu hatırlatan EZZİB Başkanı Er, "Türkiye'nin her bölgesindeki zeytinyağlarının çok güzel aromatik tatları var. Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarımıza rakipleriyle benzer destekler sağlandığı takdirde 1.5 milyar dolar ihracat hedefine kolaylıkla ulaşabiliriz" diye konuştu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile bir araya gelen EZZİB Yönetim Kurulu'nun taleplerinden bir diğeri ise; İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden anlaşmalı ayrılması durumunda Türk zeytin ve zeytinyağının İngiltere'ye kotasız ve gümrük vergisiz ihraç edilmesi oldu. Er şöyle konuştu:

"İngiltere AB'den ayrıldığında zeytinyağı için 75 bin tonluk bir pazar ortaya çıkacak. Bu pazara gümrük vergisiz ihracat yapabilecek konumda olmak istiyoruz."

EZZİB Başkanı Davut Er'in Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile görüşmede talep ettiği konulardan bir diğeri ise; İran ile yapılacak anlaşmada sofralık zeytinin tercihli listeye alınması oldu.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er'in, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile görüşmesinde; EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Kadri Gündeş, Yönetim Kurulu üyeleri Levent Bilginoğulları, Aysun Aras ve Denetim Kurulu Üyesi Meltem Demirci Köknar eşlik etti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.