Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Zamlar yürürlükte

Zamlar yürürlükte

4 milyon İzmirli, 2018’in ilk gününe zamlarla uyandı. CHP’li İzmir Büyükşehir’in içme suyu ve toplu ulaşım araçlarına aldığı yüzde 10’luk zamlar bugün itibariyle yürürlüğe girdi İzmir'de toplu ulaşım araçlarına yapılan zamlar

  • Ege Postası
  • 01.01.2018 - 08:20

Türkiye'nin bir çok kentinde büyükşehir belediyeleri, meclislerinde görüşüp karara bağladıkları 2018 mali yılı tahmini gelir gider bütçelerinde içme suyuna ve ulaşıma zam yapmama kararı alırken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin içme suyuna ve toplu ulaşım araçlarına yaptığı yüzde 10'luk zam 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.İzmir Büyükşehir'in aldığı karar doğrultusunda yeni yılla birlikte toplu ulaşım araçlarında tam bilet, 2 lira 60 kuruşken 26 kuruşluk artışla 2 lira 86 kuruşa yükseldi. İZBAN hattında da ücretlendirme sistemi değişti.

Yeni düzenlemeye göre İZBAN'da 'Gittiğin kadar öde' dönemi başladı.
Buna göre; otobüs, metro, tramvay ve vapurda yeni tarife 1 Ocak'ta yürürlüğe girerken İZBAN'daki yeni ücretlendirmenin 15 Şubat'ta yürürlüğe gireceği öğrenildi.

Yeni tarife ile birlikte daha önce otobüs, metro, vapur, tramvayla aynı ücret tarifesini uygulayan İZBAN'ın ücretlendirme sisteminde de köklü değişikliğe gidildi. Buna göre İZBAN'a daha önce ödenen sabit fiyat yerine 'Gittiğin kadar öde' sistemi geldi. Aliağa ve Selçuk arası hesaba katılarak yeni bir ücretlendirme sistemi hazırlandı. Buna göre ilk 25 kilometre için vatandaşlardan normal biniş ücreti kesilecek. Daha sonra kilometre başına tam biletten 7, öğrenciden 4, öğretmenden 5 kuruş daha eksilecek. Ayrıca karta toplam 4 kontörlük (11.44 TL) yükleme yapılması gerekiyor. Binilen ve inilen istasyonda kartın okutulması gerekiyor. Çünkü Selçuk'tan binildiğinde sistem yolcuyu Aliağa'ya gidecek şekilde hesaplayacak ve biletteki tüm yüklemeyi çekecek. İnilecek durakta yolcu kartını tekrar okuttuğunda aradaki mesafe hesaplanacak ve tutar geriye iade edilecek.
Böylece sadece gelinen kilometre kadar para kesilmiş olacak.

Yeni yıl öncesi İzmirlilerin moralini bozan diğer bir gelişme de içme suyunda oldu. İzmir il sınırları içindeki yaklaşık 1 milyon 700 bin abone yeni yıla zamlı su ile uyandı. Geçtiğimiz kasım ayında İZSU Genel Kurulu'nda alınan karar doğrultusunda içme suyuna yüzde 10 zam geldi. Balıkesir Büyükşehir, içme suyunda yüzde 25, İstanbul Büyükşehir yüzde 5 oranında indirime giderken Büyükşehir'in yüzde 10 zam yapması tepki çekti.

Yeni yılla birlikte yürürlüğe giren yeni fiyat tarifesine göre konutlarda 0-20 metreküp arası tüketimlerde suyun tonu 42 kuruşluk artışla 4 lira 16 kuruştan 4 lira 58 kuruşa çıktı. 21 metreküp ve üzeri tüketimlerde ise suyun tonu 9 lira 28 kuruştan 10 lira 21 kuruşa çıktı. Zamlı tarifeden konut dışılar da nasibini aldı. 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren yeni tarifeye göre konut dışılar da suyun tonu 9 lira 57 kuruştan 10 lira 53 kuruşa çıktı.

Büyükşehir'in zam furyasından kent genelindeki açık ve kapalı otoparklar da nasibini aldı. Yeni yılla birlikte otopark ücretlerine de yüzde 25'in üzerinde zam geldi. Yeni tarifeye göre açık alanlarda ve yol kenarlarında hizmet veren otoparklara bir liralık zam öngörüldü. Şimdiye kadar 24 saate kadar 7 lira 50 kuruş park ücreti ödeyen İzmirliler, bundan böyle 12 saate dek 8 lira 50 kuruş, 12 saat üstü kullanımlara ise 17 lira ödeyecek. Yeni tarifede en dikkat çeken nokta ise kapalı ve katlı otoparklarda yapılan fiyat artışları oldu. Saatlik sınırların revize edilmesiyle oldu. Yeni sisteme göre ücretlerde 2,5 liralık bir artış oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.