Dolar 32,3254
%0.23
Euro 34,9232
%-0.56
Altın 2.306,970
%1.29
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yurt dışında en çok büyüyen Türk ordusu!

Yurt dışında en çok büyüyen Türk ordusu!

DEAŞ operasyonları nedeniyle Türkiye yurt dışında askerini en çok artıran ülkeler arasına girdi. Askeri personelinin yüzde 13.2’sini ülke dışında görevlendiren TSK, bu artışla ABD’nin ardından ikinci sıraya oturdu

  • Ege Postası
  • 25.11.2017 - 08:07

İngiltere merkezli ünlü denetim ve danışmanlık şirketi Pricewaterhouse Coopers’un (PwC) yayınladığı ‘Küresel Savunma Perspektifleri 2017’ adlı rapora göre Türk OrdusuABD’den sonra yurt dışında en aktif olan ikinci ordu oldu. PwC’nin raporuna göre 2014’te mevcut personelinin yüzde 8.6’sı yurt dışı görevinde bulunan TSK, 2016’da askeri personelinin yüzde 13.2’sini yurt dışı görevlere gönderdi.

Koalisyona destek

Rapora göre Türkiye 2016’da güvenlik pozisyonunda ciddi değişiklik gösteren dünyadaki 5 ülkeden biri oldu. Bu alandaki diğer 4 ülke ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Rusya ve Suudi Arabistanolarak sıralandı. Tehdide dayalı kendini savunma pozisyonundan zorunlu savunmaya geçen Türkiye’deki bu artışın nedeni ise Suriye ve Irak’ta DEAŞ’a karşı yürütülen askeri mücadele oldu. Raporda Temmuz 2015’te İncirlik Hava Üssü’nün DEAŞ’a karşı operasyonlarda kullanılmasına izin veren Türkiye, ABD ile arasındaki YPG gerilimine rağmen müttefik olarak görevini yerine getirerek 2015 ve 2016’da koalisyon operasyonlarına desteğini arttırdı.

Rapordaki verilere göre yaklaşık 47.500 Türk askeri ülke dışında görev yapıyor.

DEAŞ operasyonları

2016’da ‘Küresel Savunma Haritası’nda Türkiye ile birlikte Norveç, İtalya veHırvatistan’ın durumu değişti. Türkiye güvenlik konusunda önemli bir değişim yaşarken, Norveç, İtalya ve Hırvatistan’da ise savunma önceliklerinde daha küçük değişimler meydana geldi. Tehdide dayalı savunmadan güvenlik durumunu iyileştirmek için pozisyon aldı. Türkiye’nin artan güvenlik tutumu ise Suriye ve Irak’taki DEAŞ karşıtı operasyonların artmasına bağlanıyor. Bu artışa bağlı askeri personelinin 13.2’sini yurt dışında görevlendiren Türkiye, ABD’nin (Yüzde 14.9) ardından toprakları dışındaki en çok asker artışı sağlayan ülke oldu.

İşte orduların yurt dışı oranı

ABD         %14.9

Türkiye     %13.2

Fransa      %8.9

İngiltere     %8.8

Katar         %8.5

Rusya        %6.9

BAE           %6.4

Avusturya  %4.8

Slovenya   %4.2

Danimarka %3.1

Barış gücü desteği

Türk askerinin tam olarak hangi bölgede kaç asker bulundurduğu bilinemezken Türk askeri dünyanın birçok noktasında görev yapıyor. Garantör ülke olması nedeniyleKKTC’de 25-30 bin civarında Mehmetçik bulunduğu tahmin ediliyor. Türkiye bunun dışında NATO ve Avrupa Birliği tarafından oluşturulan barış gücü misyonlarına da en önemli destek veren ülkelerin başında yer alıyor. Türk askeri Bosna-Hersek’te EUFOR (Avrupa Birliği Barış Gücü), Kosova’da KFOR (Kosova Güvenlik Gücü), Afganistan’da ise ISAF (Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti) karargahına bağlı olarak barışı koruyor.

Suriye, Irak, Somali, Katar

Bunun dışında Türk askeri Suriye’de sınırlarını korumak ve DEAŞ terörüne yönelik olarak Fırat Kalkanı bölgesi ile Astana Anlaşması kapsamında çatışmasızlık bölgelerinden biri olan İdlib’de görev yapıyor. Irak’ta Başika kampında eğitim veren Türk askeri, Kuzey Irak’ta PKK terörüne yönelik olarak kurulan 10 karakolda yaklaşık 25 yıldır bulunuyor. Öte yandan Afrika’nın en önemli bölgelerinden biri olan Afrika Boynuzu üzerindeki Somali’de bir eğitim üssü kuran Türkiye, radikal terör örgütü El Şebab’a karşı Somali askerini eğitiyor. Yine dost ülke Azerbaycan’ın askerleri de TSK personeli tarafından ülkelerinde eğitiliyor.

Korsanlarla savaşıyorlar

TSK denizde ise Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü’ne bir deniz unsuruyla hizmet ediyor. Ayrıca NATO Daimi Deniz Grubu-2’nin (SNMG-2) en önemli unsurları arasında yer alan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Türk firkateynleri ve bu gemilerde görev yapan askerler periyodik olarak uluslararası sularda güvenliği sağlıyor. Dönem dönem SNMG-2’ye komuta eden Türk askeri özellikle Aden Körfezi gibi korsanların çok olduğu bölgelerde ticari gemilerin güvenli bir şekilde yüzebilmeleri için etkin görev yapıyor.

14.8 MİLYAR DOLAR

Türkiye, rapora göre 2016’da 14.8 milyar dolar tutarında savunma harcaması gerçekleştirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.