Dolar 32,3765
%0.18
Euro 34,9820
%-0.24
Altın 2.325,600
%0.22
Bist-100 9,07
%-0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yunan Bakan: Selanik, İzmir ve İstanbul arasında hızlı tren kurulabilir

Yunan Bakan: Selanik, İzmir ve İstanbul arasında hızlı tren kurulabilir

Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Papadimitriu, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş müzakerelerinin kesilmesi ne Türkiye'nin lehinedir ne de Yunanistan'ın lehinedir. Yunanistan bütün kalbiyle Türkiye'nin AB'ye entegre olmasını destekler. Özellikle AB konseyi toplantısında ve Dışişleri Bakanımızın açıklamalarına bakarsanız Yunanistan'ın bu konuya olan tavrını çok iyi bir şekilde görebilirsiniz" dedi. Papadimitriu: "Türkiye ve Yunanistan arasında koordinasyon komitesi var, ciddi toplantılar yapıldı. İki tarafın bir araya geldiği projeleri geliştirmek için çalışmalıyız. Selanik, İzmir ve İstanbul arasında hızlı tren kurulabilir" dedi.

  • Ege Postası
  • 25.10.2017 - 13:26

Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitris Papadimitriu, Yunanistan'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) entegre olmasını bütün kalbiyle desteklediğini belirterek, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş müzakerelerinin kesilmesi ne Türkiye'nin lehinedir ne de Yunanistan'ın lehinedir." dedi.

"Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon" ana temasıyla düzenlenen Ege Ekonomik Forum'un açılış oturumunda konuşan Bakan Papadimitriu, Ege'nin konuşulduğu bir toplantıda yer almaktan mutluluk duyduğunu söyledi. 

Türkiye ve Yunanistan'ın yer aldığı doğu Akdeniz'de istikrara ihtiyaç duyulduğunu aktaran Papadimitriu, "Bizlerin uluslararası yasalara uygun davranarak hukuk devletini ayakta tutarak, ülkelerimizin bulunduğu bölgede barışı, birbirini anlamayı ve jeopolitik sorunları diyalogla çözme yoluna gitmeyi destekleyebiliriz. Malesef günümüzde olması gerekenleri her iki ülke olarak da gerçekleştirmiş değiliz. Ekonomiden yola çıkarak, enerji, mal ve insanların serbest dolaşımını iki ülke arasında gerçekleştirebiliriz." diye konuştu.

Türkiye AB ilişkileri

Yunanistan'ın Avrupalı bir Türkiye istediğini söyleyen Papadimitriu, AB yasalarının komşularında uygulandığını görmenin kendilerini memnun ettiğini ifade etti. 

Papadimitriu, Türkiye ve AB arasında imzalanan bütün deklerasyonlara uyulmasını desteklediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Çatışma, ne Türkiye'nin ne de Yunanistan'ın çıkarınadır çünkü çatışma Türk-Yunan ilişkilerine her zaman zarar verir. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş müzakerelerinin kesilmesi ne Türkiye'nin lehinedir ne de Yunanistan'ın lehinedir. Biz bundan yana değiliz, özellikle de işbirliği yapabileceğimiz alt alanlar var, Türkiye ve Yunanistan arasında. Yunanistan bütün kalbiyle Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne entegre olmasını destekler. Özellikle Avrupa Birliği konseyi toplantısında ve Dışişleri Bakanımızın açıklamalarına bakarsanız Yunanistan'ın bu konuya olan tavrını çok iyi bir şekilde görebilirsiniz. Biz ortak bir toprak üzerindeyiz ve Avrupa Birliği'nde hem Türkiye hem de Yunanistan'ın yer alması her iki ülkenin ilişkisinde bütün diyalog kanallarının açık olması anlamına gelecektir."

Gümrük Birliği konusunda da Türkiye'ye destek verdiklerini anlatan Papadimitriu, Türkiye'nin tam anlamıyla Avrupa Birliği üyesi olmasını istediklerini sözlerine ekledi.  

Selanik, İzmir ve İstanbul arasında hızlı tren kurulabilir

Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitris Papadimitriu, "Türkiye ve Yunanistan arasında koordinasyon komitesi var, ciddi toplantılar yapıldı. İki tarafın bir araya geldiği projeleri geliştirmek için çalışmalıyız. Selanik, İzmir ve İstanbul arasında hızlı tren kurulabilir." dedi.

"Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon" ana temasıyla İzmir'de bir otelde düzenlenen Ege Ekonomik Forumu'nun "İki Yaka Bir Deniz" adlı oturumunda konuşan Papadimitriu, Türkiye ve Yunanistan'ın ekonomik gelişmelere odaklanmasına rağmen var olan fırsatları değerlendirme konusunda gerekeni yapamadığını söyledi.

İki ülkenin, stratejik bazı zıtlıkları nedeniyle ekonomide olan potansiyeli geliştiremediklerine dikkati çeken Bakan Papadimitriu, "Türkiye ve Yunanistan arasında koordinasyon komitesi var, ciddi toplantılar yapıldı. İki tarafın bir araya geldiği projeleri geliştirmek için çalışmalıyız. Selanik, İzmir ve İstanbul arasında hızlı tren kurulabilir. İzmir ve Selanik arasında geliş gidişi hızlandırabiliriz." diye konuştu. 

Yunanistan'ın yatırım açısından önemli bir dönemden geçtiğini anlatan Papadimitriu, ülkesinin 7 yıllık bir depresyondan çıktığını vurguladı. 

Türkiye ve Yunanistan'ın kendi aralarında yaptığı yatırımlar konusunda bir dengesizlik olduğunu savunan Papadimitriu, "Yunanistan'dan Türkiye'ye 3 milyar dolar yatırım var. Türkiye'nin ülkemizdeki yatırımı ise 440 bin avrodan yukarı çıkmamış. Türkiye'de, Yunanistan'a doğrudan yabancı yatırımların artma eğilimde olduğunu görüyoruz. Ülke olarak yatırımların daha dengeli hale gelmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Papadimitriu, iki ülke arasında iş birliği hacminin artacağına inandığını söyledi.

Yunanistan'ın milli gelirinin yüzde 20'sinin turizm gelirlerinden oluştuğunu hatırlatan Papadimitriu, şöyle konuştu:

"Türk turistlerde 2016'da azalma oldu, bu sene ise artma potansiyeli gördük. Turizmin yeniden doğuşunu yaşamaya başladık. Turist sayısında artış ve yaptıkları harcamalarda iyileşme görüntüleri var. İki ülkenin, iyi niyet kullanarak karakteristik ortaklıkları arttırması gerekiyor. Türkiye pazarında bazı korumacılık eğilimler var. Özellikle tarım ürünlerinde korumacılıktan vazgeçilmesi gerekiyor. Tarımda kullandığımız teknikleri daha iyi hale getirmemiz lazım. Böylece üst düzey tüketici pazarlarına birlikte girmemiz mümkün olacak."  

Büyükekşi: "İş birliğine hazırız"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Yunanistan ile dış ticaret hacminin geçmiş yıllara göre düşük olduğunu ancak geçen seneye göre artış yaşandığını belirtti. 

Türkiye'nin Ocak-Eylül 2017'de Yunanistan'a olan ihracatının 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 5 arttığını, yıl sonunda 3 milyar dolara ulaşacaklarını aktaran Büyükekşi, iki ülke başbakanlarının ise 10 milyar hedefinin bulunduğuna işaret etti.

Yunanistan'ın Avrupa Birliği, Türkiye'nin ise gümrük birliği üyesi olduğunu hatırlatan Büyükekşi "Gümrük birliğinin güncellenmesi ihracatçılar için çok büyük öneme sahip. Güncelleme sonrası iki ülkenin iş adamları olarak iş birlikleri geliştirilebilir. Böylece üçüncü ülkelere ihracat yapabiliriz. Biz Yunan dostlarımızla her türlü iş birliğine hazırız." dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Yunanistan ile Türkiye arasındaki çıkarların birliktelikle sağlanacağını dile getirdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Tevfik Bilgen de 1980'lerin yıllarda 400 milyon dolar olan dış ticaret hacminin 3 milyar dolara ulaşmasında her iki ülke açısında ciddi bir başarı olduğunu ifade etti. (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.