Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yücel’den ‘İkinci Baro’ yorumu: İzmir ikinci bir baroya izin vermez

Yücel’den ‘İkinci Baro’ yorumu: İzmir ikinci bir baroya izin vermez

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, İzmir’de kurulma çalışmaları ile ilgili Egepostası’na konuştu. İkinci baronun bugüne kadar kurulamamasının nedeninin yeterli imzanın toplanmamış olduğunu belirten Yücel, “İzmir’de ikinci baro konusundaki ertelemelerin tek nedeni ikinci baroyu kuramayacak olmaları. İzmir, ikinci bir baroya izin vermez. İktidar yandaşı ve yandaşlıkla tarif edilecek bir baroya asla izin vermeyecektir” dedi.

  • Ege Postası
  • 10.10.2020 - 16:41

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- “Avukatlık Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifinin TBMM’de AK Parti ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmesinin ardından üç büyük ilde kurulması planlanan ikinci barolar için hazırlıklar zaman kaybetmeden başlatılmıştı. 46 bin üyesi bulunan İstanbul’da ikinci baro için Türkiye Barolar Birliği’ne müracaat süreci tamamlanırken, geçtiğimiz aylarda İzmir’in ikinci barosu için başvuru yapacağını açıklayan AK Parti eski milletvekili ve Avukat Ali Aşlık ikinci baro için Eylül ayında Türkiye Barolar Birliği’ne resmi başvuru yapacaklarını söylemişti.

Aşlık daha sonra pandemi nedeniyle ikinci baro çalışmalarına hız kazandıramadıklarını ifade ederek baronun kuruluşu için yılbaşından sonrasını işaret etmişti.

İzmir’de kurulması planlanan ikinci baro hakkında Egepostası’na konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, gecikmelerin nedeninin yeterli imzanın toplanamamaıs olduğunu belirterek, “Bu yılbaşını değil, öteki yılbaşını ya da 5 yıl sonrasını da işaret etseler bu gerçekleşmeyecektir” diye konuştu.

“HERHANGİ BİR PARTİNİN PEŞİNE TAKILMIŞ BİR BARO İZMİR İÇİN İMKANSIZDIR”

İzmir’in sahip olduğu değerler nedeniyle ikinci baronun kurulmasına izin vermeyeceğini söyleyen Yücel, nedenini şu şekilde açıkladı;“İzmir’de ikinci baro konusundaki ertelemelerin tek nedeni ikinci baroyu kuramayacak olmaları. Ben başından beri söyledim. İzmir, ikinci bir baroya izin vermez. İktidar yandaşı ve yandaşlıkla tarif edilecek bir baroya asla izin vermeyecektir. İzmir Cumhuriyet değerlerine bağlı, demokrasi refleksleri yüksek bir kenttir. Bu yurttaşında böyle olduğu gibi avukatlarında da böyledir. Baroların ve avukatların bağımsızlığına sonuna kadar düşkündür. Herhangi bir siyasi partiye ya da iktidara bağlılık geliştirecek bir yaklaşımın parçası olmaz diye düşünüyorum. İzmir ilk kurşunun ve galibiyetin kentidir. Bu değerler,İzmir’de yaşayan yurttaşlarımızın genlerine işlemiş durumdadır. Demokrasi ve laiklik karşıtı bir girişimin ya da bu yaklaşımla yola çıkmış, herhangi bir partinin peşine takılmış bir baro İzmir için imkansızdır. Bu yılbaşını değil, öteki yılbaşını ya da 5 yıl sonrasını da işaret etseler bu gerçekleşmeyecektir.”

GECİKMELERİN NEDENİ İMZANIN TOPLANAMAMASI

Yücel, Aşlık’ın ikinci baro için gerekli olan 2 bin imzayı toplayamadığını ifade ederek, “İkinci baro için imza toplanamadığı için bu gecikmeler oluyor. İmzayı toplayan başvurusunu yapıyor zaten. Madem elinde yeterli imza var başvurusunu yapsaydı, Genel Kurul’a da katılsaydı. Yani Barolar Birliği Genel Kurulu’na katılamayacak bir noktalar. Çünkü kurulamadılar ve seçim yapamayacaklar. Ekim başında yapamadıkları seçim nedeniyle Barolar Birliği’nde de temsil edilemeyecekler. Amaç Barolar Birliği seçimlerini etkileyebilmekti. Başarabiliyor olsalardı bunu hayata geçirirlerdi. Bu, başaramadıklarının en büyük göstergesi. İzmirli meslektaşlarım  bunlara prim vermez” dedi.

“HUKUKA AYKIRI İŞLER YAPMASINLAR BİZ DE ELEŞTİRMEYELİM”

Bazı siyasiler tarafından birçok kez siyaset yaptığı gerekçesiyle eleştirilen Yücel, eleştirilerle ilgili şunları söyledi; “Önce gitsinler ikinci baro kuruluşunun arkasından siyasi parti liderlerine bilgi verenlere, emir ve talimat alanlara baksınlar. Siyaset yapmaktan söz ediyorlarsa... Bizi kendi kulvarlarına çekmeye çalışmasınlar. Biz hukukun siyasetini yapıyoruz. Hukuku rehber edindik. Hiçbir siyasi parti ya da anlayış bizim hukuka aykırı bir uygulamanın altına imza atmamızı sağlayamaz. Bizi hiçbir siyasi yaklaşımla aynı kefeye koymaya çalışmasınlar. Evet şu an söylediklerimizin bir kısmı siyasi iktidar aleyhine sözlerdir. Çünkü uygulamayı geçekleştiren onlardır ve ideallerin çoğu siyasi iktidardan kaynaklıdır. Hukuka aykırı işler yapmasınlar biz de eleştirmeyelim.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.