Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
YouTube' da sansür endişesi

YouTube' da sansür endişesi

AB ülkeleri, telif hakları kurallarının güncellenmesine ilişkin düzenlemeye onay verdi. Birçok ülke telif yasasının sansüre yol açabileceğini belirterek, ret oyu vermişti.

  • Ege Postası
  • 15.04.2019 - 15:23

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, telif hakları kurallarının güncellenmesi amacıyla hazırlanan düzenlemenin kabul edildiğini açıkladı. Buna göre Google gibi internet platformlarının arama sonuçlarında haberleri yayınlayabilmek için içerik üreticilerinden ücret karşılığında lisans alması gerekecek. YouTube başta olmak üzere video paylaşım platformlarının fikri mülkiyet haklarına aykırı içerikleri hızla kaldırması ve içerik sağlayanlara daha fazla ödeme yapması sağlanacak.

Google, Facebook ve Twitter tarzı dijital platformlar, çeşitli tedbirlerle kullanıcıların telif hakları yasalarıyla korunan ürünleri yüklemelerini engelleyecek. Esprili biçimde değiştirilerek internet üzerinden yayılan video, fotoğraf ve hareketli resimlere ise izin verilecek. Düzenlemenin AB’nin resmi gazetesinde yayınlanmasının ardından üye ülkelerin 2 yıl içinde yeni kuralları uygulamaya başlaması gerekiyor.

BİRÇOK ÜLKE KABUL ETMEDİ

DW Türkçe’nin haberine göre, dijital çağın gereklerine uygun olması ve eser sahiplerinin internetteki içeriklerinin daha iyi ücretlendirilmesi sebebiyle hazırlanan yasaya Hollanda, Lüksemburg, Polonya, İtalya, Finlandiya ve İsveç ret oyu vermişti. Belçika, Slovenya ve Estonya ise çekimser kalmıştı. Yasa, Almanya’nın evet oyu vermesiyle yürürlüğe girdi. Yasayla ilgili tartışmalar ise sona ermedi.

SANSÜRE Mİ YOL AÇACAK'

Yasayla birlikte içeriklerin internete yüklenmesi sürecinde belirli bir filtreleme sistemi gelecek. Bu sistemin sansüre yol açabileceğine dair endişeler dillendiriliyor. Yasayı savunanlar ise bu filtreleme sayesinde adil lisans sisteminin devreye gireceğini belirtiyor. Bir diğer tartışma konusu ise Google News gibi haber arama motorlarının, çeşitli makaleleri yayınlarken yayınevlerine ödeme yapmak zorunda kalması… Bu maddenin de Google gibi büyük kuruluşların karşısında duramayacak olan küçük yayınevlerinin aleyhine işleyeceği konuşuluyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.