Dolar 32,3292
%0.24
Euro 35,0582
%-0.18
Altın 2.295,320
%0.78
Bist-100 9,01
%2.35

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yerel seçimlerin öne alınmasına CHP'den onay yok!

Yerel seçimlerin öne alınmasına CHP'den onay yok!

24 Haziran seçimleri sonrasında, AKP ile ittifak halinde seçimlere giren partiler tarafından Mart 2019’daki yerel seçimlerin bu yılın sonbaharına alınması fikri dile getirilmeye başlanmıştı. CHP, bu konudaki fikrini resmen açıkladı.24 Haziran seçimleri sonrasında, AKP ile ittifak halinde seçimlere giren partiler tarafından Mart 2019’daki yerel seçimlerin bu yılın sonbaharına alınması fikri dile getirilmeye başlanmıştı. CHP, bu konudaki fikrini resmen açıkladı.

  • Ege Postası
  • 10.07.2018 - 20:47

SÖZCÜ'nün sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “CHP, yerel seçimlerin öne alınması için getirilebilecek bir Anayasa değişikliğine destek vermez” dedi.

Böyle bir teklifin gelmesi halinde CHP'nin “hayır” diyeceğini kaydeden Tezcan şöyle konuştu;

“Eğer iktidar mutlaka bir Anayasa değişikliği yapmak istiyorsa, bunu seçilmiş yerel yöneticilerin görev sürelerinin kısaltılması için değil, bağımsız yargı için getirsin. Yargı bağımsızlığının sağlanması için, yüksek yargıya ilişkin mevcut kurulların ve bu kurullara seçim sistemlerinin değişmesi için CHP olarak halihazırda bir Anayasa değişiklik hazırlığımız var. Bu konuda, yargıyı gerçekten bağımsız yapmak için Anayasa değişikliği yapmak isterlerse, biz varız. Ancak yerel seçimlerin erkene alınması konusunda olası bir değişiklik teklifine, CHP destek vermeyecektir.”

İKTİDARIN HDP DESTEĞİNİ ARAMASI GEREKİR

Anayasa uyarınca, Anayasa değişikliği yapılması için TBMM'nin 3'te 2'sinin desteği gerekiyor. Bu da 24 Haziran'da oluşan 600 üyeli parlamentoda 400 vekilin desteğini gerektiriyor. 360 ila 400 vekilin desteğinin alınması ise, Anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesini öngörüyor.

Mevcut koşullarda seçimlere Cumhur ittifakı olarak giren AKP ve MHP'nin oyu, Anayasa değişikliği için yetmiyor.

İki partiye İYİ Parti'nin destek vermesi halinde bile, doğrudan Anayasa değişikliğini Meclis'ten geçirecek olan 400 sayısına ulaşılamıyor.

Mevcut parlamento aritmetiğinde AKP ve MHP'nin yerel seçimleri öne alabilmek için ya CHP'nin, ya da HDP'nin desteğine ihtiyacı bulunuyor.

CHP'nin bu desteği vermeyeceğini açıklamasının ardından, eğer iktidar bloğu için yerel seçimleri erkene almak istiyorsa, geriye tek seçenek olarak sadece HDP'nin desteğinin aranması kalıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.