Dolar 32,3780
%0.19
Euro 35,0278
%-0.11
Altın 2.324,000
%0.15
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yeni İpekyolu'nda Ege mutlaka yer almalı

Yeni İpekyolu'nda Ege mutlaka yer almalı

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 21. Yüzyılın projesi olarak adlandırılan Çin'in 'Tek Kuşak Tek Yol' projesinde Türkiye'nin İzmir limanları ve Ege Lojistik Bölgesi ile yer alması gerektiğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 27.10.2017 - 12:48

Ekonomi Bakanlığı destekleriyle NTV, Özgencil Grubu ve Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı  tarafından 25-26 Ekim tarihlerinde Swissotel İzmir'de düzenlenen Ege Ekonomik Forum'da 'Tarihi İpek Yolu'ndan Gününüze Ticaret ve Lojistik' oturumunda, Türkiye'nin lojistik ve denizcilikteki geleceği ele alındı. Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar'ın yönettiği oturumda, Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, Çin Uzmanı Andrew Leung ve DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk konuştu.

Dünyada yükün yüzde 88'inin denizyolu ile taşınırken, Türkiye'de ise yüzde 90'ının karayolu ile taşındığına dikkat çeken Yusuf Öztürk, "Ülkemizin dış ticaretini geliştirmek için bedava otoyol olan denizlerimizden daha fazla yararlanmalıyız. Dünya artık hız çağını yaşıyor. Ne kadar hızlı olursanız o kadar öne geçersiniz. Çin'in Tek Kuşak Tek Yol Projesi'nin Deniz İpek Yolu ayağında yer almayı İzmir ve Ege olarak hak ediyoruz. Şangay'dan yola çıkıp Londra'ya giden trene mutlaka binmemiz gerekiyor. Atacağımız adımlarla bu konuda ısrarcı olmalıyız" dedi.

"ÇANDARLI PİRE'YE ALTERNATİF OLMALI"

Türkiye'nin Çin ile Avrupa hattında önemli bir uğrak noktası olabilmesi için İzmir limanlarının ve yeni yatırımlarla oluşturulacak Ege Lojistik Bölgesi'nin büyük fırsat sunduğunu belirten Öztürk, "Bölgemizdeki bir metrekare rıhtım bile çok değerlidir ve en faydalı şekilde kullanılmalıdır. İzmir Alsancak Limanı'nın Varlık Fonu'na devredilmesi, limanı büyütmeye ve ekipmanı modernize etmeye yönelik yatırımları geciktirmemelidir. Aliağa limanları, Anadolu sanayisinin Avrupa'ya çıkışında İstanbul'un en büyük alternatifi haline geldi. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ni acilen Aliağa'daki 13 terminale bağlamalıyız. Kuzey Ege Çandarlı Limanı, Türkiye'nin 10 senesinin, hatta 20 senesinin projesi. Çandarlı projesinde geç kaldık. Bu nedenle Çinli konteyner hat işletmecisi Cosco, Yunanistan'ın Pire Limanı'nı 500-600 bin TEU'dan 8 milyon TEU'luk potansiyele çıkarabildi. Çandarlı'nın kıtalararası aktarmak merkezi fonksiyonu şimdilik kenara koyup projeyi zenginleştirmeliyiz. Çandarlı Limanı, her zaman Pire'ye alternatif olmalıdır" diye konuştu.

"EGE'Yİ KİMSE TUTAMAZ"

Öztürk, şöyle devam etti:

"Lojistik biliminin gerektirdiği tüm altyapılar, demiryolları, karayolları ile bağlantıları olan, çağdaş sistem ile yönetilen, modern, yeni nesil gemilere en kısa sürede ve yüksek verimde hizmet edecek limanlara ihtiyacımız var. Dünyada artık ülkeler değil bölgeler, kentler, limanlar yarışıyor. Ege'yi bu yarışta öne geçirmek için lojistik avantajlarımızı en iyi şekilde kullanabilmeliyiz. Denizli'deki tekstilci ürünlerini Çeşme'den ro-ro ile, Manisa'daki beyaz eşya üreticisi yükünü, Aydın'daki kuru meyveci incirini, Afyon'daki madenci mermerini İzmir, Aliağa, Dikili, Çeşme veya Çandarlı limanlarından en hızlı ve en düşük maliyetle dünya pazarlarına gönderdiği takdirde, Ege'yi kimse tutamaz." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.