Dolar 32,5152
%-0.1
Euro 34,7808
%-0.24
Altın 2.421,140
%-0.37
Bist-100 9.677,00
%0.33

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yeni bir yaşamın tasarlandığı ve hayata geçtiği kent: Karabağlar

Yeni bir yaşamın tasarlandığı ve hayata geçtiği kent: Karabağlar

Başkan Selvitopu 1 yılı değerlendirdi, yatırımların hız kesmeden devam edeceği müjdesini verdi: Başkan Selvitopu 1 yılı değerlendirdi:

  • Ege Postası
  • 14.04.2015 - 10:48
58 Mahalle ve 480 bin nüfusuyla İzmir’in en büyük ilçelerinden Karabağlar’ın ikinci Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından geçen bir yıllık çalışma sürecini değerlendirdi. İlk yılın belediye için bir toparlanma süreci olduğunu hatırlatan Başkan Selvitopu, bunu gerçekleştirirken de belediye hizmetlerine, yatırımlara da önem verdiklerini söyledi.  Karabağlar'ın en önemli sorununu 4 ana başlıkta toparlayan ve bu sorunları ulaşım, mobilya sektörü, kentsel dönüşüm ve sosyal sorunlar olarak belirleyen Selvitopu, önümüzdeki süreçte bu sorunları azamiye indirip, Karabağlar’ı İzmir’in en modern ilçesi haline getirmeyi hedeflediklerini önemle vurguladı. Ve katılımcı yönetim anlayışıyla Karabağlar halkına hizmet vermeye devam edeceklerini ifade etti. 

İzmir’in en büyük ilçesinin en güzel hizmetleri hak ettiğini ifade eden Selvitopu İlk yıl ilçede sosyal, kültürel ve alt yapı anlamında önemli hizmetler yaptıklarını  Karabağlar’ı caddeleri, sokakları, yeşil alanları, parkları, çevre temizliği, sosyal ve kültürel etkinlikleriyle İzmir’in en modern ilçesi haline getireceklerini belirterek, katılımcı yönetim anlayışımızla, insan odaklı yaklaşımımızla Karabağlar halkına hizmet etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.
 

Şeffaf ve katılımcı yönetim 
Yerel seçimler öncesinde Karabağlar’da açık, şeffaf ve katılımcı bir yönetim örneği sergileyeceklerinin sözünü verdiklerini belirten Başkan Selvitopu,  
bu sözü de göreve geldikten çeşitli uygulamalarla hayata geçirdiklerini vurguladı. Selvitopu, “Belediyede ilk kez “Halk Günü” uygulaması başlattık. Her ay vatandaşlarla buluşarak bu uygulamayı geleneksel hale getirdik. Bunun yanı sıra muhtarlar, mimar ve mühendisler, meslek örgütleri, meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri ve muhtarlarla sık sık bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduk. Karabağlar’da yapılacak kentsel tasarım çalışmaları kapsamında projenin gerçekleşeceği bölgedeki halka nelerin yapılması gerektiğini sorarak  vatandaşın istekleri doğrultusunda adım attık. Ayrıca, 58 mahallesi bulunan ilçemizi 6 bölgeye ayırarak her bölge için periyodik muhtar toplantıları yaptık. Bu toplantılarda muhtarlarımızın sıkıntılarını isteklerini dinleyip, çözüme kavuşturduk.  Tabi katılımcı yönetim açısından örnek gösterilecek bu çalışmalarımız hala devam ediyor. İlçemizin geleceğini tüm paydaşlarımızla birlikte planlıyoruz.” ifadesini kullandı

Dönüşüm mağdur etmeden gerçekleşecek 
Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanlarının bulunduğu ilçenin Karabağlar olduğunu, dönüşümde insanların haklarının korunması adaletli ve yerinde dönüşümün esas alınması gerektiğini belirten Selvitopu, bunların gerçekleşmesi halinde söz konusu projelere destek olacaklarını ifade etti. Dönüşümü sadece fiziki değil sosyal boyutuyla da düşünmek gerektiğini söyleyen Selvitopu, sözlerine şöyle devam etti “ Kentsel dönüşümün kapsadığı en büyük ilçelerden birisi Karabağlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilan ettiği rakamlara göre, 540 hektarlık bir alanda dönüşüm çalışması yapılacak. Bu alan 13 mahalleyi içeriyor. Bu alanlarda sadece fiziki değil,  sosyal bir dönüşüm de gerçekleştirilecek. Dönüşüm yapılacak bölgelerdeki yaşam tamamen değişecek.  Biz kentsel dönüşümde hem fiziki hem de sosyal konuyu ele alarak çalışmalar yapacağız. Dönüşüm projelerinde dikkat edeceğimiz konular oradaki insanların hak ve menfaatlerinin korunması, yerinde dönüşümün esas alınması, vatandaşlar tarafından projelerin benimsenmesi. Eğer bunlar tam olarak gerçekleşirse politik davranmadan bu projeleri destekleyeceğiz.” 
 
Sosyal belediyecilikte örnek uygulamalar 
Karabağlar Belediyesi’nin sosyal belediyecilik alanında da önemli çalışmaları olduğuna da değinen Selvitopu insan odaklı hizmet anlayışını benimsediklerini söyledi. Bu doğrultuda ilçede 5 olan semt merkezlerinin sayısını iki kat arttırarak, halka ihtiyaçları doğrultusunda yerinde hizmet verilmeye başlandı. Bu merkezlerde Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yapılarak, istihdam sağlayıcı meslek edindirme kurslarının yanı sıra kadın, çocuk, yaşlı ve gençlere yönelik hobi kursları da sosyal yaşama renk katıyor. Bu kurslara paralel olarak bireylere, hak ve özgürlükleri temelinde farkındalık ve güçlendirme sağlayacak eğitim seminerleri düzenleniyor. 
Kadınlara, gençlere, çocuklara, yaşlılara yönelik çalışmalarımız var. Bunlar daha da artarak gelişecek. Özellikle yaşlı ve bakıma muhtaç olanlara ulaşılacak. Evlerinin temizliği yapılacak, ayrıca Karabağlar'da belirlediğimiz durumları iyi olmayan ailelere sosyal destek kartı dağıtmaya başladık. Bu karta her ay belli oranda yükleme yaparak, ilk etapta 500 vatandaş Karabağlar'da bulunan marketlerden alışverişlerini yapabilecek.  Ev hanımlarına ve onların çocuklarına kültürel etkinliklerle ulaşılacak. Karabağlar’da denizi görmeyen insanlar var. Onlara yönelik çalışmalar, geziler yapılacak. Engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak ve sosyalleşmelerini sağlamak yönünde çalışmalar var.  

Pazaryerleri  modernleşiyor
İlçedeki pazaryerlerinin modernleşmesi ve sağlıklı koşullara kavuşturulması için ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Başkan Selvitopu, “İlçemizde 12 pazaryeri var. Sadece Bozyaka ve Vatan Mahallesi pazaryerleri kapalı diğerleri ise açık olarak hizmet veriyor. Açık olan pazaryerlerinde revize çalışmaları yapılıyor. İlçedeki pazaryerlerini pazarcı esnafının ve halkın yağmurdan, sıcaktan etkilenmeden daha rahat alışveriş yapılabilecek şekilde modernize edeceğiz. Ayrıca ilçedeki kapalı pazaryerlerinin sayısını da arttıracağız.” ifadesini kullandı. 

Sokaklar ve parklar güzelleşiyor 
Karabağlar’da 52 sokakta çalışmalar yapıldı. Parke taşları döşenip, ışıklandırması, altyapısı düzenlenen sokaklar daha modern, daha temiz ışıl ışıl bir görüntüye büründü. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yapılan sokak çalışmalarına önümüzdeki günlerde de devam edeceklerini belirten Selvitopu, “Karabağlar’da dar, karmaşık, karanlık sokak kalmayacak. Sokaklar insaların rahatlıkla yürüyebildiği, araçların geçişlerini de kolaylaştıracak şekilde düzenlenecek, bu düzenlemeler modern şehirlere yaraşır bir anlayışla gerçekleştirilecek.” vurgusunu yaptı. . 

Ayrıca ilçedeki parkların da bakımlarını yaptıklarını söyleyen Selvitopu şöyle devam etti, “Parkların revizyon ve bakımları sürekli olarak devam ediyor. Çimlerin, çiçeklerin ağaçların bakımları yapılıyor. Oturma alanlarının, çocuk oyun alanlarının temizliği ve bakımları rutin olarak yapılıyor. Önümüzdeki süreçte Karabağlar’a yeni parklar da kazandırılacak vatandaşların nefes alabilecekleri yeşil alanlar yaratılacak.”

Uzundere Rekreasyon Alanı 
Uzundere’de 250 hektarlık alanda yapılan rekreasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Kısa bir süre önce göle maya çalan Nasrettin Hoca heykelinin baş ve kavuk bölümü de takılarak montajı tamamlandı. Daha önceden tematik park alanındaki çizgi film ve masal kahramanları figürleri ile oyun grupları ve havuzları tamamlanan alanda çevre düzenlemeleri de son hız devam ediyor.    

İmar Planları yenileniyor
Karabağlar’da yıllarca imar planlarında, şehrin gelişimi ve modernleşmesi ile ilgili uygulamalarda sıkıntılar yaşanıyordu. Zaten eski imar planları da 25 yılı doldurduğu için Karabağlar Belediyesi ilçenin imar planlarını yenileyerek yaşanılabilir, çağdaş bir Karabağlar oluşturmayı hedefliyor. Yenilenen imar planlarıyla, ilçenin sokakları, parkları, caddeleri, okulları, kültür merkezleri, otopark alanları, sinemaları modern bir halde planlanacak. Yepyeni bir karabağlar yaratılacak. Bu kapsamda, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak yürütülen çalışmalarla, imar planı hazırlık aşamaları tamamlanmak üzere.  
  
Gençlik merkezi 
Atatürkçü Düşünce Derneği ile birlikte Kız Öğrenci Misafirhanesi projesi gerçekleştirilecek. Vatan Mahallesi’nde 3 katlı 220 yatak kapasiteli projesi çizilmiş halde hazır. Proje revizyondan geçince ihaleye çıkılacak. 
Ayrıca gençlere özel kültür merkezleri ve gençlik merkezleri projeleri var. Uzundere Rekreasyon Alanı’nın hemen yanındaki gençlik merkezinde spor sahaları, buz pateni alanı, basketbol, voleybol salonları yer alacak.
Tüm bu çalışmalarla birlikte 3 yeni kültür merkezi projemizi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ilçemize kazandıracağız.  

Kavacık festivali her yıl düzenlenecek
Kavacık Köyü’nün Türkiye’ye, bölgeyle özdeşleşen üzümün de dünyaya tanıtılması amacıyla Kavacık Üzüm Festivali üç yıl aradan sonra yeniden gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla iki gün süren festivale İzmir’in çeşitli bölgelerinden vatandaşlar akın etti. Yoğun ilgi gören festivalde katılımcılar eğlenceye doyarken Kavacıklı köylüler de yetiştirdikleri ürünleri satışa sunarak aile bütçesine katkı sağladı. Bundan sonra  bu festivalde olduğu gibi bundan sonraki festivallerde de Kavacık’a gereken önemi fazlasıyla vereceğiz ifadesini kullanan Başkan Selvitopu Karabağlar'ı ve Kavacık üzümünü marka yapmanın en önemli görevi olacağının altını çizdi .

Yeni hizmet binasında modern hizmet  
Karabağlar Belediyesi, Yeşillik Caddesi üzerindeki 22 bin metrekare alan üzerine inşaa edilen yeni binasına taşınarak hizmet vermeye başladı. Daha önce ayrı noktalarda hizmet veren belediye müdürlükleri de hizmet binasında tek bir merkezde toplanarak, vatandaşların işlerini en kısa sürede çözebilecek hale geldi. Belediyenin yeni hizmet binası çok sayıda ihtiyaca cevap verecek nitelikte hazırlandı. Birimler tek çatı altında modern bir şekilde hizmet vermeye başladı. Bu sayede hem Karabağlarlı vatandaşlar hem de çalışanlar daha rahat edebiliyorlar. 

Karabağlar'da mobilya günleri başlıyor
Karabağlar'da marka olan mobilya sektörünün tekrar canlanması için harekete geçildi.  Karabağlar Belediyesi, Mobilyacılar ve Marangozcular Odası işbirliği ile 15 - 24 Mayıs tarihleri arasında Yeşillik Caddesi ve Karabağlar ilçe sınırları içerisinde ilk kez “Mobilya Günleri” düzenleyecek. Bu etkinlik geleneksel hale gelecek. Karabağlar Belediyesi Mobilya Günleri öncesinde düzenlediği toplantılarla sektörün paydaşları olan, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve esnaf odalarıyla görüş alışverişi yaparak, Mobilya Günleri’nin mobilyacı esnafı ve ilçeye faydalı olması için çalışmalar yapıyor.  Mobilya Günleri’nin amacı, Karabağlar'da uzun yıllardır hizmet üreten, İzmir'de mobilya sektörünün kalbi olan Karabağlar'da bu sektörün tanıtımını yapmak ve sektöre dikkati çekmek. Mobilya Günleri kapsamında düzenlenecek paneller, sergi ve toplantılarla bu sektöre emek veren ustaların, zanaatkarların ortaya çıkartılıp onların deneyimlerinden faydalanmak. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.