Dolar 32,4827
%-0.18
Euro 34,9587
%0.37
Altın 2.432,910
%0.4
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yanan alanlar maden sahası mı olacak'

Yanan alanlar maden sahası mı olacak'

İzmir’de yaşanan orman yangınıyla ilgili kamuoyunda tartışmalar sürerken, yanan alanların da içinde olduğu binlerce hektar alan için maden arama ruhsat başvurusunda bulunulduğu ortaya çıktı. Sadece bir kişinin 7 ayrı maden arama izni aldığı dikkat çekerken, meslek odalarından rant, imar ve madencilik faaliyetleri için bölgenin peşkeş çekilmemesi çağrıları geldi. Maden arama izni olan bu bölgelerde herhangi bir maden işletme ruhsatı başvurusu olup olmadığı veya herhangi bir firmaya ruhsat verilip verilmediği konusunda çeşitli meslek odaları tarafından araştırma başlatıldı.  Yanan bölgeler için çok sayıda başvuru var!

  • Ege Postası
  • 27.08.2019 - 16:08

HAYRULLAH YILDIZ/ EGEPOSTASI- İzmir’de 3 gün boyunca kontrol altına alınamayan ve 5 bin hektarın üzerinde alanın zarar gördüğü yangın sahası için maden arama çalışmaları olduğuna dair ruhsat izinleri olduğu ortaya çıktı. İzmir’de zarar gören yangın alanıyla ilgili Türkiye’nin dört bir yanından seferberlik çağrıları gelirken 2008 yılından başlayan bir süreç ile bir harita mühendisinin yanan alanların da içinde bulunduğu 9 bin hektarlık bir alanda maden aramak için 7 farklı ruhsat başvurusunda bulunduğu ve izin aldığı öğrenildi.  

HAZIRLANAN HARİTADA YANGIN ALANLARI NET BİÇİMDE GÖRÜNÜYOR

Konuyla ilgili İzmir Harita ve Kadostro Mühendisleri Odası’nın hazırladığı haritada İzmir’de yanan alanların maden arama çalışmaları için alınan ruhsatla örtüştüğü belirlendi. Odanın hazırladığı haritada yangın faciasının yaşandığı bölgeler dikkatlerden kaçmazken, ruhsat sicil numaralarının da bulunduğu haritada maden arama çalışmalarının olduğu bölge kırmızı çizgiler içerisinde belirlendi. Maden arama izni olan bu bölgelerde herhangi bir maden işletme ruhsatı başvurusu olup olmadığı veya herhangi bir firmaya ruhsat verilip verilmediği konusunda çeşitli meslek odaları tarafından araştırma başlatıldı. 

BİR KİŞİ ADINA 7 AYRI BAŞVURU

İzmir’de Menderes ve Seferihisar bölgelerinde 7 ayrı bölge için başvuruda bulunan harita mühendisinin, toplamda 9 bin hektarlık alan için arama ruhsatı başvurusunda bulunduğu öğrenildi. Başvurular 2008 yılında yapılırken arama faaliyetleri için 5 yıllık izin verildiği belirlendi. Arama süresinin bitiş tarihi olarak 2013 yılı belirlenirken ruhsat durumunda ‘Normal Yürüyor’ ifadesi dikkat çekti. Başvuruyu yapan, harita mühendisinin ofisinin Çankırı’da bulunduğu bilgisine ulaşıldı.

YANAN BÖLGENİN GELECEĞİNE DAİR SORU İŞARETLERİ VAR

Kamuoyunda yanan alan için STK ve siyasilerden peş peşe açıklamalar gelirken bölgenin akıbeti hala belirsizliğini koruyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada “Yanan hiçbir alanı imara açmayacağız ağaçlandıracağız” ifadelerine yer verirken, STK ve dernekler ağaçlandırma seferberliği için çağrıda bulundu. İzmir Orman Bölge Müdürü Mehmet Erol da yaptığı açıklamada alanın ağaçlandırılacağını ifade etse de kamuoyunun tedirgin bekleyişi devam ediyor. Yanan bölgelerin kanunen ağaçlandırma sahası ilan edilmesi gerekirken, geçmişte yaşanan kötü örnekler akıllarda soru işaretlerine sebep oluyor. Yanan alanlarda arama  ruhsatından hariç herhangi bir firmaya işletme ruhsatının verilip verilmediği ise belirsizliğini koruyor. Olayın açıklığa kavuşturulmasıyla ilgili STK, Odalar ve İzmir Milletvekillerinin çalışmaları devam ediyor.

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASINDAN UYARI

Tüm bu tartışmalar sürerken TMMOB Şehir Plancıları İzmir Şubesi’nden yapılan açıklamada, yanan alanlarla ilgili imar faaliyetlerinin yürütülmesine karşı mücadele edileceği bildirilirken, “TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak bu yangında zarar görmüş alanlar üzerinde madencilik, taş ocağı, yol, hastane, otel, konut vb. gibi olası imar faaliyetlerinin kesinlikle karşısında olacağımızın ve böylesi girişimleri engellemek için tüm gücümüzle mücadele edeceğimizin bilinmesini isteriz. Yangın alanlarının "orman vasfını yitirmiş alanlar" olarak değerlendirilmesine izin verilmeyeceğinin, güncel uydu görüntüleri ile bu alanların tekrar ağaçlandırılmasının takibinin yapılacağının sözünü veririz” ifadelerine yer verildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.