Dolar 32,5972
%0.26
Euro 34,7538
%0.26
Altın 2.420,130
%-0.52
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yamanlar Dağı’na Katı Atık Bertaraf Tesisinde gözler yargıda

Yamanlar Dağı’na Katı Atık Bertaraf Tesisinde gözler yargıda

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Yamanlar Dağı Çöp Olmasın Platformu, İzmir 5’inci İdare Mahkemesi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Susuzlaştırma Projesi’ni dayanak göstererek itiraz etmesi sonucu keşif günü vermesini bekliyor. Yamanlar Dağı’na kurmak istediği Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin uygun yer olmadığı konusunda itiraz eden ve mahkemeye başvuran Yamanlar Dağı Çöp Olmasın Platformu Avukatı Murat Fatih Ülkü, mahkemenin yakın zamanda yeni keşif günü vermesini beklediklerini söyledi. Yamanlar Dağı’na Katı Atık Bertaraf Tesisinde gözler yargıda

  • Ege Postası
  • 14.02.2018 - 12:53

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-İzmir’in en önemli ve yıllardır çözüm bekleyen ancak uygun yer tespiti konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle kördüğüme dönen katı atık bertaraf tesisi kurulması hakkındaki sorun sürüyor.

İzmir 5’inci İdare Mahkemesi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yamanlar’da yapmayı istediği katı atık bertaraf tesisi hakkında İzmir Valiliği Çevre Kurulu’nun verdiği yer seçimi uygunluk kararının yürütmesini durdurdu.

Mahkeme tesisin yer seçiminin jeolojik ve hidrojeolojik açıdan, yürürlükteki mevzuatlar açsından ve çevre mühendisliği ile halk sağlığı yönünden uygun olup olmadığının yeniden incelenerek rapor yazılmasını istedi.

Mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti, Büyükşehir Belediyesi’nin Susuzlaştırma Projesi ve başka uzmanlardan görüş sunması üzerine ek rapor hazırladı ve ek raporda tesis için seçilen yer ve projeyle ilgili yine olumsuz görüş bildirdi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ BİLİRKİŞİ HEYETİ OLUŞTURULMASINI İSTEDİ

Bilirkişi heyetinin ek raporuna 12 Temmuz’da itiraz eden Büyükşehir Belediyesi yeni bilirkişi heyeti oluşturulmasını istedi. Büyükşehir Belediyesi’nin talebini kabul eden mahkemenin oluşturulan yeni bilir kişi heyetinin keşfi için gün vermesi bekleniyor.

BÜYÜKŞEHİR KATI ATIK TESİSİ SORUNU ÇÖZÜLÜNCEYE KADAR HARMANDALI’YA EL ATTI

Mahkemenin atadığı bilirkişi heyetinin keşif günü kararını bekleyen Büyükşehir Belediyesi ise Harmandalı Depolama Alanı’ndaki çöplerden elektrik tesisi üretmek için harekete geçti. 15 MW üretim kapasiteli biyogaz tesisinin, çöp depolama alanındaki sızıntı suyu, koku ve görüntü kirliliğini ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

MAHKEME YENİ KEŞİF KARARI VERMİŞTİ VE…

Öte yandan Yamanlar Çöp Olmasın Platformu adına açılan davaların avukatı olan Avukat Murat Fatih Ülkü, “Mahkeme yeni keşif kararı verdi. Onu bekliyoruz. Bilirkişi heyetinin yapacağı yeni keşif çalışması ve raporunun ardından durumu değerlendireceğiz. Ancak mahkeme henüz keşif günü vermedi. Yakın zamanda vermesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

MAHKEMENİN VERECEĞİ KEŞİF GÜNÜNÜ BEKLİYORUZ

Mahkemenin atayacağı bilirkişi heyetinin yapacağı keşif sonunda, Büyükşehir Belediyesi’nin mahkemeye sunduğu Susuzlaştırma Projesi başta olmak üzere konuyu tekrar değerlendireceğini kaydeden Av. Murat Fatih Ülkü, “Büyükşehir belediyesinin itirazları çerçevesinde mahkeme yeni bir heyetle yeni bir inceleme yapılmasına karar verdi. Biz de bunun için keşif gününü bekliyoruz. Büyükşehir belediyesinin orasıyla ilgili bir susuzlaştırma projesi var. Bilirkişi heyeti bu proje çerçevesinde bu konuyu tekrar değerlendirecek” dedi.

SAVIMIZI KANITLAYACAK BİLİMSEL RAPORLAR VE AÇIKLAMALAR ORTADA AMA..

Av. Murat Fatih Ülkü, bilirkişi heyetinin daha önce hazırladığı asıl ve ardından sunduğu ek raporda yapılmak istenen katı atık çöp tesisinin yer altı kaynakları başta olmak üzere ekolojik dengeye ve halk sağlığına zarar verdiğinin ortaya konduğunu, Susuzlaştırma Projesi’nin bilimsel dayanağı olmadığını, Yamanlar Dağı’nın bu tesis için uygun yer olmadığı konusundaki görüş ve ısrarlarının sürdüğünü tekrarladı.

DAVAMIZ DA ISRARIMIZ DA SÜRÜYOR

 “Mahkemenin atadığı bilirkişi heyetinin hem verdiği asıl raporda hem ek raporda oraya yapılmak istenen katı atık çöp tesisinin hem yer altı su kaynaklarına hem ekolojik dengeye hem de halk sağlığına geri dönülmesi imkansız zararlar vereceği belirtilmişti. Mahkeme bu çerçevede yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Susuzlaştırma projesi en önemli dayanağı büyükşehirin. Adı üstünde bir susuzlaştırma projesi. Yani bölgedeki yer altı su kaynaklarıyla ilgili. Bizce doğru değil. Bilimsel dayanağı yok. Yamanlar uygun bir yer değil” diye konuşan Av. Murat Fatih Ülkü, eski inceleme sonuçlarının yeterli olduğunu ancak yeni bilirkişi heyetinin keşif günü incelemesini ve sonucunu beklemekten başka çare olmadığını dile getirdi: “Bu konu zaten daha önceki bilirkişi heyetine gitti. Onlar ek raporlarında Susuzlaştırma Projesi’nin de bir çözüm olmayacağını, sadece önceden yapılmış bir tahmin olduğunu, başarılı olup olmayacağının kuşkulu olduğunu, uzun uzun bilimsel olarak açıkladılar. Heyet, Susuzlaştırma Projesi’ne karşın Yamanlar’a yapılmak istenen katı atık çöp tesisinin daha önce saydığım hidrojeolojik, çevresel anlamda ve halk sağlığı anlamında saptadı. Büyükşehir belediyesi bir daha itiraz edince mahkeme bu kez yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına ve keşif yapılmasına karar verdi. Biz eski incelemeyi yeterli görüyoruz. Bizim savlarımız ortada.  Bu savlarımızı kanıtlayacak bilimsel raporlar ve açıklamalar da ortada. Biz Yamanlar’ın uygun yer olmayacağı iddiasıyla davamızı açtık. Bu davamız da ısrarımız da sürüyor.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.