Dolar 32,3926
%0.23
Euro 35,2776
%0.61
Altın 2.324,900
%0.19
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yağmur İstanbul'u vurdu... Zor anlar

Yağmur İstanbul'u vurdu... Zor anlar

İstanbul dün gece başlayan ve sabah saatlerinde şiddetini arttıran yağmur, İstanbullulara zor anlar yaşattı.

  • Ege Postası
  • 18.07.2017 - 13:37

Yollarda biriken sular trafiğin sıkışmasına neden olurken, toplu taşımada da aksamalar meydana geldi. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, 'Bu bir afettir' açıklaması yaptı.İstanbul'da en fazla yağışı alan Silivri'de evlerinde mahsur kalanlar botlarla kurtarıldı. İstanbul Valiliği, "Bugün ilimiz yoğun yağış aldığından ulaşımda sıkıntı yaşanmaması için zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmaması rica olunur" dedi. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, "Bu bir doğal afettir. Ulaşılamayan bir nokta yok. Ekipler çalışıyor" açıklaması yaptı. Silivri'de mahsur kalanlar botlarla kurtarıldı.

İstanbul aralıklarla dün gece başlayan sabah 08.00 sıralarında ise şiddetli bir şekilde yağmaya başlayan yağmur, İstanbul’da sel baskınlarına ve trafiğin kitlenmesine neden oldu. Anayollarda biriken sular trafiğin sıkışmasına neden olurken, toplu taşımada da adeta durdu vatandaşlar duraklara sığındı. Yağmurun etkili olması ile birlikte İstanbul Valiliği ise yazılı bir açıklama yaparak"Bugün ilimiz yoğun yağış aldığından ulaşımda sıkıntı yaşanmaması için zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmaması rica olunur" uyarısında bulundu.

BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA

Başbakan ve AK Parti Grubu Başkanı Binali Yıldırım, İstanbul'daki şiddetli yağış konusunda, "Normal mevsim düzeylerinin, ortalamalarının çok çok üzerinde bir yağış. Olay kontrol altında. Şu ana kadar rapor edilen can kaybı yok. Afet düzeyinde bir iş." dedi.

Yıldırım, AK Parti Grup Toplantısının ardından, İstanbul'daki şiddetli yağışla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

İstanbul'daki yağışın büyük, beklenmeyen çok aşırı bir yağış olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları ifade etti: 
"Normal mevsim düzeylerinin, ortalamalarının çok çok üzerinde bir yağış. Ama belediye ve valilik iyi bir işbirliği içerisinde işi, krizi yönetiyor. Ana arterlerde bazı su birikintileri falan var. Araç trafiğine kısıtlama getirdiler. Olay kontrol altında. Şu ana kadar rapor edilen can kaybı yok. Afet düzeyinde bir iş. Kısa zamanda anormal bir yağış düşüşü böyle bir durumu ortaya çıkardı. Doğacak hasarlarla ilgili gereken de yapılacak."

ÖĞLEDEN SONRA DAHA CİDDİ YAĞIŞ GELİYOR

İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Öğleden sonra daha ciddi yağış geliyor. Can kaybı yok. Bazı bölgeleri boşalttık" dedi. İstanbul Valisi Vasip Şahin de "Saat 14.00'den sonra tekrar yoğun bir yağış başlayacak. Meteoroloji yetkilileri, akşam saatlerine kadar sürmesini bekliyor" diye konuştu.

İstanbul'da dün gece geç saatlerde başlayan yağış sabah saatlerinde etkisini arttırınca kent genelinde hayat durmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yağışlara ilişkin açıklamasında uyarıda bulunarak, "Öğleden sonraki yağış çok daha ciddi olacak" dedi.

Topbaş'ın açıklaması şöyle:"Bundan daha az yağışlarda çok daha fazla tıkanmalar olurdu. Yurttaşlarımızın da yardımcı olması lazım. Trafiğe çıkmazlarsa daha rahat bir yaşam sürebiliriz. Öğleden sonra daha ciddi bir yağmur beklenmekte. Toprak suya doydu, öğleden sonra dikkatli olunmalı. Benzer olaylar dünyanın pek çok yerinde yaşandı. Dikkatli olursak sıkıntısız atlatırız. Çok şükür İstanbul'da can kaybı olmadı. Bazı bölgeleri boşalttık.Meteoroloji ekranından yansıyor. Bulutlar ters yönde dönüş yapmakta. 14:00'ten sonra yoğun bir yağış bekleniyor. Akşama kadar sürmesi bekleniyor."

VALİ ŞAHİN: SAAT 14.00'DEN SONRA...

İstanbul Valisi Vasip Şahin de şunları söyledi: "Saat 14.00'den sonra tekrar yoğun bir yağış başlayacak. Meteoroloji yetkilileri, akşam saatlerine kadar sürmesini bekliyor" diye konuştu.Yağış akşama kadar sürecek, belediyenin bütün ihbar hatları açık. Metro ve tramvay seferlerimizde bir aksama yok. Avrasya Tüneli'nde Yenikapı ve Samatya alt geçitlerindeki su birikintileri nedeniyle tek taraflı olarak ulaşıma durduruldu."

Şahin, "Uzun yıllardır yaşanmayan ölçüde bir yağış düşüşünü bugün yaşıyoruz. Bunları inşallah hızla ve vatandaşımızı en rahatsız etmeyecek şekilde telafi etmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

AKOM SU BASKINLARI İÇİN UYARI YAPTI

Şiddetli yağış nedeniyle bir çok yeri su bastı, yollarda mahsur kalan araçlar var. Çeşitli metro istasyonlarını da su bastı. Yoğun yağış İstanbul’da trafiği kilitledi, toplu ulaşımı da olumsuz etkiledi. Avrasya Tüneli Anadolu-Avrupa yönü bir süre kapandı. AKOM ve İstanbul Valiliği sel ve su baskınlarına karşı İstanbulluları uyardı. Valilik, zorunlu olmadıkça vatandaşlardan özel araçlarıyla trafiğe çıkmamasını istedi.

Yetkililer sağnak yağmurun öğlen saatlerinde etkisini artırıp, akşama kadar fırtına şeklinde devam etmesinin beklendiğini açıklarken zorul haller dışında özel araçları ile trafiğe çıkılmaması uyarısında bulundular.

METROBÜS DURAKLARI SU İÇİNDE KALDI

Bastıran şiddetli sağanak ile İstanbul’un bir çok noktasında trafik durma noktasına geldi, araçlar sel suları içinde mahsur kaldı.Bazı meydanlarda ve alt geçitlerde trafik tıkanırken, toplu taşımda büyük aksamalar yaşandı metroÿ seferleri bazı duraklara kadar yapılabildi. ÿŞehirde birçok kavşak ve viyadük sular altında kalırken, aşırı yağış nedeniyle trafikte seyretmeye çalışan bazı metrobüslerin içine su doldu, kimi metro, metrobüs, duraklarını su bastı.

AVRASYA TÜNELİ 30 DAKİKA KAPATILDI

Avrasya Tüneli Anadolu-Avrupa Yönü olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici süreyle trafiğe kapandı .Tünel yaklaşık 30 dakika sonra hizmete yeniden başladı.İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından da kentin serin ve yağışlı havanın etkisi altında olduğu belirtilerek, fırtına şeklindeki yağışların sel ve su baskınlarına neden olabileceği uyarısı yapıldı.ÿYağışın öğlen saatlerine doğru kent genelinde etkisini artırması ve akşam saatlerine kadar fırtına eşliğinde devam etmesi ve metrekareye 30 ila 65 kilogram yağışın düşmesinin beklendiği bildirildi.

E-5 karayolu ve bazı ara yollar sular altında kaldı.Biriken yağmur sularının tahliye olamaması nedeniyleÿ bazı araçlar mahsur kaldı.Üsküdar’da ise bir vatandaşın iş yerine yüzerek gitmesi sosyal medyada vatandaşlar tarfından paylaşıldı.

TRAMVAY SEFERLERİNİ DE VURDU

Yoğun yağış nedeniyle T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı seferleri yapılamıyor. M1 Hafif Metro Hattı'nda da seferler Otogar- Kirazlı ve Bakırköy-Atatürk Havalimanı istasyonları arasında yapılıyor. Ayrıca, İstanbul Deniz Otobüslerinin (İDO) Bostancı,Yenikapı, Marmara Adası ve Avşa Adası arasındaki deniz otobüsü, Bandırma ve Yenikapı arasındaki hızlı feribot seferlerinin bazıları yapılamadı. İDO'nun 13.00'teki Yenikapı-Bandırma hızlı feribot, 14.00'teki Avşa-Marmara/Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü, 15.00'teki Avşa-Marmara/Avcılar-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferleri de iptal edildi.

1 YILLIK YAĞMUR 12 SAATTE YAĞDI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bir yılda yağan yağmur, 12 saatte yağdı. Bu bir afettir. Dün bu yağışın geleceğini gördük ve Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımıza bunu anlattım. Yağışlar çarşamba akşamına kadar sürecek." dedi.

ULAŞTIRMA BAKANI: BU BİR AFET

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, "Bu bir doğal afettir. Ulaşılamayan bir nokta yok. Ekipler çalışıyor. Avrasya'nın Avrupa çıkış tarafında sıkıntılı ve girişleri kapattık" açıklaması yaptı. Bakan tespit çalışmalarının ardından zararların karşılanacağını söyledi. 

BAŞBAKAN YARDIMCISI KAYNAK: CAN KAYBI YAŞANMADI

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise "AKOM 6 binden fazla personelle, dalgıç ve pompalarla afete müdahale ediliyor. Can kaybı yok. Yolda kalan vatandaşlar AKOM'a, İstanbul Valiliği'ne ulaşsın. Vatandaşlarımız mümkünse evden çıkmamalıdır. Dere yatağına yakın oturanlar ise AKOM ve İstanbul Valiliği'ne bilgi versin" diye konuştu.

SİLİVRİ'DE İNSANLAR BOTLARLA KURTARILIYOR

İstanbul'da en fazla yağışı Silivri aldı. Yolları basarken oluşan sel nedeniyle Gümüşyaka'da çok sayıda kişi evlerinde mahsur kaldı. Mahsur kalanlar itfaiye ekipleri tarafından botlarla ve iş makineleriyle kurtarılıyor. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da tahliye çalışmalarını yerinde takip ediyor. Silivri'nin Çanta ve Değirmenköy bölgelerinde de su baskınlarının yaşandığını belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar Gümüşyaka'da 200'ü aşkın evi suların bastığını söyledi. 

D-100 GÜMÜŞYAKA MEVKİ TRAFİĞE KAPATILDI

Öte yandan D-100 Karayolu da sular altında kaldı. Polis, D-100'ün Edirne istikametini Gümüşyaka mevkiinden trafiğe kapattı. 

 BELEDİYEDEN AÇIKLAMA: 65 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi  kentte  etkili olan yağış ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada  son meteorolojik verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştüğü ve yağışla beraber saatte rüzgarın hızı 70-80 km-s kadar çıktığı belirtirken şunlara değinildi; "İstanbul'da sabah 07.00 sıralarında başlayan yağış şehri etkisi altına aldı. Son meteorolojik verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştü. Yağışla beraber saatte rüzgarın hızı 70-80 km-s kadar çıktı. Yağışlar Silivri Büyükçekmece Başakşehir Üsküdar, Şişli, Fatih, Bakırköy bölgelerinde etkili oldu. İBB ekipleri alarma geçti. İtfaiye  Yol Bakım Onarım Daire Başkanlığı, İSKİ, İstaç ekipleri su baskını olan bölgelerde çalışlaşmalarını sürdürüyor.Trafikle aksamalar meydana gelirken bazı metro seferler geçici olarak durduruldu.

RAYLI SİSTEMDE SON DURUM
 
18.07.2017 10:30 itibariyle raylı sistem hatlarındaki işletme durumu aşağıda yer almaktadır:

M1 hattında Yenikapı - Bakırköy istasyonları arasında sefer yapılamıyor.

Otogar - Kirazlı / Bakırköy- Havalimanı arasında sefer yapılabilmektedir.

T1 hattının tamamında sefer yapılamıyor.

T3 hattının tamamında sefer yapılamıyor.

Eyüp- Pierloti teleferik hattında sefer yapılamıyor.

Taksim İstasyonu Gezi Parkı çıkışı yolcu alımına kapatılmıştır. Diğer girişlerden yolcular istasyona girebilmektedir.

T4, M3, M2, Füniküler, Maçka teleferik hatlarında herhangi bir sefer aksaması yoktur."  
 
YAĞIŞ NE KADAR SÜRECEK'

İstanbul'da gece saatlerinden itibaren etkili olan ve sağanağın, öğlen saatlerinde etkisini artırıp, akşama kadar fırtına şeklinde devam etmesi bekleniyor.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN UYARI

İstanbul Valiliği Twitter üzerinden vatandaşlara duyuru yaptı. Valilikten yapılan açıklamada şöyle denildi: "Bugün ilimiz yoğun yağış aldığından ulaşımda sıkıntı yaşanmaması için zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmaması rica olunur."

AVRASYA TÜNELİ BİR SÜRE KAPANDI

İBB Trafik Rayosu, Avrasya Tünel Anadolu-Avrupa yönünün olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici süreyle kapandığını açıkladı. Yaklaşık 30 dakika sonra tünel açıldı.

METRO İSTASYONLARINI DA SU BASTI

Metro durakları ve metrobüs yolları da sağanak yağışın getirdiği taşkınlardan etkilendi. Yollar adeta göle dönerken, metro duraklarının içleri ve metrobüs yolu da adeta göle döndü. Birçok metro seferi de yoğun yağıştan dolayı iptal edildi.

AKOM'DAN UYARI: SEL RİSKİ VAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) İstanbulluları sel riskine karşı uyardı. AKOM'un hesabından atılan tweette ''#İstanbul bugün sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. SEL RİSKİ ve FIRTINAYA DİKKAT! Yağmur ile birlikte hava serinliyor.'' denildi.

PROFESÖR ŞEN DÜN UYARMIŞTI

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen de İstanbul'daki yağışlarla ilgili dün Twitter'dan 'doğal afete dönüşebilir' uyarısı yapmıştı.

Şen, dün Twitter hesabından ''Yağışlar bugün öğleden sonra ve yarın İstanbul başta olmak üzere Marmara'da çok şiddetli. m2'ye 40kg yağışı geçebilir, doğal afete dönüşebilir'' ifadelerini kullanmıştı.

METEOROLOJİ DÜN UYARMIŞTI

Meteoroloji'den dün yapılan açıklamada, "Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların gece saatlerinden sonra ve yarın (bugün) İstanbul, Bursa ve Yalova çevreleri ile Batı Karadeniz kıyılarında (Düzce, Zonguldak ve Bartın) yerel olarak kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli; Kocaeli ve Sakarya çevrelerinde ise şiddetli ve yer yer aşırı olması beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.