Dolar 32,3398
%0.18
Euro 35,1129
%-0.2
Altın 2.238,510
%-0.22
Bist-100 8,77
%0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Valilikte 'yatık bina' zirvesi... Mülk sahiplerinin talebine ‘Şartlı’ onay

Valilikte 'yatık bina' zirvesi... Mülk sahiplerinin talebine ‘Şartlı’ onay

Karşıyaka Bostanlı’daki yatık binalar için Valiliğin tahliye kararı almasının ardından Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve mülk sahiplerinden oluşan 7-8 kişilik heyetler birlikte İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede yatık binalar için bir ay içinde ‘yeniden analiz’ sonucu çıkarken, Vali Ayyıldız yeni sonuçlar gelene kadar binada kimsenin oturmamasını şart koştu. Mülk sahipleri, Ayyıldız’ın şartını kabul ederken, yeniden gelecek analizlerden de olumsuz sonuç gelirse kesin yıkım kararı alınacak. Öte yandan Valilik mülk sahiplerine bir yıl süreyle kira desteğinde bulanacağı aktarıldı. Mülk sahiplerinin talebine ‘Şartlı’ onay…

  • Ege Postası
  • 16.10.2019 - 15:44

HAYRULLAH YILDIZ/ EGEPOSTASI- Karşıyaka'nın Bostanlı semti Cemal Gürsel Caddesi’nde dolgu zemine inşa edildiği için zamanla eğilen ve yaklaşık 40 yıldır yatık halde birbirine dayanarak duran 130 daireli 5 bina için İzmir Valiliği harekete geçerek tahliye kararı aldı. Yıllardır tehlike saçan eğik apartmanlarda, mülk sahipleri, belediyeler ve müteahhitler arasındaki kat sayısı anlaşmazlığı nedeniyle yaşam devam ederken, binaların altına çok sayıda işletme açıldı. Valilik daire ve dükkânların hemen depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılmasını istedi.

Valiliğin hareket geçmesinin ardından mülk sahipleriyle buluşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, mülk sahiplerinin mağdur edilmemesi için elinden geleni yapacağını ifade ederken, konuyla alakalı Vali Erol Ayyıldız ile görüşme gerçekleştireceklerini belirtti.  

VALİ AYYILDIZ İLE GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ

Başkan Cemil Tugay ve mülk sahiplerinden oluşan 7-8 kişilik heyet İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile bugün Valilik binasından bir araya geldi. Başkan Tugay'ın İzmir Valisi Erol Ayyıldız’dan analizlerin yeniden yapılmasını istediği öğrenildi. Tugay, Vali Ayyıldız’a analizlerin 2017 yılına ait olduğu ve yeniden analiz yapılması gerektiğini iletti. Başkan Tugay, tahliye kararı verilecekse bile hazırlanan yeni rapor doğrultusunda verilmesi gerektiğinin daha doğru olduğunu Ayyıldız’a aktardı.

Vali Erol Ayyıldız'ın, Başkan Tugay ve beraberindeki mülk sahiplerinin isteğini şartlı olarak kabul ettiği öğrenildi. Ayyıldız, analizlerin yeniden yapılması için bir aylık süre verdiği en geç bir ay içinde sonuçların çıkarılmasını istediği öğrenilirken, mülk sahiplerinden de bu bir aylık süreçte evde oturmamaları yönünde taahhüt istedi. Ayyıldız’ın, yeni raporlar gelene kadar mülk sahiplerinin can ve mal güvenliğinin tehlikeye girmrmesi için evde oturmamaları gerektiğini ifade ettiği belirtildi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Başkan Tugay, "Yaklaşık bir aylık süre içerisinde zemin ve binaların ayrı ayrı risk açısından analizi ve etüdü, sağlamlık testi yapılacak. Yani yeni bir değerlendirme olacak. Çıkacak rapora göre de binaların yıkılması ve yeniden yapılması ile ilgili bir karar vereceğiz. Süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile beraber yürüteceğiz. Valimize de her aşamada bilgi aktaracağız” dedi.

BİR YILLIK KİRA DESTEĞİ SÖZÜ

Mülk sahipleri Vali Ayyıldız’ın şartını kabul ederken, yatık binalarda 1 ay süresince kimse oturmayacak. Vali Ayyıldız, yeniden yapılacak analizlerden de aynı sonuçların çıkması halinde kesin yıkım kararının alınacağını aktardı.

Öte yandan Vali Ayyıldız mülk sahiplerine bir yıl süreyle geçerli olmak üzere kira desteğinde bulunacaklarının da sözünü verdiği bildirildi.

'ZEMİN VE BİNA ANALİZLERİ BAĞIMSIZ FİRMA TARAFINDAN YAPILSIN'

Görüşmeye katılan ve DHA'ya açıklamalarda bulunan daire sahiplerinden Sedef Şengül ise mülk sahiplerinin kendi arasında birlik sağlayamamasından yakınarak, şunları söyledi:

"40 senedir o binada oturuyorum. Çocukluğumdan beri her deprem olayında bizimle ilgileniyorlar. Orada dükkan sahipleri var, büyük bir piyasa var. Dükkan sahipleri ve kiracılar kesinlikle oranın yıkılmasını istemiyor. Biz mülk sahipleri olarak bu toplantıda 4 kişiydik. Dükkan sahipleri mülk sahiplerini 'Çok para isteyecekler, üstüne para ödeyeceksiniz' diye korkuttukları için de özellikle yaşlı kesim binaların yıkılmasını istemediklerini beyan ediyorlar. Bu toplantıda belediye başkanımız bizi mağdur etmeyeceğini, kira yardımı yapacağını, taşınma masraflarımızı karşılayacağını söyledi. Güçlendirmeyi yapan firma kendi binalarının sağlam olduğunu beyan eden beyefendi orada mülk sahibi. Güçlendirme raporunu kendi almış. Ama kahvecinin olduğu binaya karşıdan baktığınızda yamuk olduğu gözle görülüyor. Biz kendi aramızda da anlaşamıyoruz. Zemin ve bina analizlerinin bağımsız bir firma tarafından yapılmasını istiyoruz. Devletimizden yardım bekliyoruz. Bize belirli bir süre verdiler, can güvenliğimizin olmadığını beyan eden bir dilekçe vereceğiz, şu anda evlerimizde oturmayacağız."

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.