Dolar 32,5334
%0.18
Euro 34,7655
%0.1
Altın 2.487,670
%1.03
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Uzundere'de dönüşüm için start verildi

Uzundere'de dönüşüm için start verildi

Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız katan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı’nın ardından Uzundere’deki projesini de tamamlayarak halkın beğenisine sundu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, Bayraklı’da propaganda yaparak dönüşüm çalışmalarının baltalanmak istendiğini belirtirken, konuşmasını sık sık yarıda kesen vatandaşlara hükümetin TOKİ ile ortaklaşa yürüttüğü TOKİ projelerini örnek göstererek cevap verdi.

  • Ege Postası
  • 05.07.2013 - 12:04
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ-Uzundere ilçesinde yürütülecek kentsel dönüşüm çalışmalarının sunumu için halk ile buluşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayraklı’da startını verdikleri dönüşüm çalışmalarının ardından ilçedeki muhalif isimlerin propaganda yaparak, vatandaşları aldatmaya yönelik çalışma içerisine girdiklerini savunarak sert eleştirilerde bulundu. Dönüşüm yapılacak bölgelerdeki hak sahiplerine seslenen Başkan Kocaoğlu, “Bir kardeşiniz ve ağabeyiniz olarak sizlere tavsiyede bulunuyorum. Eğer aldatılmak istemiyorsanız, evinizi, barkınızı, arsanızı satmayın” diyerek uyarıda bulundu.

Uzundere Rekreasyon Alanı içerisinde yer alan Türkan Şoray Düğün Salonu’nda gerçekleşen proje tanıtım toplantısına, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, CHP İzmir İl Yöneticileri, CHP ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, sivil toplum kuruşlarını temsilcileri, dernek ve oda temsilcileri ve mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.



“BEN YAPTIM OLDU”LARLA HAREKET ETMEYECEĞİZ”


Kentsel dönüşümü “Yerinde dönüşüm” ve “Sosyal dönüşüm” ilkeleri ile hayata geçirdiklerinin altını çizerek konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz inançla ve başarmak üzere çıktığımız bu yolda, o günlerin şartlarında mecburiyetten yaptığımız bu konutları hakla, adaletle ve eşit davranarak yeniden yapmak durumuna geldik. Bu gün, bu gün. Bugün, bu kentin imarsız alanlarını yeniden kurma günüdür. Kent dönüşüm ihtiyacı olan bölgelerde halkımız çok farklı şikayetlerde bulunuyor. Herkesin bir dileği bir talebi var. Bunlar bu çağda ekmek su kadar ihtiyaç olan istekler. Maalesef bizim ve bizden önceki belediyelerin yaptığı yolların çoğu dere yatağında. Bu konutları yeniden yaparak elimizdeki olanaklarla can ve mal güvenliğinizi sağlayacağız. Biz 5-6 bölgede birden dönüşüme başlıyoruz. Her türlü bilimi ve teknolojiyi kullanarak, ben yaptım oldu mantığı ile değil, yaşanılacak bir kent oluşturarak, insanların mutlu, güvenli ve huzurlu yaşayacağı kentler kurmak istiyoruz. İlk örneği yapmak çok zor. Büyükşehir Belediyesi bu projeyi para kazanmak için yapmıyor. Burayı, bu kenti yeniden kurmak için yapıyoruz, sizler için yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birçok altyapı projesi bitti. Ekonomik durumu en iyi kurumlardan biri haline geldi. Önümüzdeki dönem buradaki göreve kim gelirse gelsin, kent dönüşümüne gereken önemi verecek ve en çok parayı Kemeraltı projesi ile birlikte buralara harcayacak” dedi.

“PROPAGANDAYA GELMEYİN”

“Sizlerden tek bir ricamız var” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Aziz Kocaoğlu, son günlerde basında çıkan haberlere değinerek, kendisini eleştiren ve “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne evlerinizi teslim etmeyin” şeklinde açıklamalarda bulunan AK Parti’li isimlere sert yüklendi. İsim vermeden AK Parti Bayraklı İlçe Başkanı Ali Aslan’ı ve Bayraklı’daki muhalif isimleri eleştiren Kocaoğlu şunları dile getirdi; “Çok üzüldüğüm ve konuşmak istediğim bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bayraklı’da bir sunum yaptık, herkes çok memnundu. Bugün bizi eleştiren arkadaşlardan birisi de geldi, orada bizi tebrik etti ve “Size destek vermeye hazırız, arkanızdayız” dedi. Şimdi o arkadaş, “Aziz Kocaoğlu bugüne kadar ne yaptı ki, sakın ola uzlaşmaya yanaşmayın, evinizi Büyükşehir’e emanet etmeyin” diye gazetelere röportaj veriyor. Buna benim söyleyeceğim laf yok. 9 senedir karşınızdayım, oturmam kalkmam, yediğim içtiğim, köküm kütüğüm, ailem, her şey ortada... Bu yanlıştır, bu yapılan kenti geriye götürmektir. Siyaset hizmet işidir. Kim olursa olsun, hangi partiden, dinden, dilden, mezhepten olursa olsun, eğer bu ülkenin vatandaşı ise hepimizin kardeşidir. Ne yapacak İzmir Büyükşehir Belediyes? Kent dönüşümü için anlaşırsanız, binaları cebine koyup götürecek m? Niye bunu yapmak istiyo? Burada da aynı şey olacak. “Uzlaşmaya, anlaşmaya yanaşmayın” diyecekler. Size böyle propaganda yapacaklar. Hizmeti engellemek için, bu şekilde propaganda yapmak siyaset değildir. Hep birlikte çalışacağız. Kim hangi partiyi nerede görmek istiyorsa, buna vatandaşımız karar verecek, onu getirecek, ondan sonra hizmet yarışı başlayacak. Biz de bunun için buradayız… Başka bir amacımız olabilir m? Belediye başkanlığı, siyaset para kazanılacak bir makam değildir. Vatandaşa hizmet aşkıyla yapılacak bir iştir.”



“FİTNE FESATIN KİMSEYE FAYDASI YOK”

Konuşmasının devamında vatandaşlara seslenerek telaşa kapılmamalarını ve doğru tercihte bulunmalarını da isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Buradan bütün vatandaşlarımızın karlı çıkacağını ben söylüyorum. Arsanızın, binanızın değeri kadar, arsasız inşaat maliyeti kadar bina alacaksınız. Müteahhidin satacağı fiyattan ev almayacaksınız. Siz o daireyi maliyet fiyat üzerinden alacaksınız. Buranın da değeri, siz daireyi aldığınız zaman, malınızın değeri en az yüzde 70-80 artmış olacak. Nifaktan, fitneden, dedikodudan kimseye fayda gelmez. Kötülükten iyi şey çıkmaz. O arkadaşlara şu güzel kentimiz için teessüf ediyorum. Bir kardeşiniz, bir ağabeyiniz olarak sizlere bu tür propagandalara gelmemeniz konusunda tavsiyede bulunuyorum. Bu işin garantisi İzmir Büyükşehir Belediyesi kurumudur. Bu gün burada ben varım, yarın başka bir arkadaşım olur. Ama bu işin garantisi, Türkiye’nin en önemli kuruluşlarından birisi. Müteahhit de, mal sahibinin de garantisi biziz. İkisini buluşturup, adil dağıtım yapacak olan biziz. Arkadaşlar verebileceğini sonuna kadar verecekler. Biz burada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin cebine para koymak için değil, sizlere destek olmak için uğraşıyoruz. Biz bu projeyi belediye yasasının 73’üncü maddesine göre yapıyoruz. Bu yasanın özünde uzlaşma var. 6306’ya göre yapmayacağız. Orada yapanın eli güçlü olacaktı. Biz sizlerin de eli güçlensin, gönül rızanız olsun diye 6306’yı kullanmıyoruz. Bunu teklif bile etmedik” diye konuştu.

“ALDATILMAK İSTEMİYORSANIZ EVİNİZİ SATMAYIN”

Toplantının sonunda Kocaoğlu’nun konuşmasının sık sık kesilmesi üzerine salonda tansiyon yükselirken, vatandaşların sorularını yanıtlayan Başkan Kocaoğlu şunları aktardı,”Benim ofisimde arkadaşlarım sizi kandırıyorsa ben de sizi kandırıyorum demektir arkadaş. Lafı yanlış anlamayın.

Dönüşüm için bilgi veren ofislerdeki arkadaşlarımız size yalan söylemez. Oraya gideceksiniz, bilginizi alacaksınız. Bir malı müteahhit vermeden, o malın değeri çıkmaz. Bu toplulukta “Sen konuştun, ben konuştum”dan kimseye bir fayda gelmez. Burada karşılıklı konuşmayalım arkadaşlar. Burası genel bilgilendirme yeri. Marttan beri orada ofisimiz var. Bunları biz niye açıyoru? Biz projenin genelini anlatıyoruz. Uzmanlarla oturup sorularınızı yöneltirsiniz, ikna olmazsanız da bana gelirsiniz. Evinizi barkınızı arsanızı satmayın, satmayın, satmayın... Eğer aldanmak ve aldatılmak istemiyorsanız satmayın... Bizim yaptığımız alanda pazarlık şansınız azalıyor diye 6306’yı kullanmayacağım dedim.”

“DEVEDEN BÜYÜK FİL VAR”

Konuşmasını yarıda keserek vatandaşların sorularını tek tek yanıtlamaya devam eden Başkan Kocaoğlu, evi Cennetçeşme bölgesinde yer alan vatandaşlara seslenerek hükümeti eleştirmeyi de ihmal etmedi ve “Sizin eviniz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın dönüşüm yapacağı bölgede kalıyor. Biz burada yapacağız. Bakanlık da orada yapacak. Onların ne yaptığını, neler verdiğini, neler yapabileceğini hep birlikte göreceğiz. Bizimle uzlaşmayabilirsiniz. Ama orada onlarla uzlaşmak zorundasınız. Aramızdaki en büyük fark bu. Ben bu işi yarıda bırakmıyorum. Ortada kanunlar var. Biz elimizden geleni yaptık. Deveden büyük fil var. Yetki Bakanlık’ta. Cennetçeşme için aylarca karar bekledik. Salladılar, salladılar ve bize vermediler. Sonra da orayı Bakanlık aldı. Orada kamu arazisi çok diye dönüşüm bize verilmedi. Cennetçeşme’yi bilemem ama biz burada işin rantına mantına karışmıyoruz. Hatta orayı da telafi ediyoruz. Biliyorsunuz, bizim bazı işlerimiz yavaş gidiyor. Şikayetçi değiliz. Güç olmasın da geç olsun dedik. Ben işin siyasetine girmiyorum. Biz bu çalışmayı yaptık önünüze koyduk. Biz burada önünüze daha güzel bir hayat sunmak için geldik. Daha güzel bir kent kurmak için, malınızı mülkünüzü korumak için geldik. Projenin başlama tarihi uzlaşmanın yapıldığı tarihtir. Ben kimsenin malını kamulaştırmıyorum. Ben müteahhit değilim, belediye başkanıyım. İsterseniz dönüşüm olacak, istemezseniz olmayacak. İstemiyorsanız vermeyin kardeşim, canınız sağ olsun” diyerek sözlerine son verdi.



“UZUNDERE’Yİ TOKİ’YE TESLİM ETMEYECEĞİZ”


Yapılacak dönüşüm çalışmaları sonrasında ilçenin büyük bir atılım içerisinde gireceğini vurgulayan Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm ise, “Bu projenin hayali bile güzel. Bir inşaat mühendisi olarak ve bundan 13 yıl önce buna benzer olmasa da yerinde dönüşlümü Gaziemir’de başlatan biri olarak tüylerim diken diken oldu. Ben Uzundere’yi daha değerli görmek istiyorum. Bu tür bir yerde yaşamak kadar güzel bir şey yok. Bundan 3 yıl önce bu alanı böyle hayal edebilen var mıyd? İşte bir belediye başkanı çıktı bunları yaptı. Bu proje diğerlerini de tetikleyecek ve örnek olacak. Aziz Başkan’ın emrindeki bir ilçe belediye başkanı olarak her zaman sizlerle birlikte olacağım. Uzundere’yi, TOKİ’ye vermeyeceğiz. Kentine yakışan bir dönüşüm sağlayacağız. Evlerinizde güle güle oturun. Umarız en kısa sürede bu projeyi tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.

YEŞİL ALAN DA ARTACAK

Toplantıda vatandaşlar ile projenin teknik detaylarını paylaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin, dönüşüm sonrasında bölgeye plana uygun yasal ve güvenli yapılar kazandırmayı hedeflediklerini kaydederek, olmazsa olmaz unsurun “Yerinde dönüşüm” olduğunu belirtti. Şahin ayrıca, Uzundere’ye daha fazla yeşil alan kazandıracak olan proje çerçevesinde toplam 6 ayrı bölgede çalışılarak 13 ayrı konut tipi yaratılacağını açıkladı.



PROJEDE NELER VAR'


Uzundere’de dönüşüm için startı veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlar ile başlayacağı uzlaşma görüşmelerinin ardından bölgeye ilk kazmayı vuracak. Uzundere’de 32 hektarlık alanda uygulanacak ve 497 binayı ve 1172 bağımsız bölümü kapsayacak projeyle ilgili çalışmalar kapsamında tıpkı Bayraklı’da olduğu gibi yerinde dönüşüm yapılacak. Mart ayında bölgedeki vatandaşlara dönüşüm hakkında vermek amacı ile bir bilgilendirme ofisi açan İzmir Büyükşehir Belediyesi, proje öncesinde mülkiyet durumu, bina ve ölçüm tespitleri ile hak sahiplerinin belirlenmesi çalışmalarını da tamamlandı. 792 hak sahibi bulunan bölgede toplamda 120 bin metrekarelik alanda dönüşüm çalışması yürütülecek. Proje içerisinde toplam 3 bin 216 konut ve iş yeri yapılacak. Planlı yollar, açık otoparklar, açık pazar alanı, belediye hizmet alanları, sosyal ve kültürel tesisler ve spor tesisleri de ilçeye kazandırılacak. Dönüşüm sonrasında kişi başına düşen yeşil alan miktarı ise 18 katına çıkartılacak. 4322 kişinin faydalanması beklenen projede maksimum kat yüksekliği ise 8 olarak belirlendi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.