Dolar 32,3657
%0.15
Euro 34,9440
%-0.35
Altın 2.325,400
%0.21
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ustalarına inşaatta sınav

Ustalarına inşaatta sınav

Yılda 6 bin konutun satıldığı Torbalı'da, inşaat ustaları sınava tabi tutulup ustalık belgesi veriliyor. Torbalı Ticaret Odası tarafından organize edilen ve Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM) tarafından düzenlenen 'Mesleki Yeterlilik Sınavları'nda ustalar, inşaatta sınava girdi.

  • Ege Postası
  • 18.07.2017 - 10:39

Onlarca meslek dalına yasal düzenleme ile getirilen ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi' (MYB) zorunluluğu nedeniyle Torbalı Ticaret Odası’nın gerçekleştirdiği sınavlar tüm hızıyla devam ediyor. Aralık ve mart aylarında çeşitli meslek dallarında sınavlar yapılırken, son olarak inşaat sektöründe sınavlara hız verildi. Sınava 122 kişi katılırken, yapılan mesleki yeterlilik sınavları iki aşamada gerçekleşti. Belge almak isteyen inşaat ustaları ilk önce yazılı ve mülakat sınavına girip ardından da yapımı devam eden bir inşaat alanına giderek uygulamalı sınava tabi tutuldu. Sınavı yerinde inceleyen Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “İzmir’in en güzel konutları Torbalı’da üretiliyor. Ustalarımızı uygulama ve teori sınavından geçirip belgelendiriyoruz” dedi.

5 yıl geçerli

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, MYB vermek üzere TOBB tarafından kurulan MEYBEM, Torbalı Ticaret Odası işbirliği ile ilçede 40 farklı meslek dalında sınavlar gerçekleştiriyor. İş kazalarını en aza indirmek ve çalışanların nitelik seviyesini yükseltmek amacıyla gerçekleştirilen sınavlara katılım ise zorunlu. Bu sınavlara katılmayıp MYB almayan işçiler çalıştırılamayacak. Çalıştıran firmalara ise para cezası kesilecek. MEYBEM kapsamında yapılan sınavların ilki yazılı olarak gerçekleşiyor. Performans sınavları ise atölye, fabrika, inşaat şantiyesi gibi alanlarda yapılıyor. 'Mesleki Yeterlilik Sınavı’na katılan adaylar, iş kazaları konusunda bilinçlenerek, meslek hakkında bilgilerini geliştiriyor. Öte yandan Mesleki Yeterlilik Belgesi, 5 yıl boyunca geçerliliğini de koruyor.

122 usta sınava girdi

Torbalı’da da gerçekleştirilen sınavların ilki aralık ayında, ikincisi ise mart ayında gerçekleştirilmişti. Daha önce çelik kaynak, CNC, makine bakım, metal sac işlemeciliği dallarında yapılan sınavlara çeşitli firmalardan toplamda 150 kişi katılırken, tamamı belge almaya hak kazandı. Mesleki yeterlilik sınavları tüm hızıyla devam ederken, son olarak inşaat sektörüne yönelik bir sınav gerçekleştirildi. Sınava betonarme, betoncu, sıvacı, ahşap-kalıp ve duvarcı sektörlerinde çalışan 122 kişi katıldı. Sınav hem yazılı hem de uygulamalı olarak yapıldı. Torbalı Ticaret Odası işbirliğinde MEYBEM tarafından uygulanan sınavlar ile ilçede Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan inşaat ustası kalmaması hedefleniyor.

'İnşaatlarımız kaliteli, ustalarımız belgeli'

İnşaat sektörüne yönelik yapılan uygulama sınavlarının yapıldığı alanı yerinde inceleyen Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "Daha önce makine sanayi ağırlıklı sınavlar yaparken, şimdi de inşaat sektörüne yönelik bir sınav gerçekleştirdik. Torbalı olarak yılda 6 bin konutun satıldığı bir bölgeyiz. Çok kaliteli konutlarımız var. Buralarda iş yapan ustalarımız için zorunlu olan Mesleki Yeterlilik Belgesi için çalışma başlattık. İlk etapta 122 ustamıza belge vermeyi amaçlıyoruz. Teori sınavları yapıldı. Mülakatların ardından da belirlenen inşaat alanlarında uygulama sınavları gerçekleştirildi. Konutlarımız kalitesiyle dikkat çekiyor. Bu konutları inşa eden ustalarımız da artık belgeli olacak" diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.