Dolar 32,5153
%-0.08
Euro 34,9815
%0.44
Altın 2.435,580
%0.51
Bist-100 9.797,00
%0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Urla'da mis gibi festival!

Urla'da mis gibi festival!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Reseau Delice Dünya Gurme Şehirler Birliği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Urla Enginar Festivali, büyük bir coşkuyla start aldı. Urla'da mis gibi festival!

  • Ege Postası
  • 29.04.2016 - 12:02

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 1 Mayıs Pazar gününe kadar devam edecek festivalde, enginar reçelinden enginar çayına birçok lezzet, çeşitli yemek etkinlikleri, tadımlar, usta şeflerin programları konuklarla buluşacak.

Bu yıl 2'ncisi düzenlenen Uluslararası Urla Enginar Festivali Jandarma Kavşağı’ndan kortej yürüyüşü ile start aldı. Urla Meydanı’nda gerçekleşen festivalin açılış törenine, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan’ın yanı sıra, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, CHP İl Başkanı Alaattin Yüksel ve il yöneticileri, CHP İzmir milletvekilleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Fatma Naciye Can Muğan ile akademisyenler, ilçe belediye başkanları, Reseau Delice Dünya Gurme Şehirler Birliği yetkilileri ve Urla halkı katıldı.

AYDOĞAN’DAN YERELDE KALKINMA VURGUSU

Açılışta Urla halkına seslenen İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “Bu topraklara gelmeyen medeniyet, yaşamayan insan yok. İşte bu Ege kültürü, İzmir kültürü böyle oluştu. Bu birikim yıllar yılı bu bölgeye bazı özellikler verdi. Biz birlikte yaşamaya alışkın insanlarız. Bu binlerce yıllık ortak kültürün ötesinde bir de yemek kültürü var. Her medeniyetten katkı olan bir yemek kültürümüz var. Dünya bunu tanımaya başladı. Urla da bu merkezlerden biri. Bu bir eğlence festivali değil. Bilmeyenlere öğreteceğiz. Dünyaya öğreteceğiz. Bu festival ileride dünya çapında bir gurme festivaline dönüşecek. Tüketici sevinecek, üretim artacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Aziz Kocaoğlu olarak yerelde kalkınma diye diye kenti bugüne getirdi. Her yöresel ürünü destekledik, desteklemeye de devam edeceğiz. Tarımı ve hayvancılığı olmayan bir ülke kalkınamaz. Tüm gayemiz yerelde kalkınma ve üreticimiz kalkınacak, kentimiz gelişecek.  Her geçen gün köylümüzün, çiftçimizin yüzü biraz daha gülecek” dedi.

FESTİVAL ÜRETİME YÜZDE 30 KATKI SAĞLADI

‘HuzUrla’mıza hoş geldiniz diyerek sözlerine başlayan ev sahibi Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise, “Urla hepimizin cenneti. Biz festivali seven bir ilçeyiz. Yerel ürünlerimiz çok çeşitli, toprağımız bereketli, kültürümüz renkli bir ilçeyiz. Urla’da gökkuşağı gibiyiz. Çok zengin bir mutfak kültürümüz var. Biz festivallerimizi, değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak için yapıyoruz. Festivallerimizi baş tacımız çiftçilerimiz için yapıyoruz. Topraktan sağlık sofralarımıza gelecek. Geçen yıl festivalde 50 bin ziyaretçi ağırladık. Festivalin ardından giderek yok olan enginar tarlalarımız yeniden hayat buldu, üretim alanlarımız yüzde 30 daha arttı. Urla’nın zengin mutfak kültürü gözler önüne serildi. Gördüğümüz ilgi ve mutluluk bizleri çok heyecanlandırıyor. Bizim burada dev beş yıldızlı otellerimiz yok ama 15 tane mis kokulu köyümüz yok. Doğaya geri dönmemiz gerek. Urla bu konuda çok cömert. Bize düşen bu güzelliği bozmadan sahip çıkmak. Aziz Başkan’ımıza Urlalı çiftçiler adına bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi. Başkan Uyar ayrıca, fast-food kültürüne karşı doğal tarım ürünlerini önerdi ve “Hamburger yerine enginar” diyerek sözlerine son verdi.

KAYMAKAM’DAN “DOĞRU PLANLAMA” ÇAĞRISI

Festival açılış töreninde söz alan Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek de, “Belediye Başkanı ile ortak bir vizyonu paylaşıyoruz. Urla’da sanayiye yer yok. Urla’yı sanatın, sporun ve gastronominin merkezi yapmak istiyoruz. Bu festival de bunun bir yansıması. Umarız bu festival gelenekselleşir ve coşkusu artarak devam eder. Urla’ya yeni yeni siteler eklemek yerine, nitelikli turizme imkan sağlayan turistik tesislere ihtiyacımız var. Kamu arazilerini yerel yönetim ve hükümet olarak doğru planlamalıyız. Bunun için elimizde yeterince kamu arazileri var. Çiftçiyi de koruyalım, tarım arazilerine de sahip çıkalım” şeklinde konuştu.

ENGİNAR’IN BİNBİR ÇEŞİDİ

Festivalle ilgili aylardır bir çalışma yapan S.S. Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, enginar reçeli, enginar sabunu, enginar yemekleri ile enginar temalı hediyelik ve tekstil ürünlerini festivalde sunacak.

Cumhuriyet Meydanı'nda kurulacak tadım atölyelerinde ayrıca Enginarlı Kabak Çiçeği Tatlısı, Karidesli Enginar Mücver, Dereotlu Enginarlı Somon Turşusu, Fas Usulü Mor Enginar, Hollandez Soslu Enginar, Enginarlı Karnıyarık, Ançuezli Vinegret Sos Eşliğinde Urla Sakız Enginarı, Enginarlı Kiş, Enginarlı Büzgü Börek, Enginar Çorbası, Enginar Kroket, Enginar Konservesi, 10 baharat eklenerek yapılan enginar çayı, enginar döneri, enginar tatlısı gibi lezzetler de konuklara ikram edilecek. 



DÜNYANIN ÖNDE GELEN MUTFAK USTALARI URLA’DA

Dünyaca ünlü şeflerin festival boyunca Urla sokaklarında birbirinden lezzetli enginar yemeklerini pişireceği ve konuklara sunacağı program kapsamında etkinlik alanları Urla Cumhuriyet Meydanı, Malgaca Pazarı, Sanat Sokağı ve Tamirhane Binası olacak. Bu alanlarda ünlü şeflerin yemek pişirme programları, Tadım Atölyeleri, Mutfak Sohbetleri, Mutfak Atölyeleri, Sanat Atölyeleri gerçekleşecek. Dünya Gurme Şehirler Ağı'na üye olan İzmir'in gözde ilçesindeki festival, Fransa, Belçika, Hollanda, Fas, Letonya'dan gelecek şeflerin yanı sıra ünlü Türk şefleri de ağırlayacak.

URLA KAPALI GİŞE! 

Festivali takip etmek için hem yurtiçi hem de yurt dışından gelen misafirlerle birlikte Urla ve yakın çevresindeki oteller ile pansiyonların dolduğu belirtildi. Festival boyunca ilçeye binlerce kişi bekleniyor. 1 Mayıs Pazar gününe kadar devam edecek olan festivalde Grup USYAD, Grup Son Dakika, Grup Ancak&Ancak gün boyu canlı müzik yapacak. Festival programında yer alan tüm etkinlikler ücretsiz ve halka açık olarak gerçekleştirilecek. Festival, 18:00 ile 20:00 saatleri arasında düzenlenecek sokak partisi ile sona erecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.