Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üniversiteden çok konuşulacak proje; Kenevir yetiştiriyorlar

Üniversiteden çok konuşulacak proje; Kenevir yetiştiriyorlar

İzmir Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen 'Endüstriyel Kenevirin Ege Bölgesi Tarımına Yeniden Kazandırılması Projesi' tanıtıldı. Üniversiteden çok konuşulacak proje

  • Ege Postası
  • 21.06.2019 - 13:02

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden alınan kenevir yetiştirme izni ile hayata geçirilen projenin tanıtımı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıya, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Sıdıka Ekren, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum, akademisyenler ile il ve ilçe müdürlüklerinde görevli konunun uzmanı teknik personel katıldı. Toplantının açılışında konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan, kenevirin insanlık tarihinde tohumu ve lifleri için yetiştirilen ilk bitkilerden biri olduğunu belirtip, tarihi hakkında bilgi verdi. Bitkinin ekiminin ülkemizde hiçbir zaman yasaklanmadığının altını çizen Musa Bakan, "Yıllar içinde yüksek iş gücü, mekanizasyon eksikliği, sentetik lif ve elyafın daha ucuz olması, pamukla rekabet edememesi gibi nedenlerle ekim alanı gittikçe azalmıştır. Fakat son yıllarda Bakanlığımızın yürüttüğü projeyle alternatif bir ürün olması bakımından geliştirilmeye başlanmıştır. İl Müdürlüğü olarak çalışmalarımız 1990 yılındaki yönetmeliğin revize edilmesiyle düzenlenerek yürürlüğe giren 'Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik' hükümleri kapsamında yürütülmektedir. İzmir, yönetmelik gereği izinli olarak lif, tohum ve sap elde edilmesi amacıyla her yıl 1 Ocak - 1 Nisan tarihleri arasında izin alma şartıyla kenevir yetiştiriciliği yapılabilecek illerden biridir" dedi.

ÜNİVERSİTEYE ENDÜSTRİYEL KENEVİR EKİM İZNİ

2019 yılı başvuru sürecinin bittiğini ve İzmir'de bu yıl izin alınan yerlerde ilk ekimlerin yapıldığına dikkati çeken Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kemalpaşa, Dikili, Menemen ve Bergama ilçelerinde üreticiler nezdinde 103.4 dekar alanda ekimler yapılmıştır. Ayrıca Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne verilen izin ile projeleri kapsamında 475 metrekare, Ege Tarımsal Araştırma Enstitümüz'de ise adaptasyon denemeleri için verilen izin ile 525 metrekare alanda üretim devam etmektedir. İzin verilen koordinatlar, kolluk kuvvetlerine resmi yazı ile bildirilmiş olup ortaklaşa kontroller hasata kadar yerine getirilecektir. Bu alanlar dışındaki tüm üretimler izinsiz ve yasadışıdır."

'YERLİ ÇEŞİT GELİŞTİRİLMESİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR'

Ayrıca tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM), Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve bir tarım makinaları üretim firması tarafından yürütülen proje kapsamında, hem esrarın etken maddesi olan tetrahidrokannabinol (THC) içeriği düşük yerli çeşit geliştirme hem de havuzlama yapmadan sap soyma makinası geliştirilme çalışmalarının devam ettiğini belirten Bakan, "Islah edilen THC içeriği düşük 'Narlı' ve 'Vezir' çeşitleri en erken 2022 yılında tescil edilebilecektir. Lif soyma makinesi de prototip olarak geliştirilmiştir. Şu an tohumluk ithalatına izin verilmemektedir. Bu nedenle geçici bir tohum sıkıntısı yaşanmakta fakat yerel popülasyon 'Narlısaray' çeşidinin Amasya Gökhöyük Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde (TİGEM) tarafından üretilmesiyle seneye bu sorun aşılacak gibi görünmektedir" dedi.

Toplantıda daha sonra Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Sıdıka Ekren, yürütücüsü olduğu 'Endüstriyel Kenevirin Ege Bölgesi Tarımına Yeniden Kazandırılması Projesi'ni ve üretimde 3 ay içerisinde yapılanlar ve gelinen nokta hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Katılımcılardan gelen soruların yanıtlandığı toplantı sonrası, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan,  Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum, proje yürütücüsü Doç. Dr. Sıdıka Ekren ve katılımcılar Ege Üniversitesi ekim alanında yetiştirilen Kenevirleri görerek incelemelerde bulundu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.