Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Umutoğulları ve Nakçı'dan kongre değerlendirmeleri

Umutoğulları ve Nakçı'dan kongre değerlendirmeleri

Adem Nakçı ve Mithat Umutoğulları, Gün Ortası programında CHP İzmir Örgütü’nde başlayan ve devam eden ilçe kongreleri sürecini değerlendirdi. Bornova, Karşıyaka, Tire ve Dikili kongreleri ile ertelenen Çiğli kongresinin adayları, başkanları ve süreci enine boyuna masaya yatırıldı. Umutoğulları ve Nakçı'dan kongre değerlendirmeleri

  • Ege Postası
  • 07.12.2017 - 09:18

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Radyo Egepostası Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları ve Gerçek Haberci İmtiyaz Sahibi Adem Nakçı, Gün Ortası programında CHP İlçe kongrelerini ele aldı.

Mithat Umutoğulları, Karşıyaka ilçe kongresinde mevcut ilçe başkanı ve başkan adayı Uğur Yıldırım’ı destekleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın son gece devreye girerek delegasyonla tek tek görüşeceği yönünde duyum aldığını belirtti.

KARŞIYAKA’DA AKPINAR SON GECE DEVREYE GİRECEK VE…

Umutoğulları, “Son gece çok önemli. Benim duyduğum Hüseyin Mutlu Akpınar’ın devreye girip operasyon yapacağı ve delegasyonla tek tek görüşeceği. Aziz Kocaoğlu, ‘Bornova kongresine karıştın mı'’ dendiğinde ne diyece? Karışmadım diyecek. Diyecek. Siyasetçi bunu söyler. Karşıyaka’da her şey olabilir. Her şeye açık. Akpınar devreye girerse etkili olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

ENGİN VE DURAK YAN YANA GELDİ, HAYAL BİLE EDEMEZSİN

Gazeteci Mithat Umutoğulları, Karşıyaka’da muhalif duran Ali Engin ve Cevat Durak’ın mevcut ilçe başkanı ve başkan adayı olan Uğur Yıldırım’ı desteklemesinin hayal bile edilememesine karşın gerçekleşmesini vurgulayarak, “Ali Engin ve Cevat Durak yan yana geldi. Hayal bile edemezsin. At izi it izine karıştı. Uğur Yıldırım ortada sağında Ali, solunda Cevat Durak. Hüseyin Mutlu Akpınar bugüne kadar karışmadım karışmayacağım dedi bizim programda Uğur Yıldırım’ın arkasındayım dedi. Kimse kusura bakmasın. Delegasyon şunu yapar bunu yapmaz hikaye” dedi.

ÇİĞLİ’DE KOÇER AKAR’I İSTEMİYOR

Umutoğulları, en çok takip edilecek ve merak edilen kongrenin Çiğli kongresi olduğunu kaydederek, “En çok takip edilecek olan kongre son kongre. Çiğli Kongresi. Bütün belirsizliğini ve esrarengizliğini koruyor. Bir taraftan beyaz listenin adayları var beş taneydi üçe düştü. Herkes bir hamle yapacak ama o hamleyi kim, nasıl, kime göre yapacak. Her şey muallakta” dedikten sonra adtaylar arasındaki süreci değerlendirdi:

“Ali Rıza Koçer Erkan Akar’ı istemiyor. Bu kesin ve net. Gerekçe şu; Koçer belediye başkan adayı çünkü. Niye risk alsı? Akar belediye çalışanı. Belediye kafalayabilir. Bu risk m? Niye risk alayım kardeşi? Utku olursa Koçer için sıkıntı yok. Gümrükçü tavrını ve duruşunu ispatlamış biri. Ben Utku Gümrükçü’nün yüz elli yanlışını sayarım, ama siyasetteki çizgisine bir şey diyemem. Kıblesi, ne yapacağı, çizgisi belli. Bu nedenle Ali Rıza Koçer niye risk alsı? Aziz Buğa bu işten çırak çıkacak.”

KOÇER-BUĞA İTTİFAKI BOZULACAK

Çiğli’de Aziz Buğa ve Ali Rıza Koçer’in ittifakının bozulacağını savunan Mithat Umutoğulları, adaylardan Koçer’in adayının Utku Gümrükçü olduğunu ancak bunu henüz açıklamadığını söyledi:

“Bugün olmasın yarın Buğa ve Koçer birbirine girecek. Çünkü belediye başkanlığı tartışması başlayacak. Yani bu ittifak parçalanacak. Bu hesaplar varken Aziz Buğa ve Ali Rıza Koçer ittifakı gitmez. Tanıdığım Gümrükçü aday olacak. Koçer o kadar zeki bir adam ki. Adam kim olsun yok. Masaya bugüne kadar gelmedi. Çünkü gelirse ittifakın biteceğini biliyor. Bugüne kadar yöntemler konuşuluyordu. Aday yok. Delegasyon kime karar verirse adayımız o. Akıllı adam. Adayı konuşur m? Utku ya da Barbaros derse çatlayacak. Sen bize ulusalcıyı dayatıyorsun diyecek delege. Koçer şu anda zaman kazanıyor.

Siyaset deneyim işidir. Koçer çok zeki bir siyasetçi. Kurt bir siyasetçi. Maçın temposunu kendisine göre ayarlıyor. İstediğinde arttırıyor isterse düşürüyor. Koçer’in adayı Utku Gümrükçü. Bu kesin. Yöntem hikaye. Zaman kazanmak için yapılan bir şey. Yöntem ne zaman çıkt? ne zamanki 17’sine uzadı yöntem çıktı.”

İŞTE PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Mithat Umutoğulları: Serdar Koç tarafı ile konuştuğumuzda şuradan bunu buradan şunu aldık. Uğur Yıldırım aynı şekilde konuşuyor. Beyaz listede kayıp daha fazla. Son gece çok önemli. Benim duyduğum Hüseyin Mutlu Akpınar’In devreye girip operasyon yapacağı ve delegasyonla tek tek görüşeceği. Aziz Kocaoğlu, ‘Bornova kongresine karıştın mı'’ dendiğinde ne diyece? Karışmadım diyecek. Diyecek. Siyasetçi bunu söyler. Karşıyaka’da her şey olabilir. Her şeye açık. Akpınar devreye girerse etkili olacağını düşünüyorum.

Adem Nakçı: Personel muhabbeti mi'

Mithat Umutoğulları: Serdar Koç’un yapısına bakıyorum. Bana belediye başkanı daha sıcak geliyor. Biz ince eleyip sık dokuyoruz. Delegasyon öyle bakmaz ki. Güce göre karar veriyor bir bölümü. Profesyonel siyaset yapanlardan bahsetmiyorum. Son gece iş şey olabilir.

Adem Nakçı: Büyük kentlerin hepsinde bu var. Son gece her an hamle gelebilir. Konak’ta da vardı ama tutmadı. Karabağlar’da, Buca’da da olacak. Bayraklı’da hala bir şey yapmaya çalışan bir grup var fark büyük. 2019 kaygısı bizden başka kimsede yok gibi. Herkes iyi partili ama iş koltuğa gelince.

Mithat Umutoğulları: Nevzat Kavalar, hepiniz asıp kesiyorsunuz ama 2 yıldır neredesiniz dedi. Şimdi çıkmış ahkam kesiyorsunuz dedi. İşin özü bu. Karşıyaka’da Cihan Türsen konuşuyor. Cümlelerimizi dikkatli seçiyoruz. Ali Engin ve Cevat Durak yan yana geldi. Hayal bile edemezsin. At izi it izine karıştı. Uğur Yıldırım ortada sağında Ali, solunda Cevat Durak. Hüseyin Mutlu Akpınar bugüne kadar karışmadım karışmayacağım dedi bizim programda Uğur Yıldırım’ın arkasındayım dedi. Kimse kusura bakmasın. Delegasyon şunu yapar bunu yapmaz hikaye. Dün Tire ve Dikili kongreleri oldu. İki belediye başkanı da kazanan listede gösterilmedi. Yücel Özen bağışlasın beni. Delege olamadı. Karşı liste kazanırsa belediye başkanını yazmadığı için kazanır dedi Özen. Doğru. Tire Belediye Başkanı için bir şey diyemem. 40 yıldır alınamayan ilçeyi aldı. Ama Dikili Belediye Başkanı partiye ne zaman memur oldu bilemiyorum. Memur olduğu için olmamış olabilir. Partililiği tartışılır. İyi partili olduğunu düşünmüyorum. Dikili Belediye Başkanını hiçbir yerde görmedik. 2014 seçimlerinde tanıdım. Geçen  süre içinde partiye ve kendi partisinin ilçe başkanına muhalif. Oradaki partililerle konuşuyorum, Mustafa Tosun’u kimse CHP’li belediye başkanı olarak görmüyor. Yaptığı yanlış davranış ve uygulamalar çok oldu. Zaman zaman Aziz Kocaoğlu da tepki gösterdi. Durumu iyi görmüyorum. Örgütün vermiş olduğu kararın doğru olduğunu düşünüyorum.

Adem Nakçı: Mustafa Güngör kırsaldan alır diye düşündüm. İZSU emeklisi. Eski ilçe başkanı. Köylerle diyaloğu çok iyi. Köylerden oy alır diye düşünüyordum. Tire ciddi sayıda köy var. Üzüldüm.

Mithat Umutoğulları: En çok takip edilecek olan kongre son kongre. Çiğli Kongresi. Bütün belirsizliğini ve esrarengizliğini koruyor. Bir taraftan beyaz listenin adayları var beş taneydi üçe düştü. Herkes bir hamle yapacak ama o hamleyi kim, nasıl, kime göre yapacak. Her şey muallakta.

Adem Nakçı: Beyaz liste kendi içinde bir önseçim yapıyor gibi. Adamlar oy veriyor, zarfları kapalı alıyorlar.

Mithat : Erkan Akar’ın sitemi vardı bu konuda. Adaylarla anlaşma yapılırken 11 kişide kalacakmış liste. Fakat ne oluyorsa bu anlaşma whats up hattından Koçer’e yakın olan delegasyona dağılıyor. Akar aday olacak, şartlar ve koşullar ne olursa olsun ben adayım diyor. Onlar da bunun önüne geçmek için hamle yapıyor. Akar’ı protokole bağlıyorlar. Delegasyon kimi isterse. Belki mavi liste de beni destekleyecek. Sen 400 delegenin 280’ni sen almışsın, 120’si başka. Ya da tam tersi. Sen öbür delegeyi ötekileştirerek kongre 300 delegeyle yapılacakmış gibi bir hava yaratamazsın. Bunu yapıyorsan olmaz. Bu sistemle değil bunları Kılıçdaroğlu’nu koysan çıkmaz. Onların desteklediği bir aday çıkacak.

Ali Rıza Koçer Erkan Akar’ı istemiyor. Bu kesin ve net. Gerekçe şu; Koçer belediye başkan adayı çünkü. Niye risk alsı? Akar belediye çalışanı. Belediye kafalayabilir. Bu risk m? Niye risk alayım kardeşi? Utku olursa Koçer için sıkıntı yok. Gümrükçü tavrını ve duruşunu ispatlamış biri. Ben Utku Gümrükçü’nün yüz elli yanlışını sayarım, ama siyasetteki çizgisine bir şey diyemem. Kıblesi, ne yapacağı, çizgisi belli. Bu nedenle Ali Rıza Koçer niye risk alsı? Aziz Buğa bu işten çırak çıkacak. Çünkü Koçer tam bir demokratik şey uyguluyor. Beyaz liste blok gidecek, kimse kimseyi satmayacak. O sözleşme kimin üzerinden oldu. O sözleşmeyi kim yayınlad? Bir anda dağılmış. İlçe başkanı adayıyım. Gece uyanıyorum. Gece yaptığım protokolü sabah beşte bir delege bana atıyor. Erkan Akar’dan bir şey olmaz. Beni dinliyorsa olmaz. Deniz kenarına gitmiş elini beline koymuş ve ‘… büyük yalnızlığın ortasında.. çok yalnızım. Yazıp çizmeyi laf sokmayı ben de istiyorum. Ama sadece yazıklar olsun diyorum’ diyor. Bu yazı kime' Ali Rıza Koçer ve Utku Gümrükçü işi o kadar profesyonel götürüyor ki. Süleyman Karadağ avukat. Her şeyin başında o var. Yusuf Çoban. Bu iki isim kimin adamı Aziz Buğa’nın adamı. Kavga ve gürültüyü kimle yapt? Bunlarla yaptı. Kimler disipline gitt? Bunlar gitti. Bunlar Koçer ve Gümrükçü’nün taşeronluğunu yaptı.

Bir aday furyası var. Akar çıktı. Konuşmasını dinliyorum. Skandal bir konuşma. Bana anlatmasınlar diyor, dün geceden sonra beyaz listede çizmiş oldukları bu şeye uymam mümkün değil diyor. Sonra beyaz listeye samimiyetini ifade ediyorsun. Onu takip eden bakar sözlerine. Ben olsam Erkan Akar’a oy vermem. Delege beni isterse kabul ederim diyen kim kald? Utku Gümrükçü. Niy? Gümrükçü üst perdeden siyaset yapıyor çünkü. Bu işten kim çırak çıkaca? Belediye cephesi ölü taklidi yapıyor şimdi. Onlar bu parçanın parçalanacağına inanmazsa şu ana kadar elli defa açıklarlardı.

Mithat Umutoğulları: Aziz Buğa biliyor ki Koçer belediye başkan adayı olacak. Koçer şu gerekçelerle istifa ediyorum ve Çiğli Belediye Başkan adayıyım diyor.

Adem Nakçı: Bornova’da kimin ne yapacağını biliyoruz  gözlemci olarak. Karabağlar, Karşıyaka. Çiğli’yi de biliyoruz orda oturmadığımız halde. Aziz Buğa  bilmez mi'

Mithat Umutoğulları: Siyasete sadece Gürsel Tekin Adnan Keskin’in eteğine tutunarak siyaset yapılmaz. Sen gidip genel merkeze sırtını dayadın. Kocaoğlu, Yüksel ile ilişkisini sabit tutsaydın şimdi belediye başkanıydın. Sen İzmirlileri yok sayarsan onlar da ‘bu kim'’ der.

Adem Nakçı: Sen yetersizliğini bildiğin, kötü gideceğini gördüğün bu adama, değil ona herkes operasyon yapar. İlk günden bugüne Erkan Akar aday olacak dedi.

Mithat Umutoğulları: Erkan Akar ismine Aziz Buğa’nın da sıcak baktığını düşünüyorum. Ama kafada o yok. Koçer Çiğli’nin önemli figürlerinden birisi. Şu an CHP’nin kurultayında genel başkanın değişme imkanı yoksa Koçer’in planında da Erkan Akar’ın çıkma olasılığı yok. Akar da sıkıntı yok, Koçer buna güvenmiyor.

Adem Nakçı: Diyelim ki Erkan Akar listeden çıktı. Beyaz Liste parçalanmaz.

Mithat Umutoğulları: Aziz Buğa. Bir siyasetçide duygusallık varsa kaybeder. Buğa dürüst ve namuslu. Siyasette kıvraklık lazım. Onda bu yetenek olmadığı için bunları yaşıyor. Koçer’in yarısı kadar kıvraklık yok. Ben söz verdim diyor çıkıp mesela. Siyasette yol alıyorsun, bakıyorsun ki bu adamla yol yürünmüyor, ne yapacaksın hamle yapacaksın. Kariyer planlamanı yaparken nasıl avantajlı çıkacağına bakarsın.

Adem Nakçı: Beyaz liste plan kurmasın. Oyun içinde oyun, plan içinde plan var. Aziz Buğa Erkan Akar’da diretmiyor. 

Mithat Umutoğulları: Bugün olmasın yarın Buğa ve Koçer birbirine girecek. Çünkü belediye başkanlığı tartışması başlayacak. Yani bu ittifak parçalanacak. Bu hesaplar varken Aziz Buğa ve Ali Rıza Koçer ittifakı gitmez. Tanıdığım Gümrükçü aday olacak. Koçer o kadar zeki bir adam ki.  Masaya bugüne kadar aday ismi ile gelmedi. Çünkü gelirse ittifakın biteceğini biliyor. Bugüne kadar yöntemler konuşuluyordu. Aday yok. Delegasyon kime karar verirse adayımız o diyordu. Akıllı adam. Adayı konuşur m? Utku ya da Barbaros derse çatlayacak. Sen bize ulusalcıyı dayatıyorsun diyecek delege. Koçer şu anda zaman kazanıyor. O yapılacak sözleşmeden Akar’ın çıkma ihtimali yok, çıksa bile Koçer istemez, o ittifak bozulur. Bu ittifak sadece zaman kazanmak için yapılan bir ittifak. Siyaset deneyim işidir. Koçer çok zeki bir siyasetçi. Kurt bir siyasetçi. Maçın temposunu kendisine göre ayarlıyor. İstediğinde arttırıyor isterse düşürüyor. Koçer’in adayı Utku Gümrükçü. Bu kesin. Yöntem hikaye. Zaman kazanmak için yapılan bir şey. Yöntem ne zaman çıkt? Ne zamanki kongre 17’sine uzadı yöntem çıktı. Ondan önce 'Biz toplanacağız, delegasyonla aday üzerinde uzlaşalım' idi.

Adem Nakçı: Yüzde 50 artı bire tekabül etmiyor AK Parti ve MHP’nin oyları diyor anketler. CHP’nin bir şeyler yapması gerekirken, CHP o adamın arkasında nasıl dolanırım, 2019’da hangimiz belediye başkanı olacağız derdinde. Adam yarın tek adam olacak. Adam sakalındaki beyaz oranı siyahtan fazla diyip bir kararname ile belediye başkanlığından alacak seni. Neyi tartışıyorlar bunla? Bu kadar kritik bir 2019 varken o orada film çekecek, o burada fırıldak çevirecek…

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.