Dolar 32,3469
%0.3
Euro 35,1453
%0.07
Altın 2.301,620
%1.06
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Umutoğulları CHP il başkan adayını tarif etti

Umutoğulları CHP il başkan adayını tarif etti

Gün Ortası Programı’nda CHP ilçe kongreleri değerlendirildi. Mithat Umutoğulları ve Adem Nakçı, CHP İzmir İl Başkanlığı için adı geçenlerle, hafta sonu gerçekleşecek Çiğli kongresi ile sonuçlanan ilçe kongrelerini konuştu. Umutoğulları ve Nakçı CHP'yi konuştu

  • Ege Postası
  • 13.12.2017 - 09:10

HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- Programda konuşan Radyo Egepostası Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları, CHP İzmir İl Başkanının nasıl biri olması gerektiğini özellikleriyle birlikte sıraladı.

CHP İzmir İl Başkanı olacak adayın İzmir’i MYK ve Genel Merkez’de iyi temsil eden, insan ilişkileri kuvvetli, siyasi bilgi ve birikimi yüksek, her şeyden önce de genç bir isim olması gerektiğini beliren Mithat Umutoğulları, bu özelliklere sahip bir il başkanının örgütü de ayağa kaldırıp heyecan vereceğini söyledi.

YAŞININ DA GENÇ OLMASI LAZIM, 55-60 YAŞLARINDAKİLERDE BU RUH YOK

Umutoğulları, bu konudaki düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

“2019’da kendisini iktidara götürecek ya da kendisini doğru temsil edecek bir aday istiyorsa bir kere eylem ve organizasyon gücü yüksek bir il başkanı olmalı. Asuman başkan gibi sakin bir il başkanı olmamalı. Bence genç, daha aktif bu işi yapabilecek bir adam olmalı. İzmir’i MYK’da, genel merkezde iyi temsil etmeli. İnsan ilişkileri çok iyi olmalı. Siyasi bilgi ve birikimi iyi olmalı. İzmir’den yapılacak eylem ve söylemlerle yetinecek biri olmamalı. 2019 eğer CHP için önemliyse, kritik bir seçim ise o zaman CHP hantallaşmış ya da kendi içine yönelik çalışmayı bile beceremeyen yöneticilerden kurtulması lazım. Örgütü ayağa kaldıracak, o heyecanı verecek bir il başkanı seçmeli. Siz İzmir il başkanını seçecekseniz bence bu kriterlere uyan, hakikaten hareketli, yaşının da genç olması lazım. 55-60 yaşındaki birini getirirseniz zaten ruhu  yok. Bir il başkanı hükümetin yaptığı icraatları, tarım politikasını, hükümetin dış politikasını, iç politikasını iyi bilmesi gerekiyor. İl başkanları görüyoruz. Hükümet mazota zam yapıyor, il başkanından tık yok. Bir gazeteci sorarsa cevap var. Hükümetin her saniyesini oturup anlatacak bir il başkanı olması lazım. Bu olursa İzmir kabuğunu yırtar. 3 tane genel başkan yardımcısı var. Var m? AK Parti üzerinizden dozerle geçiyor ve siz yanıt vermiyorsunuz. İşte bu durumu tolore edecek sağlam bir il başkanı lazım. Partinin bir kere kendi rutin alışkanlıklarını yırtsın. Üç kez il yönetimindeysen almayacaksın. Partiyi doğru temsil edecek biri olmalı. İl başkanı konuştuğunda benim tüylerim diken diken olacak. Bu yetenek yoksa o zaman kusura bakma. Ben onu ararım.”

ADEM NAKÇI: CEVAT DURAK BU PERFORMANSLA BU İŞİ İYİ YAPAR

Gerçek Haberci İmtiyaz Sahibi Adem Nakçı da, Karşıyaka kongresinde yaptığı konuşmayla herkesi şaşırtan Karşıyaka Belediye eski Başkanı Cevat Durak’ın il başkanlığı işini yapabileceği şeklinde görüş belirtti: “CHP İzmir İl Başkanlığı için . Durak bu performansla iyi yapar  bu işi. Herkes mülayim, sessiz isim olarak gördüğü Durak’ın içinde bir aslan ve kaplan varmış. Cevat Başkan müthiş bir il başkanı olur.”

UMUTOĞULLARI: ÇİĞLİ’DE MÜTHİŞ BİR FİNAL OLACAK SANIRIM

Nakçı ve Umutoğulları, hafta sonu gerçekleşmesi beklenen son kongre olan Çiğli kongresini de değerlendirdi. Umutoğulları, Çiğli’de yarışın Utku Gümrükçü ve Erkan Akar arasında geçeceğini belirterek, “Çiğli’de müthiş bir final olacak sanırım. Canlı vereceğiz tüm gelişmeleri. Çiğli hakikaten kritik. Fotoğraf biraz netleşti. Utku Gümrükçü ve Erkan Akar arasında geçecek” dedi.

NAKÇI: ÇİĞLİYE DIŞARIDAN ÇOK MÜDAHALE OLACAK

Adem Nakçı ise, Çiğli Kongresi’nde adaylardan çok dışarıdan müdahale ile sonucun belirleneceğini savundu: “Konuşmalara kalırsa iş, Utku Gümrükçü’yü iyi bilirim, Gümrükçü Akar’dan oy çalar. Ekipler savaşı var şu anda adaylardan çok. Dışarıdan çok müdahale olacak. 28 il kongresi delegesi var. Dışarıdan çok fazla müdahale bekliyorum. Başka ilçeler, belediyeler, işin içinde büyükşehir olacak, bir iki belediye olacak. Böyle bir kapışma bekliyorum. Umarım daha sakin ve aklı selim bir kongre olur.”

Karşıyaka kongresini de değerlendiren Umutoğulları ve Nakçı, kongrede bir konuşma yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın konuşmasının ve tavrının belirleyici olduğunu söyledi.

UMUTOĞULLARI: HÜSEYİN MUTLU AKPINAR, SON 3,5 YILIN RACONUNU KESTİ

“Bu kongrede adaylar konuşmadı. Adayın konuşmadığı bir kongre gitti. Üç kişi konuştu. 3,5 yılın raconunu kesti Akpınar. Sosyal medya, internet siteleri, gazeteler üzerinden kendisini eleştirenlerle ilk kez karşı karşıya geldi. Konuşmasının tamamını ona iletilen iddialar üzerinde kurdu. Notlarını almıştır zaten. Cihan Türsen tabiri caizse, insanların gözünün içine baka baka söylediklerin doğrudur dedi. Bir tek ses çıkmadı. Karşısında muhalif olanlar dahil. Öğretmen çıkmış ders veriyor ve öğrenciler de dinliyorlar havası oldu. Akpınar konuşurken Türsen ile ilgili eleştirilerinde, eğer karşı taraftan sert bir tepki gelseydi tamamını yapamazdı o konuşmayı. 35 dakika boyunca Türsen’e döndü ve tek tek cevap verdi. Sonra millet atkıları çıkarmaya başladı. İş başka yere gitti” diyen Mithat Umutoğulları, konuşmanın ardından turuncu atkı takan muhalif delegelerin bile atkıları boyunlarından çıkarıp son kararını Uğur Yıldırım’dan yana yaptığını gördüğünü söyledi:

“O dakika kongre salonunda kafası karışık olan ya da turuncu listeye sempatisi olan kişilerin o konuşmadan sonra tavrının değiştiğini gördüm. Belediye baskısı var. İnsanlara zorla imza alınmış. Böyle bir algı vardı. Karşı taraftaki grup mağdurdu. Konuşma başlayınca mağdur olan başkaları oldu.”

İŞTE PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Adem Nakçı: Süleyman Soylu bir bakana yakışmayan tavır içerisinde.

Mithat Umutoğulları: Eskiden Başbakan konuşurdu, Bakanlar pek karışmazlardı. Sayın Soylu’nun kullandığı dili doğru bulmuyorum.

Adem Nakçı: Soylu da DP’liydi. Eğer iddialar doğru ise, Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı görevini istiyor. Berat Albayrak ile ciddi sorunları var. Senin kadar sertim tavrıyla Cumhurbaşkanının gözüne girmeye çalışıyor. Soylu’nun Beyaz Yürüyüş diye başlatmak istediği bir yürüyüş vardı. Ben defalarca dinledim. Geçmişe dönük düşündüğümde bugün ve geçmişte söylediği birbirinin zıddı. O dönem hükümete hakaret ediyordu, belden aşağı, sert bir üsluba sahip. Siyasette iyi bir dil kullanamazsınız yok olursunuz. Son Karşıyaka kongresi de öyle. Cihan Türsen özünde kalite bir adam olabilir. Ama sorular sorma kısmına gelinceye kadar oylarını arttırabilirdi.

Mithat Umutoğulları: Sayın Cumhurbaşkanının da sert bir üslubu var. Ama kabadayı gibi davranmıyor. Siyasi bir dili var. Ama Bakanın inanılmaz kötü bir üslubu var.

Adem Nakçı: Tanıdığım Cevat Durak’ı ilk defa bu kadar asabi ve nokta atışı yapan bir konuşmasını gördüm. Bu partinin kurucu ilçe başkanıyım demesi kafadan on on beş oyu götürmüştür. Hüseyin başkan yanlış anlamasın ama karşınızda iyi bir demagog var. Siz bu fırsatı Akpınar’a verirseniz bitersiniz. İki başkan da nokta atışlarını yaptı. Türsen’in sorduğu sorulardaki sert üsluplardan sonra bitti. Kongreyi 40 oy farkla almak ayrı 15 oy farkla almak ayrıdır. Beş oyun farkında olan kazanan yapı işi daha sağlam tutuyor. Daha ılımlı yaklaşım içerisinde. Muhalefetin gücü ne kadar fazla olursa o kadar iyi. Ama sen orda kavga ile gidersen, uzman oldukları konuda pas verirsen, göğsüne topu alır ve şovunu yapar ve 90’ı da çakar.

Mithat Umutoğulları: Kongreyi başından sonuna kadar canlı verdik. Oradaydım. Kongre çok güzel başladı. Müthiş bir hava vardı. Konuşmasaydı daha iyi olurdu. Bu kongrede adaylar konuşmadı. Adayın konuşmadığı bir kongre gitti. Üç kişi konuştu. 3,5 yılın raconunu kesti Akpınar. Sosyal medya, internet siteleri, gazeteler üzerinden kendisini eleştirenlerle ilk kez karşı karşıya geldi. Konuşmasının tamamını ona iletilen iddialar üzerinde kurdu. Notlarını almıştır zaten. Cihan Türsen tabiri caizse, insanların gözünün içine baka baka söylediklerin doğrudur dedi. Bir tek ses çıkmadı. Karşısında muhalif olanlar dahil. Öğretmen çıkmış ders veriyor ve öğrenciler de dinliyorlar havası oldu. Akpınar konuşurken Türsen ile ilgili eleştirilerinde, eğer karşı taraftan sert bir tepki gelseydi tamamını yapamazdı o konuşmayı. 35 dakika boyunca Türsen’e döndü ve tek tek cevap verdi. Sonra millet atkıları çıkarmaya başladı. İş başka yere gitti.

Adem Nakçı: Tartışmayı iyi yapabilen bir adama bu pası verirseniz o adam sizi ezer.

Mithat Umutoğulları: Bayraklı kongresinde Cemalettin Alper ile Yusuf Metin’in yarıştığı bir kongre oldu ve 160 delege ile girmişti salona Yusuf Metin. Mehmet Ali Susam o zaman divan başkanlığı yaptı. Hasan Karabağ söz verdi. Öyle etkili bir konuşma yapmıştı ki sahneden indiğinde kongre bitmişti. Akpınar’ın konuşması da böyleydi. Sahneden indiği dakika Karşıyaka’da yarış bitmişti. O dakika kongre salonunda kafası karışık olan ya da turuncu listeye sempatisi olan kişilerin o konuşmadan sonra tavrının değiştiğini gördüm. Belediye baskısı var. İnsanlara zorla imza alınmış. Böyle bir algı vardı. Karşı taraftaki grup mağdurdu. Konuşma başlayınca mağdur olan başkaları oldu. Cevat Durak çıktı duran adam eylemi yaptınız. Hüseyin Mutlu Akpınar çıktı, ülkenin gidişatına bakın, İstanbul’dan ayağımın tozuyla geliyorum, siz sürekli eleştirdiniz bizi bu kadar başarılı işler yaparken. Delegasyon baktı ki işin rengi böyle değilmiş, bize iki ay boyunca anlattıkları doğru değilmiş. Ben mağdurum onlar değil. Bu önemliydi. Bence kongrenin kırılma noktası buydu. Akpınar da kendisini anlatma imkanı buldu.

Adem Nakçı: Akpınar daha önce konuşsaydı daha mı iyi olurd? Sırça köşkte oturuyorsan karşı evin damına taş atmayacaksın derler. Madem sen de zamanında yapmışsın bu işi. Uğur Yıldırım kötü yönetti desen anlaşılır.

Mithat Umutoğulları: Cihan Türsen akraba konularına girmeseydi bu konu açılmayacaktı. Cihan Türsen’in eşini, teyzesinin çocuğunu memur yaptığını sen biliyor muydu? Uğur Yıldırım benim açımdan sıkıntılı bir başkanlık yapmamıştır. Bunu hep söyledim. Akpınar beni oylayacaksınız dedi. Adını ortaya attı.

Adem Nakçı: CHP İzmir İl Başkanlığı için . Durak bu performansla iyi yapar  bu işi. Herkes mülayim, sessiz isim olarak gördüğü Durak’ın içinde bir aslan ve kaplan varmış. Cevat Başkan müthiş bir il başkanı olur.

Mithat Umutoğulları : İçinden bir canavar çıktı diye ifade edebilirim Cevat Başkandan. Nasıl bir il başkanı olması lazım. CHP’nin penceresinden bakarsak; 2019’da kendisini iktidara götürecek ya da kendisini doğru temsil edecek bir aday istiyorsa bir kere eylem ve organizasyon gücü yüksek bir il başkanı olmalı. Asuman başkan gibi sakin bir il başkanı olmamalı. Bence genç, daha aktif bu işi yapabilecek bir adam olmalı. İzmir’i MYK’da, genel merkezde iyi temsil etmeli. İnsan ilişkileri çok iyi olmalı. Siyasi bilgi ve birikimi iyi olmalı. İzmir’den yapılacak eylem ve söylemlerle yetinecek biri olmamalı. 2019 eğer CHP için önemliyse, kritik bir seçim ise o zaman CHP hantallaşmış ya da kendi içine yönelik çalışmayı bile beceremeyen yöneticilerden kurtulması lazım. Örgütü ayağa kaldıracak, o heyecanı verecek bir il başkanı seçmeli. Siz İzmir il başkanını seçecekseniz bence bu kriterlere uyan, hakikaten hareketli, yaşının da genç olması lazım. 55-60 yaşındaki birini getirirseniz zaten ruhu  yok. Bir il başkanı hükümetin yaptığı icraatları, tarım politikasını, hükümetin dış politikasını, iç politikasını iyi bilmesi gerekiyor. İl başkanları görüyoruz. Hükümet mazota zam yapıyor, il başkanından tık yok. Bir gazeteci sorarsa cevap var. Hükümetin her saniyesini oturup anlatacak bir il başkanı olması lazım. Bu olursa İzmir kabuğunu yırtar.

Adem Nakçı: Atila Kaya’nın bir açıklaması var. Tarımla ilgili yüklendi. Cevap veren var mı CHP’de? İl  başkanı ve milletvekili bağlamında.

Mithat Umutoğulları: 3 tane genel başkan yardımcısı var. Var m? AK Parti üzerinizden dozerle geçiyor ve siz yanıt vermiyorsunuz. İşte bu durumu tolore edecek sağlam bir il başkanı lazım. Partinin bir kere kendi rutin alışkanlıklarını yırtsın. Üç kez il yönetimindeysen almayacaksın. Partiyi doğru temsil edecek biri olmalı. İl başkanı konuştuğunda benim tüylerim diken diken olacak. Bu yetenek yoksa o zaman kusura bakma. Ben onu ararım.

Adem Nakçı: Kimsenin adamı olmayacak bir kere. Tüm partilerde il başkanı sorunu var. Ters cevap veren yok. AK Partide il başkanlığı sorunu var. İl başkanını devirip rantı yemek isteyen bir grup var. İl başkanı karşı taraf açıklama yaptığında cevap verecek insan değildir. Partisine gelecek her türlü saldırıyı, partisine ve partisinin tüm seçilmişlerine hakaret ettirmeyeceksin. Dışarıdan kimse sana bir şey diyemeyecek yani. Senle burada tartışırım, dışarıda Mithat Umutoğulları dediğinde hop bir dakika kardeşim derim. İl başkanı olsaydım şu ana kadar karar verirdim aday olayım mı olmayayım diye. Sen doğruysan çıkıp adaylığını deklere etmen gerekiyor. Umut Tekin, Rıfat Nalbantoğlu, Ednan Arslan isimleri geçiyor. Dört beş kişinin adı geçiyor ama il başkanının adı geçmiyor. Tacettin Bayır, Bedri Serter’in tekrar il başkanı olma çabası vardı il başkanıyken.

Mithat Umutoğulları: Utku Gümrükçü ve Altan İnanç var şu anda il başkanlığı için dolaşan. Bedri Serter atanmış olarak geldi atanmış olarak gitti. Atama ile geldi atama ile geçti.  

Adem Nakçı: Kayıtsız şartsız umarsız beklentisiz sana destek veririm.

Mithat Umutoğulları: Ben il başkan adayıyım. Beni il başkanı yapın CHP’yi uçurayım. 26 milletvekilinin 24’ünü alırım, almazsam istifa ederim.

Adem Nakçı: Merve Çalışkan Vefa Ülgür’ün gövdesini koyduğu için ezici bir üstünlük aldı mevcut ilçe başkanına karşı. Ülgür’ün gölgesini koyması yadsınamaz. Gaziemir’de belediye başkanının desteklediği aday tarihi fark yedi. Başkanı yönlendirenler yanlış yönlendirdi. Başkanı vezir edemediler. Son anda çıkardıkları adamla kötü bir duruma düşürdüler.

Mithat Umutoğulları: Çiğli’de müthiş bir final olacak sanırım. Canlı vereceğiz tüm gelişmeleri. Çiğli hakikaten kritik. Fotoğraf biraz netleşti. Utku Gümrükçü ve Erkan Akar arasında geçecek.

Adem Nakçı: Süreç 2019 ise bazı şeylerden fazlasıyla feragat etmek gerekiyor. Sadece sekiz oy alması ilginç Erkan Akar’ın.

Mithat Umutoğulları: El altından operasyon yapmışlar. Utku çıkacak tabi ben mi çıkacağım. Çiğli’de kimse benim şu kadar oyum var, delegasyonum var demesin.  Alı Rıza Koçer ve Aziz Buğa 350 delegemiz var diyor. Doğru değil. Benim duyduğum 40-50 imza toplamış. Belediye başkanı orada devreye girebilir. Belediye başkanı delegasyona şunu yaptıyı duyabiliriz önümüzdeki günlerde. Her ilçede oldu. Tek adaylı Bayraklı kongresinde bile oldu.

Adem Nakçı: Oradaki oylar belli zaten. Aziz Buğa olacak, mevcut belediye meclis üyelerinin tavırları önemli. Belediye başkan yardımcısı olanlardan adaylık için nabız yoklayanların nasıl bir tavra gireceğini merak ediyorum. Netleşmedi.

Mithat Umutoğulları: Çiğli’de Utku Gümrükçü il başkan adayı. Bu kesin. Seçilip istifa mı edecek gidecek. Ki giderse 20 gün için mi aday olaca? Yoksa hayır ben ilçeyi kazandım, ili de bir deneyeyim mi diyece? Bu ne kadar etik tartışılır.  

Adem Nakçı: Çiğli kongresine gelmeden bile matematik belli il için. CHP üzerinde bu kadar kaos varken, İzmir-Aydın-Muğla’ya operasyonun sıçrayacağı dedikoduları var. Ataşehir’de beraat etmiş, Danıştay tarafından Sayıştay tarafından raporları onanmış başkana el çektirme söz konusu. CHP bu kadar kaos içindeyken kamplaşmanın olmaması gereken bir durum yaşanmalı. Özellikle Çiğli’de. Kongrede kürsüye çıkan isimlerin yaptıkları konuşmalar.

Mithat Umutoğulları: Utku Gümrükçü iyi bir hatip.

Adem Nakçı: Konuşmalara kalırsa iş, Utku Gümrükçü’yü iyi bilirim, Gümrükçü Akar’dan oy çalar. Ekipler savaşı var şu anda adaylardan çok. Dışarıdan çok müdahale olacak. 28 il kongresi delegesi var. Dışarıdan çok fazla müdahale bekliyorum. Başka ilçeler, belediyeler, işin içinde büyükşehir olacak, bir iki belediye olacak. Böyle bir kapışma bekliyorum. Umarım daha sakin ve aklı selim bir kongre olur.

Mithat Umutoğulları: Çiğli’de hiçbir zaman sakin bir kongre olmadı.

Adem Nakçı: Bu kadar partinin kongrelere angaje olması, parti içindeki rakiplerine estirdiği ağır baskı neden normal zamanlarda kendi muhaliflerine yapmazlar. En çok merak ettiğim konu bu.

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.