Dolar 32,5423
%0.09
Euro 34,8988
%0.68
Altın 2.435,820
%0.12
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üçkuyular'daki AVM projesinin yol faturası kamuya

Üçkuyular'daki AVM projesinin yol faturası kamuya

İzmir'de son dönemde kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan Üçkuyular'daki AVM projesinin kamuya faturası gün geçtikçe kabarıyor. Alışveriş merkezinin getireceği ek trafik yüküne karşı bölgeye yeni yol açacak olan belediye milyonlarca lira harcayarak kamulaştırma yapmak zorunda kaldı. Üçkuyular'daki AVM projesinin yol faturası kamuya

  • Ege Postası
  • 04.10.2016 - 12:44

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 20 milyon liraya yakın kamulaştırma parası ödeyerek yeni yol açtığı Üçkuyular'da AVM projesini üstlenen Doğuş Holding'in İstanbul'daki benzer projesi İstinye Park için 25 milyon lira kaynak ayırıp 3 adet kavşak ve bir adet de bağlantı yolu inşaatını üstlendiğini ortaya çıktı.

PAZAR TAŞINDI, BU SEFER DE YOL KRİZİ BAŞLADI

Üçkuyular'da semt pazarı, ESHOT tarafından kullanılan otobüs garajı ve ilçelere giden otobüslerin kalktığı semt garajının kaldırılmasıyla önü açılan AVM inşaatının yarattığı kriz bitmek bilmiyor. Kamuya yarattığı ek yük gün geçtikçe artan Doğuş Holding'e ait AVM projesi için adeta seferberlik ilan edilirken, mahkemelik olan projeye bir de kamulaştırma faturası eklendi.

KAMULAŞTIRMA PARASI İZMİRLİNİN CEBİNDEN ÇIKACAK!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, eski semt garajı yanında yer alan ve tramvay şantiyesinin devamındaki AVM arazisine komşu ek parsellerde kamulaştırma için geçtiğimiz yıl çalışmalara başladı. Giriş kısmı tramvay ve metroya bakan AVM'nin yaratacağı ek trafik yükü ve bölgeye gelen ulaşım güzergahlarının yetersiz kalması sebebiyle ek yol açma kararı alan Büyükşehir Belediyesi, iki ayrı parselde yürüttüğü istimlak işlemlerini büyük oranda tamamladı. İnşa edilecek yeni yol için yaklaşık 20 milyon liraya yakın kamulaştırma parası harcayan belediyenin çalışmaları tamamlamasıyla birlikte İzmir'in merkezinde hizmete açılacak dev AVM'ye de 4 ayrı taraftan ulaşım sağlanabilecek.

İSTANBUL'DA YOL YAPIMINI DA HOLDİNG ÜSTLENMİŞTİ

Daha önceden AVM, otel ve rezidans projesini hayata geçirebilmek için Konak ve Karabağlar Belediyesi'nden 106 milyon liraya arsalarını satın alan Doğuş Grubu 50 dönümü bulan arazi üzerinde 250 milyon dolarlık yatırımla İzmir'in en büyük AVM projesini hayata geçireceğini duyurmuştu. Esnafın, vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin tepki gösterdiği projeyle ilgili tartışmalar devam ederken, yargıya taşınan proje için belediyenin yaptığı yol hazırlıkları da yeni bir tartışmanın fitilini ateşlemiş oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Üçkuyular'da yeni ulaşım güzergahı ve yolların genişletilmesi için yaklaşık 20 milyon lira kamulaştırma bedeli öderken, aynı Doğuş Grubu İstanbul'da 2007 yılında hizmete açtığı İstinye Park AVM projesi için üç ayrı kavşak ve bir güzergahın genişletilmesi için de 25 milyon liralık inşaat bedelini üstlenerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne katkı sağlamıştı.

"AYRICALIKLI İMAR HAKKI KAMU ZARARINA YOL AÇTI"

Ortaya çıkan bu iki farklı durum "Kamu zararı" tartışmalarına yol açarken, konuyu geçtiğimiz günlerde gündeme taşıyan ve söz konusu işlem hakkında İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'ne giderek davacı olan Avukat Mustafa Kemal Turan, yaşananlara "Arsa spekülasyonu" benzetmesinde bulunmuştu. Üçkuyular'da Doğuş Holding'e verilen imar hakkının eşitsizliğe yol açtığını ve belediyeye kamulaştırma olarak geri döndüğüne dikkat çeken Avukat Turan, "Doğuş'a verilen yüksek emsal hakkı ve kamuya terk oranının düşük tutulması, 137 ve 41 parsellerin kamulaştırılmasına neden olmuştur. Bu kamulaştırma bedeli, Büyükşehir Belediyesi'nin kasasından çıkmıştır, yani Doğuş için hiç gereği yokken 30 milyon TL kamulaştırma bedeli, belediyenin kasasından çıkmıştır. Düzenleme ortaklık payını düşük aldığı için yol, yeşil alan vs. gibi kamunun kullanacağı alanlar küçülmektedir. Yapılaşma hakkını normalin 3,5 katı daha fazla verdiği için bu yoğun nüfus yapılaşması, bölgenin ulaşımını felç edecek ve ana arter dağıtım noktası olması nedeniyle bu olumsuzluk, tüm kentin trafik sistemine zarar verecektir. Yerin ön cephesi açılsın diye Konak Belediyesi'ne ait, gelir getiren Shell akaryakıt istasyonu Doğuş'a satılmıştır. Dokuz Eylül Vergi Dairesi, Maliye Meslek Lisesi'nin oraya taşınacak ve buraya gelen vatandaşlar, sokak arası çilesini çekecekler. Sırf Doğuş'un manzarası bozulmasın diye kamu yararı çöpe atılmıştır" demişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.