Dolar 32,3300
%0.25
Euro 35,0433
%-0.22
Altın 2.280,490
%0.13
Bist-100 9,00
%2.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üç bin yıllık Foça karası yeniden hayat buluyor

Üç bin yıllık Foça karası yeniden hayat buluyor

İZMİR'in Foça İlçesi'nde geçmişi 3 bin yıl öncesine dayanan ve tarih araştırmalarında Milattan Önce'ki dönemlerde bile Avrupa'ya ihraç edildiği belirlenen Foça karası üzümünün yeniden yaygınlaştırılması çalışmalarına devam ediliyor. Foça Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yaptığı çalışmayla elde ettiği fideleri dikim için arazisi bulunan gönüllülere ücretsiz olarak dağıttı.

  • Ege Postası
  • 04.07.2014 - 11:52
İZMİR-Foça Hükümet Konağı önünde yapılan üzüm fidesi dağıtımına Foçalılar büyük ilgi gösterdi. Foça karası üzümünü yeniden tarih sahnesine çıkararak kendi bağında yetiştiren Volkan Sucukçu'dan temin edilen fideler önce Manisa'daki Bağcılık Enstitüsü'ne gönderildi. Bakanlık bünyesindeki enstitüde aşılanan fideler, dikime hazır hale ve boyutlara erişilmesinin ardından Foça'ya getirildi. Uzun kuyruk oluşturarak birer fidan alanların ismi kaydedildi. 
Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Memduh Bülbül, 8 ay önce Foça'da göreve başladığını söyleyerek "Bugün mısır, pamuk, zeytin ekilen yerlerin bile Foça karası bağlarıyla kaplı olduğunu belirledik. Yörede bir süredir yaygınlaştırılmaya çalışılan Foça karasını bilimsel olarak üretilen fidelerle çoğaltmak istedik. Bu amaçla ilk etapta 150 kişiye fidan dağıtımını yaptık. Ayrıca yine aynı dönemlerde yörede üretilen İskenderiye Misketi'nden de 50 fidan dağıttık. Ancak talep çok fazla oldu. Önümüzdeki yıl bu sayıyı 1500- 2000'e çıkarmayı planlıyoruz" dedi.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.