Dolar 32,5292
%0.25
Euro 34,8409
%0.35
Altın 2.474,450
%0.49
Bist-100 9.530,00
%-0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türsen'den Karşıyaka mesajları: Önce zemin güvenliği

Türsen'den Karşıyaka mesajları: Önce zemin güvenliği

CHP Karşıyaka Belediye Başkan Aday Adayı Cihan Türsen, Seçime Doğru programının konuğu oldu, neden göreve talip olduğunu, projelerini anlattı. Türsen önceliğinin zemin etüdlerinin yapılıp yapı güvenliğinin sağlandığı bir Karşıyaka yaratmak olduğunu vurguladı.  Türsen'den Karşıyaka mesajları

  • Ege Postası
  • 13.12.2018 - 16:00

HAZIRLAYAN:HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- Radyo Egepostası ve TV 35’in ortak yayınına katılıp Refik Pak’ın sorularını yanıtlayan CHP Karşıyaka Belediye Başkan Aday Adayı Cihan Türsen, Karşıyaka’da önceliğinin yapı güvenliğini sağlamak olduğunu belirterek, zemin etütleri ve yapı denetimleriyle ilgili özel çalışmalar yapacağını söyledi.

KARŞIYAKA KENTSEL YENİLEME YARIŞMASI DÜZENLEYECEĞİM 

Karşıyaka’da kentsel yenileme yarışması düzenleyeceğini kaydeden Cihan Türsen, “Karşıyaka’nın planları çok eskidi. Bir kentsel yenileme planlamasına gereksinim vardı. Karayalçın döneminde bunun başarılı örneklerini Ankara’da Dikmen’de gördük. Ada ve adalar bazında, sadece konut değil özel sektörün ticari işleyiş alanlarının belirli etaplarda yenilenmesi gerekiyor. Biraz zaman kaybettik. Karşıyaka kentsel yenileme yarışması düzenleyeceğiz” dedi.

DEPREM ARAŞTIRMALARI VAKFI KURACAĞIZ

Karşıyaka’da deprem araştırmaları vakfı kuracağı sözünü de veren CHP Karşıyaka Belediye Başkan Aday Adayı Cihan Türsen, “Karşıyaka Deprem Araştırmaları Vakfı kurmak istiyoruz. Parsel parsel bilmeliyiz Karşıyaka’yı. Ona göre zemin ruhsatları vereceğiz. Zeminde güvenliği sağladıktan sonra yapı güvenliğini sağlamalıyız. Yeni yapılar ve kentsel dönüşüme giren binalar dışındaki binalar güvenli değil. Riskleri en aza indirmeliyiz. Yapı güvenliğini sağlayacak en önemli kuruluşlardan birisi, imar ve yapı sigortası yükümlülüğünü getirmeliyiz” diye konuştu.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

BELEDİYE KANUNUNU BİLMELİ ADAY ADAYLARI

Karşıyaka Belediye Başkanlığında ne yapacağımı iki kitap yazıyor. Biri Belediyeler Kanunu. Bunları bilmeden, okumadan bu görevlere talip olunmamalı. İkincisi ise aday adayı olduğum CHP’nin ilkeleri. Mükemmel bir Cihan Türsen Belediyeciliği yapacağımı söylemiyorum. Dünya insanlarının kentlerdeki hakları neyse onu en iyi şekilde yerine getirmek üzere bu göreve talibim.

ÖNCE ZEMİN GÜVENLİĞİNDEN BAŞLAMALIYIZ

Biz vatandaşın can güvenliğinden sorumluyuz. Kent önce güvenli olacak. Binalar güvenli olacak. Karşıyaka’da Rönesans diye bahsettiğimiz bir konu, çok yeni bir süreci başlatmamız gerek. 2020’lere yeterince hazırlanmadı. Halbuki 2040’lara hazırlanmış olmalıydık. Uluslararası şenlik mi düzenlemek istiyorsunuz, yoksa bina bazında jeoloji etütleri mi derseniz, ben jeofizik diyorum. Şov yok. Şov dönemi bitti. Jeoloji mühendisleri odasıyla birlikte bir çalışma hazırladık. Bu çalışma için 164 kişi çalıştı. Orada aday adayı diye yazma. O Cihan Türsen’in yükümlülüğü. Önce zemin güvenliğinden başlamalıyız. Yapı denetimini gözden geçirmemiz lazım.

KARŞIYAKA DEPREM ARAŞTIRMALARI VAKFI KURACAĞIM

Karşıyaka’nın diyebilirim ki Anadolu Caddesi’nin üstünde kalan bölümler dışındaki tümü risk altında. Jeoloji mühendisleri ve deprem uzmanları zaten bunu ifade ediyor. Bostanlı, Alaybey, Turan, Tersane. Buradaki zemin etüdlerini dikkate almamız lazım. Karşıyaka Deprem Araştırmaları Vakfı kurmak istiyoruz. Parsel parsel bilmeliyiz Karşıyaka’yı. Ona göre zemin ruhsatları vereceğiz. Zeminde güvenliği sağladıktan sonra yapı güvenliğini sağlamalıyız. Yeni yapılar ve kentsel dönüşüme giren binalar dışındaki binalar güvenli değil. Riskleri en aza indirmeliyiz. Yapı güvenliğini sağlayacak en önemli kuruluşlardan birisi, imar ve yapı sigortası yükümlülüğünü getirmeliyiz.

KARŞIYAKA KENTSEL YENİLEME YARIŞMASI DÜZENLEYECEĞİZ

Çok küçük bir maliyet yeterli. Klasik yapı denetim şirketleri yerine özel sigorta şirketlerinin yapı denetimine sokulması on binlerce yurttaşımızın can ve mal güvenliğini sağlayacağız. Önce temel hizmetlerimizi, can ve mal güvenliğini sağlamalıyız. Karşıyaka’nın planları çok eskidi. Bir kentsel yenileme planlamasına gereksinim vardı. Karayalçın döneminde bunun başarılı örneklerini Ankara’da Dikmen’de gördük. Ada ve adalar bazında, sadece konut değil özel sektörün ticari işleyiş alanlarının belirli etaplarda yenilenmesi gerekiyor. Biraz zaman kaybettik. Karşıyaka kentsel yenileme yarışması düzenleyeceğiz.

OPERA BİNASININ ADI ZÜBEYDE HANIM OLMALI

Bir yapı blokunda kültür yoksa, ortak bir tasarım bütünlüğü yoksa onun adı toplu konuttur, TOKİ’dir.  Rakı balık kültürü belediyenin önceliği değil. Nerede Churchil’in kahvesi, till? Toplu konut kentleri değil sokakları kültür kokan projeler gerçekleştireceğiz. Mesela opera binasının Karşıyaka kültürünü yansıtması gerekiyordu. Bu proje için şükranlarımızı sunuyorum ama ismini Zübeyde Hanım olarak değiştirilmesini arzularız.

ÜÇ BELEDİYE ORTAK YATIRIM PLANLARI YAPMALI

Çiğli’deki yapılacak projeler zaten Karşıyaka’nın yeni ek tramvay hatlarıyla bağlanacak. Karşıyaka, Çiğli ve Bayraklı belediyelerinin ortak yatırım planları yapması gerektiğine inanıyorum. Herkes istediği yere istediği tabelayı koyamaz. Mesela biz bununla ilgili bir yönetmelik çıkarmak istiyoruz. Balkonunuzun biri lacivert biri krem rengi olamaz. Tabela kirliliğini de çözeceğiz. Üçüncü ayda kentsel dönüşüm semineri düzenleyeceğiz. Dış cephelerde her türlü boyayı kullanalım yetkisi yoktur. Tasarım tasarım tasarım.

ÖNCE ESNAFLA OTURACAĞIZ VE…

Belediyeler Yasası’na baktığınızda görevlerimiz sayılmış. Kaldırımlarımız işgal altında. Denetim demek aslında katılım demek. Biz esnafla oturacağız. Ana kural n? Kaldırım işgali olmaz. Önce bunun böyle olmaması gerektiğine karar vereceğiz. Nasıl olması gerektiğine hep beraber karar vereceğiz. Yolun yarısına kadar işgal edilmiş olan bir kentte, ben kaldırımı işgal eden esnaftan alışveriş yapmayacağım dediğinizde değişecekler. Yoksa sadece ceza ile olmaz. Arkanızı dönersiniz yeniden koyar. Kaldırımı işgal eden esnaf gelip işportacıdan şikayetçi olabiliyor. Biz bu anlayışla bir kentte bir yere varamayız.

YAŞANABİLİR KARŞIYAKA SAHİLİ İÇİN BİRŞEYLER YAPACAĞIZ

Sahil Karşıyaka’nın bir numaralı kimliğidir. Bütün körfezi ve Karşıyaka sahilini kapsayan bir tasarımın yapılması lazım. Bunun projelerinin de ilçe sakinleri tarafından onaylanması gerekiyor. Buranın adı Deniz Bostanlısı. Balıkçı, deniz önemlidir orada. Siz orada deniz bostanlısı figürünü harekete geçirmelisiniz. Karşıyaka sahilinde ciddi düzenlemeler var. Bu düzenlemelere katkıda bulunabileceğimiz bir yapı aşaması var. Tersanenin kalkması gerekiyor. Bir marina fikri var. Tabi ki en ufak bir beton ve çivi olmayacak. Bizim en büyük spor alanımız körfez. Bu alanlarda biz sahilde tüm Karşıyakalıların yaşayacağı, vatandaşın bir çay ve kahve içeceği alanlara ihtiyaç var. Yaşanabilir Karşıyaka sahili için tüm kurumlarla el birliği içinde bir şeyler yapacağız.

YAPILAŞMA YOĞUNLUĞU TRAFİK SORUNU OLAN YERLERE YIĞILMAZ

Yapılaşma yoğunluğunu trafik sorunu olan yerlere yığar ve sonrasında trafikten şikayet ederseniz olmaz. Mavişehir’de imar planında olmadığı halde Mavibahçe AVM’si yaparsanız olmaz. Yanında EGS Park var. İleride Optimum yapılacak. Tüm bunlar plan hataları. Zemin otoparkları konusunda araştırmalar yapılması gerekiyor. Katlı otopark imkanlarının yaratılması lazım. Ben tramvay ve vapuru sık kullanıyorum. Ama otopark sıkıntısı olduğunu düşünüyorum. Şemikler’deki İZBAN hattının Şemikler Mahallesi ile Yalı Mahallesi arasında yarattığı beton duvara ilgisiz kalmayacağız.

İSTASYON MEYDANINI YAPACAĞIM

Bomba gibi hazırız. Bana önem sırası derseniz; meydan. İstasyon Meydanı. Bir yönetmelikle, araç girmeyecek, tabela kirlilikleri düzenlenecek. Benim aracım da girmeyecek oraya. Karşıyaka İskelesi gibi bir iskele yok. Benim gördüğüm en muhteşem iskele örneği eski Karşıyaka İskelesi. Şimdi üstünde mobilyacı, banka, restaurant. Böyle bir şey yok. Zaten orada sıkışma var. Ben orayı öyle bırakmam. Tramvay orada sıkışma yaratıyor. O iskelenin on, yirmi metre çekilmesi gerekiyor. İstasyon Meydanı olacak. Ben bunu yapacağım. Bir tek sorun var; ulaşım. Ulaşımı minimum haline getirerek orada mutlaka Zübeyde Hanım, Latife Hanım, İstasyon Meydanı, Alibey Hamamı, tarih orada. Mümkün olmadığını düşünüyorlar. Karşıyaka Vergi Dairesi’ni oradan kaldırırız, yer veririz. O bölgeyi temizleyip bir lostra salonunu tartışmak zorundayız.

KARŞIYAKA’NIN ORTAK AKLINI KULLANACAĞIZ

Bütün bunları yapmamız için kadrolaşmamız lazım. Belediyenin bir ekonomik darboğazda olduğu kesin. Genel ekonomiden kaynaklanan sıkıntılar da var. Biz Kent A.Ş’yi derhal ARGE, finansman ve profesyonel kadroların olduğu bir yere dönüştüreceğiz. Karşıyaka’nın ortak aklını kullanacağız. İşçisine para veremeyen, kasabın yumurtacının belediyenin peşinde olduğu bir belediye olmayacağız. Yapacağız o stadyumu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.