Dolar 32,5163
%0.09
Euro 34,9135
%-0.17
Altın 2.438,760
%0.1
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türmen'den AK Parti'ye:  Anayasa toplumları bölmek için yapılmaz

Türmen'den AK Parti'ye: Anayasa toplumları bölmek için yapılmaz

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun bir yıla yakın süredir çalıştığını ve kritik bir noktaya ulaştığını belirten CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen sürecin nereye gideceğini ve neler ile karşı karşıya kalınma noktasına gelindiğini anlattı. Türmen, iktidara yüklendi ve, “Yeni Anayasa’nın önündeki en önemli engel AKP'nin istediği Başkanlık Sistemi… İktidar partisi tek başına keyfi bir tutum ve dayatmacı bir anlayış içine de girmiştir” dedi. Türmen AK Parti'ye uyarıda bulunarak, " Masadan kalkmak isteyen varsa kalkar. Bunun bir siyasi bedeli vardır" dedi.

  • Ege Postası
  • 17.12.2012 - 13:23
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun CHP’li Üyesi İzmir Milletvekili Rıza Türmen, İzmir CHP İl Binası’nda düzenlediği basın toplantısında yeni anayasa ile ilgili süreç hakkında bilgi verdi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun bir yıla yakın süredir çalıştığını ve kritik bir noktaya ulaştığını belirten Türmen sürecin nereye gideceğini ve neler ile karşı karşıya kalınma noktasına gelindiğini anlattı. Türmen, iktidara yüklenerek, “Yeni Anayasa’nın önündeki en önemli engelin AK Parti’nin istediği Başkanlık sistemi… İktidar partisi tek başına keyfi bir tutum ve dayatmacı bir anlayış içine de girmiştir” dedi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda AK Parti kanadından yapılan ‘sona gelindiğine’ yönelik açıklamalara CHP’li Rıza Türmen tepki gösterdi. İzmir İl Binasında düzenlenen baısn toplantısında İzmir İl Başkanı Ali Engin ve PM Üyesi Hüseyin Saygılı’da hazır bulundu.

“ZAMAN FAKTÖR DEĞİL”

Yeni anayasa için toplumdan beklentiler olduğuna dikkat çeken Türmen, “1982 Anayasası'nın yetersizlikleri bir yana askeri yönetimler tarafından yapılması, devleti bireye karşı koruyor olması bakımından yeni bir anayasa yapılması gerekiyor. Şuanda demokrasinin eksikleri nedeni ile de yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Komisyon çalışmalarını sürdürdü ve bir noktaya geldi. Geldiğimiz noktada ‘2012 sonunda bitirilsin’ çağrısı çıktı karşımıza. Bunun bitirilmesi zor. 2012’nin sonu nihai bir tarih olarak gösterilmedi hedef gösterildi.Burada en önemli faktör toplumun beklentilerine cevap veren yeni bir anayasa. Zaman burada faktör değil. 2012’nin sonuna kadar bitiremedik diye bırakmak söz konusu olmaz. Geldiğimiz noktada temel hak ve özgürlükler ile ilgili kısım bitirildi. Yaklaşık 60 madde görüşüldü. 25 maddede tam bir mutabakat sağlandı. Geriye kalan maddeler parantez içine alındı ve yeniden görüşülecek. Parantezleri kaldırmak söz konusu olabilir.Uzlaşma komisyonu bugüne kadar bir şey yapamadı gibi bir izlenim yanlıştır. Komisyon mesafe kat etmiştir. Kat etmeye de devam edecektir" dedi.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ BİR ENGEL”
Yeni Anayasa’nın önündeki en önemli engelin AK Parti’nin istediği Başkanlık sisteminin olduğunun altını çizen Türmen, “ Bütün temel zemin ortadan kalkmış oldu bu istekle…. Müzakereye devam edilmesi için ortak zemin olması gerekirdi. MHP, CHP ve BDP parlamenter sistemi savunuyordu. AKP başkanlık sistemini getirdi. Bundan sonra yasama, yürütme ve yargı ile ilgili her söyleyeceğimiz parlamenter sisteme yönelik olacak. AKP ise başkanlık sistemine göre söyleyecek. Bu iki kavram arasında ortak nokta çok zor. AKP aşılması imkansız bir engel koymuştur” dedi.



“ANAYASA TOPLUMLARI BÖLMEK İÇİN YAPILMAZ”

Yeni anayasa sürecinde ‘Referandum’un yanlış bir tercih olacağını ifade eden Türmen, “iktidar partisi tek başına keyfi bir tutum ve dayatmacı bir anlayış içine girmiştir. Bu kabul edilemez bir yöntemdir. Referandum ya da meclise getirilmesi komisyonda gündeme gelmedi. Varılacak her şey dört partinin mutabakatında olacağını başta söyledik. Uzlaşmacı ve katılımcı bir anayasa böyle yapılmaz. AKP dayatmacı zihniyetini daha önceki referandum da gördük. Toplum sert hatlarda 2’ye bölündü. Anayasa toplumları bölmek için yapılmaz. Bölünmeleri ortadan kaldırma için yapılır” diye konuştu.

“B PLANIMIZ YOK”
Demokratik, özgürlükçü ve bireyin haklarını güvence altına alan bir anayasa istediklerinin altını çizen Türmen, başka bir B planlarının olmadığını ve CHP’nin Türkiye’de demokrasinin özgürlük mücadelesini sürdüreceğini , iyi niyetle samimiyetle yeni anayasa için çaba göstereceğini söyledi.

“YEREL SEÇİMLER ANAYASADAN DAHA MI ÖNEMLİ”

‘Önümüzdeki yıl belediye seçimleri var bir an önce bitirelim’ mazeretini kabul etmeyeeklerinin altını çizen Türmen şöyle konuştu, “ belediye seçimleri anayasa yapılmasından daha mı önemli. Dört yılda bir seçimi yaparsınız ama anayasa bir toplumun 50 yılını biçimlendirir. Böyle bir mazereti kabul etmeyiz. Her şey Başbakan’ı, Cumhurbaşkanı yapmaya yöneliktir. Masadan kalkmak isteyen varsa kalkar. Bunun bir siyasi bedeli vardır. Çünkü toplumsal talep vardır. Beklenti vardır. ‘Bu işler benim istediğim gibi yürümüyor’ diyerek masadan kalkmanın ağır bir siyasi bedeli vardır”

“EV HAPİSLERİ DİKKATİ GEVŞETMEMELİDİR”
Ergenkon, Balyoz ve KCK davalarında hukuksuzlukların olduğuna dikkat çeken Türmen, devam eden Büyükşehir Davası süreci ile ilgili örgüte uyarılarda bulundu ve “ Ortada çete yok hile yok zor kullanma yok. Tutuklu sanıkların durumunun ev hapsine dönüşmesi olumlu bir adım olarak görülebilir ama bu davalar üzerindeki dikkati gevşetmemelidir. Konuya gösterilen duyarlılığı azaltmamalı. Bütün bu baskılar korkutmalar göreceksiniz ki İzmir’de sosyal demokrasinin galip gelmesini İzmir’de engelleyemeyecektir. Bunlar olsa olsa İzmirliyi daha fazla direnmeye yöneltir” dedi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.