Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye’nin utanç tablosu: 10 ayda 241 kadın cinayeti!

Türkiye’nin utanç tablosu: 10 ayda 241 kadın cinayeti!

25 Kasım Kadına yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde kadın cinayetleri bir kere daha gündeme geldi. Toplumların kanayan yarası kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri için kadınlar seslerini yükseltirken şiddet ve cinayet vakaları her geçen gün artmaya devam ediyor. Verilere göre; Türkiye’de 2020 yılının ilk 10 ayında 241 kadın erkekler tarafından öldürülürken 133 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

  • Ege Postası
  • 25.11.2020 - 12:26

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Kadına yönelik şiddet tüm dünyanın karayan yarasıyken Türkiye başta olmak üzere toplumsal yaşamda cinsiyet eşitliğinin sağlanamadığı ülkelerdeki tablo çok daha vahim.

Neredeyse her gün kadına yönelik şiddet haberlerinin olduğu Türkiye’de kadın cinayetleri ülke gündeminden düşmeyen konuların başında geliyor.

Kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı sivil toplum kuruluşları ve kadın platformları seslerini yükseltiyor. Kadın platformları, şiddet ve cinayet vakalarının artmasındaki en önemli nedenler arasında topluma işlemiş cinsiyet eşitsizliği temelli bakışaçı ve verilen cezaların yeterince caydırıcı olmamasını gösterirken çözüm için İstanbul Sözleşmesi’ni işaret ediyorlar.

Kadın Cinayetlerini durduracağız Platformu verilerine göre türkye’de 2020 yılının 10 ayında 241 kadın cinayete kurban giderken 133 kadın da şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Platform verilerine göre; kadın cinayetlerindeki öne çıkan nedenler ise kadınların boşanmak istemesi, barışmayı reddetmesi, evlenmeyi reddetmesi, ilişkiyi reddetmesi ve kendi hayatına dair kararlar almak istemesi oldu.

Kadın cinayetlerine yönelik aylık veriler ise şu şekilde;

Ekim ayında 21 kadın cinayeti işlenirken 8 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu.. Öldürülen 21 kadından 12’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemezken, 9’u de boşanmayı istediği, barışmayı reddettiği, evlenmeyi reddettiği, ilişkiyi reddettiği için öldürüldü.

Eylül ayında 16 kadın cinayeti işlenirken 20 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 16 kadından 12’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemezken 4’ü de boşanmak istediği, barışmayı reddettiği, ilişkiyi reddettiği için öldürüldü.

Ağustos ayında 27 kadın eril cinaye kurban gitti. 23 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 27 kadından 16’sının neden öldürüldüğü tespit edilemezken 4’ü ekonomik bahaneyle, 7’si de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi nedenlerden dolayı öldürüldü.

Temmuz ayında 36 kadın öldürülürken 11 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 36 kadından 18’inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi. 18 kadının 5’i ekonomik bahaneyle, 13’ü de boşanmak istediği, barışmayı reddettiği, ilişkiyi reddettiği için öldürüldü.

Haziran ayında 22 kadın cinayeti işlendi ve 5 kadının şüpheli ölümünün kadın cinayeti olduğu ortaya çıktı. 23 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 27 kadından 11’inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 2’si ekonomik bahaneyle, 14’ü de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi nedenlerle eril cinayetlere kurban gittiler.

Mayıs ayında ise 21 kadın cinayeti işlendi ve 18 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 21 kadından 17’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemezken 3’ü ekonomik bahaneyle, 1’i de kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.

Nisan ayında 20 kadın cinayeti işlenirken 20 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. 14 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemezken 2’si ekonomik bahaneyle, 4’ü barışma isteğini reddetmek ve boşanmayı istemek gibi nedenlerle cinayete kurban gittiler.

Koronavirüs nedeniyle karantinanın başladığı ve milyonların evde kaldığı Mart ayında 29 kadın cinayete kurban gitti. 9 kadın da şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 11 Mart’tan, 31 Mart’a geçen 20 günlük süreçte ise 21 kadın öldürüldü. 23 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 2’si ekonomik bahaneyle, 4’ü sosyal medya hesabı açmak, boşanmak istemek ya da barışma isteğini reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.

Şubat ayında 22 kadın cinayeti işlendi. 12 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 15 kadının neden öldürüldüğü bahanesi tespit edilemedi. Öldürülen 7 kadından 2’si ekonomik, 5’i boşanmak istemesi, barışma isteğini reddetmesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi nedeniyle öldürüldüler.

Yılın ilk ayında 27 kadın cinayete kurban giderken 7 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 22 kadının neden öldürüldüğü edilemezken, 5’i boşanmak istemesi, barışma isteğini reddetmesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi nedenler gerekçe gösterilerek öldürüldüler.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.