Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türk Silahlı Kuvvetleri'nden, Deniz Aslanı 2018'de gövde gösterisi

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden, Deniz Aslanı 2018'de gövde gösterisi

Ege Denizi'nin uluslararası karasularında, Türkiye'nin en kapsamlı şekilde icra ettiği Deniz Aslanı 2018 Arama Kurtarma Tatbikatı, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Türk Arama Kurtarma Teşkilatı'nda yer alan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün katılımıyla fiili olarak başladı. İki senaryo icra edilecek

  • Ege Postası
  • 14.05.2018 - 09:55

Deniz Aslanı 2018 Arama Kurtarma Tatbikatı, kıyıdan 10 deniz mili uzaklıkta Ege Denizi'nin uluslararası sularında başladı. Arama kurtarma faaliyetleri konusunda en kapsamlı tatbikat olan Deniz Aslanı - 2018 Arama Kurtarma Tatbikatı, Midilli ve Sakız adaları ile Karaburun Yarımadası arasında kalan sahada yapılacak. Tatbikat, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın sevk ve idaresinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı unsurları ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) bir Sahil Güvenlik botunun katılımıyla yapılacak. Tatbikat, Türk arama kurtarma teşkilatı unsurlarının müşterek arama kurtarma harekatı icra edebilme yeteneklerini artırarak eğitimlerini geliştirmek, ortaya çıkabilecek aksaklıkları tespit etmek ve gidermeyi amaçlıyor.

YÜK GEMİSİNDEKİ KAZAZEDELER KURTARILDI

Ege Denizi'nin uluslararası sularında, Türkiye'nin en kapsamlı icra ettiği Deniz Aslanı 2018 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın sabah gerçekleştirilen ilk aşamasında, batmakta olan, içerisinde göçmenler ile mürettebat bulunan yük gemisinden acil yardım sinyalinin gelmesiyle yapılacak arama kurtarma senaryosu hayata geçirildi. İlk olarak saat 09.40'da, Ankara'daki Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü'ndeki Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne uydu sistemiyle acil durum sinyali ulaştı. Sinyalin alınmasının ardından, Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, çalışma başlatması için görevlendirildi. Harekete geçen Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, kazazede sayısının çok olmasını da göz önünde bulundurarak senaryo dahilinde, Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nden hava ve deniz desteği istedi.

EKİPLER GÖREVLENDİRİLDİ

Kurtarma çalışmalarının bu bölümü için Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait arama kurtarma uçağı ve helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait TCSG Umut, TCSG Dost Arama Kurtarma Gemileri, iki bot, bir arama kurtarma uçağı ve iki helikopter görevlendirildi. Bu arada, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Mete Çağlar da olay yeri komutanı olarak görevlendirildi. Bölgeye gönderilen Hava Kuvvetleri'ne bağlı Casa tipi uçak, ilk olarak kazazedelerin bulunduğu yeri tespit etti. Gemi kazazedelerin bulunduğu bölgeye doğru yola çıkarken, uçak da yaklaşık 20 metreye kadar alçalarak işaret fişekleri bıraktı. Koordinasyon merkezinin görevlendirdiği Cougar tipi arama kurtarma helikopterindeki ekipler de, yaklaşık 3 metreye kadar su yüzüne alçalıp kurtarma botlarındaki kazazedeleri kurtardı. Ardından fırkateynden denize indirilen zodyak botla, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı bir helikopter ile Arama Kurtarma Gemisi ve botlar da, diğer kazazedeleri, bulundukları bölgelerden kurtardı. Kurtarma botlarından ve can sallarından alınan kazazedeler ile mürettabata ilk müdahaleler, helikopterlerde ve gemilerde yapıldı. Yaralıların daha sonra en yakın hastanelere helikopterlerle nakilleri sağlandı. Yine bazı yaralıların tedavileri ise Umut Gemisi'ndeki harp hastanesinde yapıldı. Denizcilerin 'Mavi Vatan' olarak adlandırdığı sularda gerçekleştirilen tatbikatın ilk safhası, başarıyla tamamlandı. Kurtarma tatbikatında görev alan ekipler, üstün başarılarıyla göz doldurdu.

İki farklı senaryoda gerçekleştirilecek olan tatbikatta, Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 1 firkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma uçağı, 1 arama kurtarma helikopteri, 2 ulaştırma uçağı ile Sahil Güvenlik Komutanlığından 3 korvet, 8 bot, 4 helikopter, 2 uçak, 1 Sahil Güvenlik Özel Harekat (SÖH) timi , 1 Dalış, Emniyet, Güvenlik ve Arama Kurtarma (DEGAK) timi görev yapacak. Tatbikatı Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay'ın yanı sıra 15 ülkeden de 22 yabancı gözlemci bulundu.

TATBİKAT BAŞARIYLA SON ERDİ

Deniz Aslanı 2018 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın öğleden sonra yapılan ikinci bölümünde ise bu kez kaza yapan yolcu motorunda kurtarma senaryosu hayata geçirildi. Gemiden alınan acil durum sinyalinin ardından Ankara'daki Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin görevlendirmesi ve arama kurtarma talebinde bulunmasıyla Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi harekete geçti. İlk olarak Sahil Güvenlik Komutalığı'na ait Casa tipi bir arama kurtarma uçağı havalanarak deniz üzerinde keşif uçuşu başlattı. Uçuş sırasında kazazedelerin yerleri tespit edildi. Bu bölgelere can salları bırakıldı, duman kandilleriyle markalandı. Kumanda merkezine de giden bu koordinatlar içinde bir helikopter, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı arama kurtarma gemileri, TCSG Umut gemisi ve botlarla çalışma yapıldı. Can sallarında bulunan kazazedeleri ilk olarak helikopter kurtardı. Denizde kalan diğer yaralılar da zodyak botlarla kurtarma gemilerine alındı. Bu yaralıların, gemilerdeki ilk müdahalenin ardından en yakın hastanelere sevkleri gerçekleştirildi. Öğleden sonra sadece Sahil Güvenlik Komutanlığı birimlerince gerçekleştirilen tatbikat, başarıyla sona erdi.

Tatbikatta görev alan uçak, helikopter, gemiler ile botlar, TCSG Güven gemisindeki komutan ve yabancı gözlemcileri selamladıktan sonra görev bölgelerine döndü.

TÜRKİYE ETKİNLİĞİNİ GÖSTERDİ

Arama kurtarma senaryolarının başarıyla gerçekleştirildiği tatbikatla, Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma ekiplerinin, birlikte arama kurtarma harekâtını gerçekleştirebilme yeteneklerini artırarak eğitimlerini geliştirmek, arama kurtarma komuta kontrol sistemlerini denemek, ortaya çıkabilecek aksaklıkları tespit etmek ve gidermek amaçlandı. Yine tatbikatla, Ege Denizi'nin uluslararası sularındaki Türk Arama Kurtarma Bölgesi'nin varlığı ve bu alanda Türkiye'nin her türlü arama kurtarma faaliyeti gerçekleştirebildiği de yine uluslararası camiaya ve ilgili kuruluşlara duyurulmuş oldu.

'DÜZENSİZ GÖÇE KARŞI SÜREKLİ HAZIR BULUNULMASI ÖNEMLİ' 

Deniz Aslanı 2018 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın ardından Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Bülent Olcay, TCSG Güven gemisinin helikopter pistinde basın açıklaması yaptı. Bülent Olcay açıklamasında, "Tatbikat başarıyla tamamlandı. İnsan hayatının önemi göz önünde bulundurulduğunda denizdeki yardım çağrılarına en kısa sürede reaksiyon gösterilmesi için sürekli hazır halde bulunulması çok önemli" dedi. Son birkaç yıldır tüm dünyayı etkileyen bir krize dönüşen düzensiz göç olayına bağlı yaşanan arama kurtarma operasyonlarının kamuoyunun ilgisini daha fazla çektiğini anlatan Bülent Olcay, şunları söyledi: 

"Bu ilgi, tüm ülkeleri denizde arama kurtarma konusunda sürekli hazır halde olmaya zorlamaktadır. Düzensiz göç konusunda üzerine düşen sorumluluğu büyük bir kararlılıkla yerine getiren, yaklaşık 4 milyon göçmeni misafir eden ülkemiz, göçmen hayatlarının korunması konusunda da tüm dünyaya örnek olacak şekilde büyük bir hassasiyet göstermektedir. Çevre denizlerimizde insan hayatını riske edebilecek her türlü tehlike durumuna karşı sürekli hazırlıklı olmak üzere ülkemizin tüm kurumları, imkan ve kabiliyetlerini geliştirmek maksadıyla çaba harcamaktadır. Türk arama kurtarma bölgesinde 7 gün 24 saat görev yapabilen arama kurtarma unsurlarımızın bugün başarıyla gerçekleştirdiği tatbikat, ülkemizin çevre denizlerinde meydana gelen arama kurtarma olaylarına hızlı reaksiyon gösterebilen etkin bir arama kurtarma teşkilatına sahip olduğunun göstergesidir." 

TATBİKAT SIRASINDA DA KAÇAK OPERASYONU 

Tatbikat öncesindeki gece boyunca ve tatbikat sırasında da Ege sahillerinde Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı ekipler, denetimlerini sürdürdü. İzmir Dikili Karaburun, Çanakkale Ayvacık, Balıkesir Ayvalık'taki 6 ayrı operasyonda toplam 375 kaçak göçmen yakalandığı öğrenildi. Tatbikat sırasında ayrıca Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, geleneksel bahriye kıyafetine ilave olarak toplam 17 parçadan oluşan kolluk görev kıyafetlerini de tanıttı. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.