Dolar 32,3279
%0.24
Euro 35,0469
%-0.21
Altın 2.282,880
%0.23
Bist-100 8,98
%2.01

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Turizm planlarına Yarımadalı tepkisi

Turizm planlarına Yarımadalı tepkisi

Büyükşehir’in 2030 vizyonuyla hazırladığı, Yarımada bölgesi için önemli olan planlara itiraz yağdı. Çeşme, Karaburun ve Urla’yı kapsayan turizm planları bu gelişmelerle zora girdi Yaramadalılardan büyük tepki var

  • Ege Postası
  • 12.03.2018 - 10:26

Büyükşehir Belediyesi’nin kentin üç ana bölgesi için hazırladığı kuzey, doğu ve batı planlarından turizm bölgelerine yönelik üç ilçeyi kapsayan kritik imar düzenlemesine neredeyse tüm kesimlerden ve ilçe belediyelerinden itiraz geldi.

93 İTİRAZ ÇIKTI

Ege Telgraftan Erman Şentürk’ün haberine göre,  Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl tamamlanan ve askıya çıkan İzmir’in gelecek planları bölgeden kabul görmedi. Çeşme, Karaburun ve Urla’nın bir bölümünü kapsayan 25 bin ölçekli yeni nazım imar planlarına 93 ayrı itiraz çıktı, süreç yeni bir krizi de beraberinde getirdi.

Bütünşehir yasası ile birlikte merkeze bağlanan üç ilçeyi ve 100 bin hektara yakın alanı ilgilendiren kritik imar planlarına askı süresinde itirazlarını sunan mahalle muhtarları, hak sahipleri, resmi kurumlar, yatırımcı kuruluşlar, ilçe belediyeleri ve sivil toplum örgütleri çeşitli gerekçelerle planların yeniden gözden geçirilmesini istedi. Yarımada bölgesinde üç kata yakın yoğunluk artışı getiren ve yeni turizm yatırımlarının da önünü açan imar planları planlama ilkeleri ve şehircilik esaslarına aykırı olduğu, yerleşim alanlarında hak kayıplarına yol açacağı, kamu yararına ters düştüğü, yeterli altyapı çözümleri getirmediği, kazanılmış hakları ortadan kaldıracağı gibi gerekçelerle hak sahipleri tarafından veto edildi.

TURİZM DEVRİMİ

Büyük bölümü sit alanı statüsünde bulunan ve 50 bine yakın nüfusun yaşadığı Yarımada bölgesindeki yazlıkçı ilçeleri yakından ilgilendiren turizm planlarına dair itirazları inceleyen Büyükşehir Belediyesi, 6 aylık çalışmanın ardından kısmen yeni düzenlemeye gitme, kısmen de ret kararı verdi. Bölgeye ait 30 yıllık eski planları güncelleyerek, yarımada bölgesini turizm ve tarım alanında kalkındırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı plan kararı önümüzdeki günlerde gerçekleşecek meclis toplantısında yeniden görüşülecek.

YARGIYA TAŞINABİLİR

Karaburun, Çeşme ve Urla’nın sosyoekonomik alanda gelişimini sağlayacak, bölgedeki turizm faaliyetlerini 12 aya yayacak yeni planlara dair itirazlar reddedildiği takdirde, hak sahiplerine yargı yolu görünecek.

Belediyenin devrim niteliğindeki düzenlemesi mahkemeye taşındığı takdirde, süreçte gecikmeler yaşanacak ve kalkınma planları yargıya takılabilecek. Tarımsal gelişimi destekleyen, çevreci enerji yatırımlarının önünü açan ve turizm alanları ile konut alanlarını yeniden ele alan imar çalışması iptal edildiği takdirde, yeni bir kriz kapıya dayanacak. Bu durumda, Büyükşehir’in üç yıllık çalışma sonucu hayata geçirdiği ve devrim olarak nitelenen değişiklik yeniden ele alınacak ya da bölge plansız kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.