Dolar 32,5801
%0.29
Euro 35,0341
%0.18
Altın 2.460,910
%1.01
Bist-100 9.835,00
%1.21

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tuncay Sayılkan’dan ücretsiz maske için ‘aile hekimi’ önerisi!

Tuncay Sayılkan’dan ücretsiz maske için ‘aile hekimi’ önerisi!

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, İstanbul ve Ankara’da ücretsiz maske dağıtımlarının eczaneler üzerinden yapılacak olmasını değerlendirdi ve önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Sayılkan devletin ücretsiz dağıtacağı maskeleri aile hekimlerinin dağıtmasının daha pratik ve faydalı olacağı görüşünde.

  • Ege Postası
  • 09.04.2020 - 15:49

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI - İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, dün geç saatlerde Türkiye Eczacılar Birliği ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan prensip anlaşması sonrası İstanbul ve Ankara’da eczaneler yoluyla ücretsiz maske dağıtılması kararını eleştirdi.

Özellikle sosyal medya yoluyla eczanelerin fahiş fiyata maske sattığı iddialarına da değinen Sayılkan “Eczacı artık 50 kuruşa maske alamıyor ki’ dedi. Sayılkan, ücretsiz maske dağıtmanın yasal bir düzenlemeye dayanmadığını belirterek, “Yani benim 3 liraya aldığım maskeyi 3,5 liraya satmamın önündeki engelin ne olduğu ben hala bilmiyorum” dedi.

Sayılkan ayrıca ücretsiz maske dağıtımının prosedürünün kendileri için büyük sıkıntı yaratacağını belirterek “aile hekimleri şu anda zaman ve mesai olarak daha iyi durumdalar. Ve her aile hekimi nüfusun belli bir kısmından sorumlu ve bu kişilerin kim olduğu belli. Aslında bir liste yardımıyla her hafta herkese 5’er adet verebilirler, çok daha pratik ve faydalı olurdu” önerisinde bulundu.

Öte yandan ücretsiz maske dağıtımı İstanbul’da başlarken, yarın da Ankara’da başlaması bekleniyor. İzmir’de eczaneler yoluyla ücretsiz maske dağıtımına ne zaman başlanacağı henüz netlik kazanmadı.

‘ECZACI ARTIK 50 KURUŞA ALMIYOR Kİ’

Eczanelerin fahiş fiyatla maske sattığı iddialarını değerlendiren Başkan Sayılkan “Sayın Cumhurbaşkanımız ‘maskeler artık parayla satılamayacak’ dedi.  Fakat bizim esnafımızın elinde daha önceden 2.50 TL ile 3 TL arasına alınmış maskeler vardı. Ben tanesi 3,40 alınmış faturalar gördüm. Sosyal medyada görüyorum eczacı '50 kuruşa aldığı maskeyi 4 liraya satıyor' diyorlar. Eczacı artık 50 kuruşa almıyor ki. Çin Ocak ayında bizden 300 milyon maskeyi almış ve maske karaborsaya düşmüş. Bulabildiğin en makul maskeler 3 lira artı KDV. Vatandaşın şikayetleri iyice arttı ama eczacı zaten neredeyse sattığı paraya alıyor maskeyi” dedi.

‘ÜCRETSİZ MASKE DAĞITIMIYLA İLGİLİ YASAL DÜZENLEME YOK’

Sayın Cumhurbaşkanı televizyonda pandemi açıklamaları yaparken dedik ki 'Maskeler artık parayla satılmayacak.' Bence konu birbirine karıştı. Şimdi marketler gelen müşteriye maske vermek zorunda, Sayın Cumhurbaşkanı ‘O maskeleri biz gönderiyoruz sakın para vermeyin’ derken konu maskeler parasızmış gibi bir algıya neden oldu. Bundan geri adım atılamadı. Sağlık bakanımızda bu durumu destekleyen açıklamalarda bulundu. Ama çok somut bir şey var. Şu an bir salgın var ama ücretsiz maske dağıtımıyla ilgili henüz bir kararname, yasal düzenleme veya bir yasa değişikliği yapılmadı. Yani benim 3 liraya aldığım maskeyi 3,5 liraya satmamın önündeki engelin ne olduğu ben hala bilmiyorum. Benim meslek örgütüm de satmayın dedi. Bazı odalar, kurum ve kuruluşlar destek olmaya çalıştırlar. İstanbul Eczacı Odası dün akşam saatlerinde biz dağıtabiliriz dedi. Bunun üzerine akşam geç saatler bizim Eczacılar Birliği ile Sağlık Bakanlığı’nın görüşmesi sonrası prensipte ‘Eczaneler dağıtsın’ kararı alındı. İlk etapta da İstanbul ve Ankara’dan dağıtıma başlama kararı alındı” diye konuştu.

SAYILKAN’DAN AİLE HEKİMLERİ ÖNERİSİ!

“Bu iş kolay değil sadece İstanbul’da 5 bin tane eczane var” diyen Sayılkan “Devlet şu anda bazı firmalardan, alıyor, bazılarına el koymuş durumda, kendi fabrika, dikim evleri ve askeriye dikilen milyonlarca maskeyi eczaneler üzerinden vatandaşa ulaştıracak. Prosedürü de çok karışık. Vatandaş bir sisteme girecek, başvuru yapacak. Vatandaşa kod gelecek. Vatandaş bize o kodu verecek biz de sisteme gireceğiz. Ve günde kaç yüz gelecek. Aslında aile hekimlerinin yükünü azaltmak için raporlu ilaçları biz veriyoruz ya reçetesiz. Dolayısıyla aile hekimleri şu anda zaman ve mesai olarak daha iyi durumdalar. Ve her aile hekimi nüfusun belli bir kısmında sorumlu ve bu kişilerin kim olduğu belli. Aslında bir liste yardımıyla her hafta herkese 5’er adet verebilirler, çok daha pratik ve faydalı olurdu” diye konuştu.

‘YÜZ KİŞİ DE ÜCRETSİZ MASKE İÇİN GELECEK’

“Aile hekimlerini yerine bu iş niye bize havale edildiğini anlamadım” diyen Tuncay Sayılkan “Şöyle de bir risk var. Biz normal hastalara hizmette aksama yaşanmasın diye bu zor şartlarda hizmet vermeye devam ederken, ortalama yüz kişiyle uğraşırken, şimdi bir yüz kişi de ücretsiz maske almak için gelecek. Ekstra bir ciddi sıkıntı yaratacak. Kodla maske alma işini anlayan olacak anlamayan olacak. Aynı kodla başka eczaneden maske almaya çalışan olacak. Sistem vermeyecek sen saatlerce uğraşacaksın. Hizmetin aksayacak. Elini kolunu sallayan gelecek ‘Selam verin benim maskemi kardeşim’ diye.

‘ONLAR 300 MİLYON MASKEYİ ÇİN’E SATMAMIŞLAR’

Kovid-19 salgınıyla mücadelenin doğru yönetildiğine şahit olduğumuz ülkelerde, Güney Kore, Avusturya, Kanada ve Çekya gibi ülkelere baktığınızda önceden maskeyle ilgili yasal düzenleme yapmış. Ayrıca onlar 300 milyon maskeyi Çin’e satmamışlar , ‘Bu bana lazım olabilir’ demiş. Sonra eczanelere yığmış her gelen müşterinize bir tane verin demiş, hiç öyle kayıtla kuyutla uğraşmamış. Böylelikle yayılma hızı herkesin eline maske geçince, sağlık sistemi gelişme katetmiş, doktarların yükü azalmış ve bu ülkelerde eczanelere özel teşekkür etmişler. Biz de durumlar yaklaşık bir ay geriden geliyor. Nasıl olacak bilmiyorum ve bu işin bir altyapısı yok” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.