Dolar 32,3217
%0.22
Euro 35,1296
%0.02
Altın 2.298,910
%0.94
Bist-100 9,06
%2.88

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TTO Başkanı Olgun: '2017 toparlanma yılı olacak'

TTO Başkanı Olgun: '2017 toparlanma yılı olacak'

250 milyar TL’ye yükseltilen Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) sağladığı kefaletlerin bakiye tutarı hakkında Torbalı Ticaret Odası’nda tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Başkan Olgun, “2017 ekonomide yeniden toparlanma yılı olacak” dedi. 250 milyar liralık can suyu

  • Ege Postası
  • 17.03.2017 - 09:15

Kredi garanti kurumlarınca Hazine desteğiyle sağlanabilecek kefaletlerin toplam bakiye tutarı 250 milyar liraya çıkarıldı. Hükümetin, KOBİ'lerin, ihracatçı firmaların canlılığını korumak, kur dalgalanmasından etkilenen şirketlerin üretimlerine katkı için yaşama geçirdiği devlet garantili kredi, Torbalı Ticaret Odası ve Kredi Garanti Fonu İzmir Şube Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantı ile Torbalı’da tanıtıldı. Toplantıda konuşan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “2017 yılı ülkemizin yeniden ayağa kalkma yılı olacaktır. Ülkemizin başına gelmeyen kalmadı ama kötü günler geride kaldı. Hükümet, yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Sağlanan kredilerle piyasalar yeniden büyük bir ivme yakaladı.  Hemen hemen her alanda iyileştirme ve üreticiye destek var. Ancak uzun vadede kalıcı reformlara ihtiyaç var” diye konuştu. Meclis Başkanı Erkan Aksoy’un da hazır bulunduğu toplantıda ilçedeki tüm bankaların şube müdürleri de katıldı.

250 MİLYAR LİRALIK DESTEK

Bakanlar Kurulu’nun Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı, Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle ‘kurum’ tanımı, “Müsteşarlık ile protokol imzalaması kaydıyla Kredi Garanti Fonu” yerine “Müsteşarlık ile protokol imzalaması kaydıyla ilgili kanun uyarınca Müsteşarlık destekli kefalet sağlayan kredi garanti kurumları” şeklinde değiştirildi. Böylece başka kredi garanti kurumlarınca Hazine destekli kefalet sağlanabilmesi imkanı getirildi. Bu karar ile Hazine desteğiyle sağlanabilecek kefaletlerin toplam bakiye tutarı 250 milyar lira oldu. İşletme kredilerinin vadesi asgari 6 ay, anapara ödemesiz dönemi en fazla bir yıl olmak üzere azami 5 yıl olacak. Yatırım kredilerinin vadesi asgari 6 ay, anapara ödemesiz dönemi en fazla 3 yıl olmak üzere azami 10 yıl olabilecek.

10 YIL VADELİ KREDİ

Torbalı Ticaret Odası (TTO) ile Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliğinde KGF Tanıtım Toplantısı düzenlendi. TTO’da gerçekleştirilen toplantıda, KGF İzmir Ersen Damçayırı, KGF İzmir Şube Yönetmeni Murat Hovardakaya, TTO üyeleri ve ilçedeki banka şubelerinin temsilcilerine KGF hakkında bilgi vererek yeni düzenlemeleri anlattı.  Kefalet türleri hakkında da bilgi veren Murat Hovardakaya, özkaynak kefaletleri ve hazine destekli KGF kefaletleri olmak üzere iki tür kefalet bulunduğunu, bunların da kendi içinde risk paylaşımlı kefaletler ve doğrudan kefaletler olarak ikiye ayrıldığını söyledi. Risk paylaşım esasına göre yapılan başvuruların bankalar aracılığıyla gerçekleştirildiğine değinen Hovardakaya, KOSGEB, TÜBİTAK, Eximbank gibi ilgili kurum ve kuruluşlardan destek almaya hak kazananların yapacakları kefalet başvurularının ise doğrudan KGF’ye yapıldığını bildirdi

İHRACATÇIYA KOLAYLIK

Yeni Bakanlar Kurulu Kararı ile birlikte yapılan düzenlemelerle ilgili de bilgi veren Ersen Damçayırı, "Daha önce 15 milyar TL olan KGF tarafından verilebilecek hazine destekli kefaletlerin toplam bakiye tutarı, 20 milyar TL’ye yükseltildi. KOBİ’lerin kefalet üst limiti 1,5-2,5 milyon TL’den 3 milyon Dolar’a çıkarıldı. Bu rakamın önümüzdeki süreçte 12 milyon Dolar’a çıkması bekleniyor. Yararlanıcı tanımına ‘KOBİ tanımı dışında kalan diğer işletmeler’ eklenerek kefalet üst limiti 50 milyon Dolar olarak belirlendi. Ki bu rakamın da yeni düzenlemelerle 200 milyon Dolar’a çıkarılması gündemde. Sadece SGK ve vergi dairesine muaccel hale gelmiş borcu olmayan firmalara kefalet sağlanmakta iken yeni düzenleme ile muaccel hale gelmiş borcun, kefalet sağlanacak kredinin yüzde 20’sini aşmaması ve kullanılacak kredi ile ödenmesi durumunda kefalet verilebilmesinin önü açıldı" şeklinde konuştu. Hazine desteğine dayalı KGF kefaletinde aranan genel şartlarda yapılan değişikliklere de değinen Damçayırı, özellikle SGK ve vergi borcu bulunan KOBİ’lere bir takım kolaylıklar getirildiğini anlattı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.