Dolar 32,3473
%0.09
Euro 35,1165
%0.15
Altın 2.332,310
%0.51
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Trump'tan 'NATO' uyarısı: Yetersiz!

Trump'tan "NATO" uyarısı: Yetersiz!

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nda konuşan ABD Başkanı Trump, "savunmaya gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2'sinin ayrılması bile yetersiz" dedi.

  • Ege Postası
  • 25.05.2017 - 20:41

ABD Başkanı Donald Trump, ittifak üyelerinin savunma  harcamaları konusunda kendi paylarına düşen katkıyı sağlaması gerektiğine vurgu  yaparak, "Kronikleşmiş hale gelen az ödemeler ve büyüyen tehditler karşısında  savunmaya gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2'sinin ayrılması bile yetersiz."  dedi. 

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği NATO  Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı sırasında Berlin Duvarı Anıtı ile 5.  Madde ve 11 Eylül Anıtı'nın açılışı yapıldı. Anıtlarda 1989'da yıkılan Berlin  Duvarı'nın parçası ile 11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nden  bir metal parçasına yer verildi.NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg anıtların açılışı dolayısıyla  yaptığı konuşmada, "Bugün bir araya gelmemiz, ortak geleceğimizi planlamak ve  ortak geçmişimizi hatırlamak için bir fırsat." dedi.

Berlin Duvarı'nın geçmişin bir sembolü olduğunu anımsatan Stoltenberg,  "Bu, Avrupa’yı bölmek, insanları içeride, ideolojileri dışarıda tutmak için  yapılmıştı. Özgürlüklerin, demokrasinin ve insan haysiyetinin korunmasında NATO  müttefikleri birlik halinde ayakta durdu." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, Berlin Duvarı'nın 1989’da barışçıl protestocular  tarafından aşağıya indirildiğini anımsatarak, "Bu binaya girecek herkes bu anıtın  önünden geçecek ve özgürlüğün asla yenilemeyeceğini anlayacak. NATO her zaman  ittifakımızın kuruluş değerlerini savunacak." ifadelerini kullandı.

"Ortak değerlere dayalı bir ittifak"

Almanya Başbakanı Angela Merkel de yeni NATO karargahının geleceğe  işaret ettiğini, Berlin Duvarı parçasıyla da NATO'nun Soğuk Savaş döneminde  damgasını vurduğu tarihin herkesin gözünde yeniden canlandırıldığını kaydetti.

Gelecekte de başarılı olabilmek için geçmişte nelerin başarıldığına ve  geleceğin nelerin üzerine kurulacağına bakılması gerektiğini söyleyen Merkel,  "Soğuk Savaş döneminden sonra yeni sınavlarla yeni bir dönem başladı. Ortak  değerlere dayalı, birbiri ile dayanışma içinde olan bir ittifak kaldı. Almanya  NATO'nun yeniden birleşmesi döneminde sergilediği dayanışmayı unutmayacaktır ve  biz de katkılarımızı sağlayacağız." dedi. '

"Yüzde 2 bile yetersiz"

ABD Başkanı Trump da Manchester terör saldırısında hayatını  kaybedenler için saygı duruşu çağrısında bulundu. NATO müttefiklerinin savunma  harcamaları çerçevesinde kendi paylarına düşen katkıyı artık sağlamaları  gerektiğini vurgulayan Trump, 28 NATO üyesinin 23'ünün hala savunma alanında  yapması gereken katkıyı yapmadığını belirtti.

Bu durumun ABD'de vergi ödeyen Amerikan halkına büyük haksızlık  olduğunu, katkılarını yapmayan ülkelerin birçoğunun geçmişten biriken yüklü  borçlarının bulunduğunu kaydeden Trump, son 8 yıl içinde ABD'nin savunma alanında  yaptığı harcamaların tüm NATO müttefiklerinin bir arada yaptığı harcamalardan  daha fazla olduğunu dile getirdi.

Trump, "Kronikleşmiş hale gelen az ödemeler ve büyüyen tehditler  karşısında savunmaya ayrılan gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2'sinin ayrılması  bile yetersiz." açıklamasında bulundu.

Mevcut tehditlerle yüzleşmek için müttefiklerin yüzde 2 asgari katkıyı  yapmaları çağrısında bulunan Trump, "NATO müttefikleri paylarına düşen katkıya  sunmuş olsaydı o zaman NATO özellikle terörizmle mücadele alanında bugün  olduğundan çok daha güçlü olurdu." ifadesini kullandı.

Yeni karargahın devir teslimi yapıldı

 Daha sonra, düzenlenen başka bir törenle de NATO'nun yeni karargahı  Belçika Hükümeti tarafından NATO'ya teslim edildi. İttifak üyelerinin  bayraklarının NATO marşı eşliğinde göndere çekildiği törende ayrıca, Belçika,  Çekya ve İtalya savaş uçakları gösteri uçuşu yaptı.

Liderler daha sonra, çalışma yemeğine geçti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.