Dolar 32,3398
%0.18
Euro 35,1129
%-0.2
Altın 2.238,510
%-0.22
Bist-100 8,77
%0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Trump: Saldırıyı İran yaptı

Trump: Saldırıyı İran yaptı

ABD Başkanı Donald Trump, dün Umman Körfezi'nde iki tankere yönelik gerçekleştirilen saldırının sorumlusunun İran olduğunu savundu.

  • Ege Postası
  • 14.06.2019 - 16:08

ABD Başkanı Donald Trump, kendisine yakın Fox News haber kanalına verdiği röportajda İran'a sert mesajlar verdi.

Umman Körfezi'nde dün iki tankerde gerçekleşen patlamadan İran'ı sorumlu tutan ABD lideri, "Saldırıyı İran yaptı" dedi.

İran'ın nasıl durdurulacağı sorusuna 'Göreceğiz' yanıtını veren ABD Başkanı, ayrıca Umman Boğazı'nın kapanmayacağını ancak kapanırsa da bunun uzun süreli olmayacağını söyledi.

ABD ordusu ise, İran Devrim Muhafızlarını, Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan Japonya'ya ait bir petrol tankerinden patlamamış bir mayını sökmeye çalışırken gösterdiğini öne sürdüğü bir video yayımladı. ABD, saldırılardan İran'ı sorumlu tuttu ancak Tahran yönetimi bu suçlamayı reddetti. Dünkü olayda Norveç'e ait petrol tankeri de hasar gördü.

Bir ay önce de Birleşik Arap Emirlikleri açıklarındaki 4 petrol tankeri, düzenlenen saldırılarda hasar görmüştü. Washington, bu patlamalardan da İran'ı sorumlu tutmuş, ancak bu iddiayı destekleyen herhangi bir kanıt sunmamıştı. İran, bu suçlamayı da reddetmişti.

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu dünkü saldırılar konusunda ABD'nin dile getirdiği suçlamalara şu yanıtı verdi:

'Bu temelsiz iddiaları kesin bir şekilde reddediyoruz'

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise, Twitter'da paylaştığı mesajında ABD'nin suçlamalarını ülkesine yönelik "sabotaj diplomasisi" ve "ekonomik terörü gizleme çabalarının" bir parçası olarak niteledi.

Pompeo: Saldırıları İran'ın düzenlediği sonucuna ulaştık

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin edindiği istihbarat sonucunda, kullanılan silahların cinsi ve gerçekleştirilen saldırıların gelişmişliği göz önüne alındığında bu saldırıların İran tarafından gerçekleştirildiği sonucuna ulaştıklarını öne sürdü.

Daha sonra ABD ordusu, İran'ın Japonya'ya ait tankerin kenarındaki patlamayan bir mayını çıkarmaya çalışırken görüntülendiği öne sürülen bir video da yayımladı.

Amerikalı askeri yetkililer, videoda görüldüğü iddia edilen İran Devrim Muhafızları Güçleri'ne ait bir devriye botunun daha sonra hızla bölgeden uzaklaştığını iddia etti.

Körfez'de neler yaşandı'

Perşembe sabahı ABD donanmasının 5. filosu, Umman Körfezi'nde iki ayrı petrol tankerinden gelen yardım çağrılarına yanıt verdiğini açıklamıştı.

Bölgesel yayın kuruluşları, Norveç'e ait Front Altair ve Japonya'ya ait Kokuka Courageous adlı gemilerde patlamalar meydana geldiğini ve yangın çıktığını aktardı. Gemilerin işletmecileri, iki geminin toplam 44 mürettebatının güvenli bir şekilde tahliye edildiğini söylemişti.

BBC'ye konuşan üst düzey bir İranlı yetkili İran'ın patlamalarla bir ilgisi olmadığını söylemişti. 

Olayın ardından Brent tipi petrolün ve Amerikan ham petrolü WTI'ın varil fiyatı yüzde 4,5'a yakın yükselmişti.

Katar'dan demir alan Marshall Adaları bandıralı gemiden 23 mürettebat, yangının ardından suya atladı ve bir İran donanmasına ait bir gemi tarafından kurtarıldı.

Panama bandıralı ve Singapur'dan Suudi Arabistan'a gitmekte olan diğer gemiden suya atlayan 21 kişinin de aynı şekilde kurtarıldığı bildiriliyor.

İran "kaza" sonrası mürettebatı kurtardığını açıkladı ancak bu bilgi henüz başka kaynaklarca doğrulanmadı.

Front Altair gemisini kiralayan Tayvan devlet petrol rafinerisi CPC Corp'un sözcüsü Wu I-fang, 75 bin ton petrol taşıyan geminin torpidoyla vurulduğundan şüphelendiklerini açıkladı.

Bölgede geçen ay Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) açıklarında 4 tankere saldırılar düzenlenmişti.

BAE saldırılardan adını açıklamadığı bir devleti sorumlu tutmuştu.

ABD ise su altı mayınları kullandığını öne sürdüğü İran'ı suçlamış, İran iddiaları reddetmişti. Tüm bu gelişmeler İran'ın ABD ve Körfez'deki ABD müttefikleriyle ilişkilerinde gerginliği artırmıştı.

ABD bunun üzerine Mayıs başında bölgeye savaş gemileri ve savaş uçakları göndermişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.