Dolar 32,5589
%0.06
Euro 34,9528
%0.36
Altın 2.423,090
%0
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Trump’a karşı birleştiler

Trump’a karşı birleştiler

Fransa lideri Macron, G7 zirvesi öncesinde ek gümrük vergileri getiren ABD Başkanı Trump’a ‘gerekirse sensiz devam ederiz’ mesajını verirken, Almanya Başbakanı Merkel de Avrupa’yı küresel konularda daha fazla rol almaya çağırdı.

  • Ege Postası
  • 09.06.2018 - 06:36

Kanada’nın Charlevoix Kasabası’nda gerçekleşecek G7 zirvesi, dünya liderlerininWashington’a çektiği rest mesajlarının gölgesinde kaldı. Zirveye katılmak içinKanada’ya giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump’a karşı G7’yi savundu.

G7’yi ABD’nin getirdiği ek gümrük vergileriyle başlattığı ‘ticaret savaşlarına’ karşı bir direniş olarak niteleyen Macron, “ABD Başkanı dışlanmış olmayı çok umursamıyor olabilir, ancak biz de bu toplantıyı gerekirse altı katılımcıyla yapmayı çok kafamıza takmıyoruz. Çünkü bu altı ülke değerleri, tarihten gücünü alan ekonomik piyasayı temsil ediyor ve uluslararası camiadaki gerçek güce sahip” ifadelerini kullandı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da, ‘Herkes İçin İşleyen Büyümeyi Sağlamak’ başlıklı raporun, zirvenin odaklanacağı konuları içerdiğini belirterek ‘eşit paylaşım ve ortak sınıf’ başlıklarına vurgu yaptı. Trudeau ayrıca, gümrük vergisi uygulamasıyla ilgili olarak Trump’la gerçekleştiği telefon görüşmesinde ABD liderinin sarfettiği “Beyaz Saray’ı siz yakmadınız mı'” sorusunu ciddiye almadığını dile getirdi. Trudeau görüşmede “Gümrük vergisi uygulamasını nasıl ulusal güvenliğe bağlarsınız'” diyerek bu konuda ABD’den açıklama talep etmiş, Trump ise bunun üzerine bağımsızlık savaşı döneminde İngiliz askerlerinin Beyaz Saray’ı yaktığını hatırlatmıştı. Trump’ın bu sözleri, o dönemde İngiltere’nin sömürgesi olan Kanada’da halkın tepkisine yol açtı. Öte yandan Almanya Şansölyesi Angela Merkel zirve öncesinde yaptığı açıklamada, Trump’ın ‘Önce Amerika’ politikasına karşılık, Avrupa ülkelerini küresel konularda daha etkin rol almaya davet etti. Merkel zirvede Trump’la iklim değişikliği ve ticaret konularını ele alacağı konusunda da teminat verdi.

Erken ayrılacak

Bu arada ABD lideri Trump’ın, zirveye katılan liderlerle çevre ve iklim değişikliği başlıklarını görüşmeden Kanada’dan erken ayrılacağı açıklandı. Daha önce Trump’ın bahsi geçen konularda G7 liderlerinin eleştirilerine maruz kalmamak için zirveye katılmayabileceği iddia edilmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.