Dolar 32,5814
%0.33
Euro 34,6861
%-0.13
Altın 2.520,880
%1.46
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tosun’dan Cumhur İttifakı aday değerlendirmesi

Tosun’dan Cumhur İttifakı aday değerlendirmesi

İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanlığı için daha önce Nihat Zeybekçi’nin adaylığını ilan eden AK Parti, ilçelerdeki adaylarını da açıkladı. Cumhur ittifakı ile rakibi Millet İttifakı açısından durumu değerlendiren ünlü Siyaset Bilimci Prof. Tanju Tosun, “AK Parti bir taraftan genç, bir tarafta kadın, bir tarafta teşkilattan gelen, bir tarafta göçmen adaylar gösterdi. Pragmatik olarak AK Parti açısından bu bir avantaj ancak seçim kazanmaya yeter m? Kolay değil. Bu adaylarla AK Parti’nin ancak oylarını arttırma ihtimali var” dedi. Tosun’dan çarpıcı seçim değerlendirmesi

  • Ege Postası
  • 08.01.2019 - 13:05

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı’nın İzmir ilçelerindeki belediye başkan adaylarını açıkladı. İzmir’in 30 ilçesinden 25’inde AK Parti aday gösterirken, beş ilçede ise AK Partililer MHP adaylarını destekleyecek.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halkapınar Spor Salonu’nda düzenlenen tanıtım toplantısında “CHP'li vatandaşlarıma sesleniyorum, gelin İzmir'i yeniden demokrasinin ve özgür düşüncenin merkezi haline hep birlikte getirelim. İnanıyorum ki siz de bu CHP zihniyetinden ekmek çıkmayacağını biliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: YAŞAM TARZİ DERDİMİZ YOK

İktidarları döneminde İzmir’e yapılan hizmetleri de anlatan Cumhurbaşkanı  Erdoğan, CHP’nin İzmirli seçmenler üzerinde yaşam tarzı kaygısı manipülasyonu yarattığını da savunarak, “Yatıyorlar kalkıyorlar, yaşam tarzı. Bizim böyle bir derdimiz yok. Biz kimseye bugüne kadar bundan dolayı musallat olmadık. Ama siz, CHP zihniyeti olarak musallat oldunuz" dedi.

AK PARTİ HANGİ ADAYLARLA GİRECEK

İzmir’de 7 belediye başkanlığına sahip olan AK Parti, bu ilçelerden Kemalpaşa, Kınık, Menderes, Torbalı ve Kiraz’da mevcut belediye başkanlarını yeniden aday gösterdi. Selçuk ve Ödemiş’te ise yeni isimler aday olarak belirlendi.  AK Parti 8 ilçede ilçe başkanlarını aday gösterirken, Balçova, Güzelbahçe, Karşıyaka, Kiraz, Konak’ta ise kadın adaylarla yerel seçim yarışına girecek.

Cumhur İttifakı’nın İzmir adaylarını ve CHP’nin bu adaylar karşısındaki durumunu değerlendiren Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi, Siyaset Bilimci Profesör Doktor  Tanju Tosun, İzmir’de seçimlerde  yüzde 15 oranındaki seçmen kitlesinin belirleyici olacağını söyledi.

SEÇİMDE YÜZDE 15’LİK SON DAKİKA SEÇMENİ BELİRLEYİCİ OLACAK

Yüzde 15’lik son dakika seçmeni olarak nitelendirdiği kesimin 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde belirleyici olacağını kaydeden Siyaset Bilimci Prof. Tanju Tosun, “AK Parti-CHP ve HDP’ye oy veren seçmenin yüzde 80-85’i parti değiştirmiyor. Bu kararlı kitle aday kim olursa olsun oyunu partisine veriyor. Ancak bir de yüzde 15’lik bir ‘son dakika seçmeni’ var. Bu yüzde 15’lik seçmen, ideolojiyi-parti aidiyetini dikkate almıyor. Partilerin seçim kampanyalarına, adayların kim olduğuna göre karar veriyor” dedi.

CHP ADAYLARINI AÇIKLAMAYI GECİKTİRİRSE BU YÜZDE 15’LİK SEÇMEN…

Cumhur İttifakı’nın erken davranıp İzmir’deki tüm adaylarını belirleyip kamuoyuna açıklamasına karşın CHP’nin henüz büyükşehir belediye başkan adayı başta olmak üzere ilçe belediye başkan adaylarını da açıklamadığına dikkat çeken Siyaset Bilimci Prof. Tosun, CHP’nin adaylarını açıklamasının daha fazla gecikmesi durumunda bu yüzde 15’lik seçmen kitlesindeki CHP kredibilitesinin düşme riski olduğunu vurguladı. Tosun, bu düşüncesini, “CHP’nin kendi adaylarını geç açıklaması durumunda, bu seçmen kitlesindeki CHP kredibilitesinin düşme riski var” şeklinde ifade etti.

MHP’YE VERİLEN İLÇELERDE GÜÇLÜ CHP SEÇMEN KİTLESİ VAR

Cumhur İttifakı’nın İzmir adaylarını da değerlendiren Siyaset Bilimci Prof. Tanju Tosun, halihazırda MHP’li belediye başkanının olduğu Aliağa dışında MHP’ye bırakılan Çeşme, Dikili, Foça ve Narlıdere’de güçlü bir CHP seçmen kitlesi olduğunu belirterek, MHP’nin bu ilçelerde seçim kazanma olasılığının bulunmadığını savundu.

MHP’NİN BU İLÇELERDE SEÇİM KAZANMASI MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

Siyaset Bilimci Prof. Tanju Tosun, 24 Haziran seçim sonuçlarının veri olarak ele alınması durumunda, MHP’nin bu ilçelerde şansının çok düşük olduğunu kaydederek, şu tespiti yaptı:

“24 Haziran seçimlerini veri olarak aldığımızda, Aliağa dışında MHP adaylarının destekleneceği Çeşme, Dikili, Foça ve Narlıdere’de  seçim kazanması pek mümkün görünmüyor. İşin sosyolojik boyutuna baktığımızda ise AK Parti’nin muhafazakar kimliğine karşılık MHP’nin ılımlı liberal-milliyetçi kimliğiyle oyları artırma ve seçim kazanma stratejisi izlenmiş olabilir. MHP’ye bırakılan Çeşme, Dikili, Foça ve Narlıdere’de çok güçlü bir klasik CHP tabanı var. İYİ Parti ile girilecek ittifak ile CHP adayları bu ilçelerde  rahatlıkla seçim kazanacak gibi görünüyor.”

AK PARTİ KADIN ADAYLARLA VİTRİN TAZELEME STRATEJİSİ GÜTMÜŞ

AK Parti’nin 5 ilçeden gösterdiği kadın adayları değerlendiren Prof. Tanju Tosun, AK Parti’nin modern görünümlü kadın adaylarla İzmir’de seçmenin karşısına liberal bir kimlikle çıkma çabasına girdiğini kaydetti.

KADIN ADAYLARLA YUMUŞAK ALGI DEĞİŞİKLİĞİ OLUŞABİLİR

Prof. Tosun, AK Parti’nin kadın adaylarla bir ‘vitrin tazeleme’ stratejisi izlediğini vurgulayarak, Kiraz dışında bu yenilemenin artı bir kazanç getirmeyeceği düşüncesinde olduğunu söyledi. Tosun, “AK Parti bu adaylarla bir anlamda vitrin tazeleme stratejisi izliyor. Gösterilen adaylar da İzmir’deki kadın profiline uygun adaylar. Muhafazakar kimliğe liberal bir kimlik takviyesi. Ama Kiraz dışında bu tür bir yenilemenin artı bir kazanç getirmeyeceğini düşünüyorum. AK Parti açısından kadın adayların gösterilmesi bir seçim kazandıracak faktör olmayacak. Çünkü buralarda CHP’nin güçlü bir sosyolojik tabanı var. Ancak  AKP’ye ilişkin bir süreç içinde yumuşak bir algı değişikliğine yol açabilir. Ayda Maç örneğinde olduğu gibi” diye konuştu.

YAKIN ZAMANA KADAR YAŞAM TARZI VE İDEOLOJİK REFLEKS VARDI ANCAK…

Siyaset Bilimci Prof. Tanju Tosun, bugüne kadar başta yaşam tarzı, ideolojik referansların İzmirli seçmen için belirleyici olduğunu ancak son dönemlerde seçmenler üzerinde iyi belediyecilik hizmeti verilip verilmediğinin de başat bir rol oynamaya başladığı tespitini yaptı.

ARTIK BELEDİYE HİZMETLERİ ÜZERİNDEN OLUŞAN BİR SEÇMEN REFLEKSİ DE VAR

CHP’li belediyeler açısından bunun bir risk olduğu değerlendirmesini yapan Siyaset Bilimci Prof. Tanju Tosun, şunları söyledi:

“Yakın zamana kadar özellikle ideolojik referanslar, başta hayat tarzı olmak üzere sosyolojik referanslar İzmir seçmeni açısından belirleyici faktör idi. Fakat son dönemde, özellikle belediye hizmetleri üzerinden yavaş yavaş oluşmaya başlayan bir seçmen refleksi de var. Ama bu refleksin AK Parti’ye yönelmesinin pek kolay olduğunu düşünmüyorum. CHP açısından risk, bir miktar seçmenin hizmet talebinin karşılanmamasından dolayı geri çekilme davranışı sergilemesidir.”

AK PARTİ TEŞKİLAT, GENÇ-KADIN, SOSYOLOJİK TEMSİLİYETE ÖNEM VERMİŞ

AK Parti’nin teşkilattan gelen, genç ve kadın adaylar ile sosyolojik temsiliyete önem veren adaylarla yola çıkmasının kendisi açısından avantaj olduğunu da vurgulayan Siyaset Bilimci Prof. Tanju Tosun, Bornova, Karabağlar, Aliağa gibi bazı ilçelerde AK Parti ile CHP arasında kıran kırana bir mücadele geçebileceğini sözlerine ekledi.

BAZI İLÇELERDE CHP İLE SIKI BİR SEÇİM YARIŞI YAŞANACAK

Prof. Tanju Tosun, AK Parti ve CHP arasında sıkı bir seçim yarışı yaşanabilecek ilçelere örnekler de vererek, “Bornova; sosyal yapıya uygun bir aday gösterdi. Göçmen kimlikli bir aday olması ve esnaflarla iyi diyaloglar içinde olması önemli. Dolayısıyla sosyolojik temsiliyete dikkat etmiş burada. AKP Bornova’da İYİ Parti’ye 24 Haziran’da yönelen oyları gösterdiği aday üzerinden kendisine çekmeye çalışacak.  Karabağlar’da da sosyolojik olarak heterojen bir yapı var. AK Parti’nin gösterdiği aday, aday gösterilmeyenlerle birlikte çalışırsa Karabağlar’da  makası kapatabilir. Bu çok önemli. Gösterilmeyen adaylar arasında kırgınlık oluşursa bu durum AKP’nin aleyhine olabilir. MHP’lilerin gösterildiği yerlere bakıldığında Aliağa hariç stratejik ve işlevsel bir şey görünmüyor. Aliağa’da da seçimi belirleyecek olan İYİ Parti seçmeni. İYİ Parti seçmeni CHP adayına destek verirse CHP Aliağa’da seçimi kazanabilir” değerlendirmesini yaptı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.