Dolar 32,3286
%0.24
Euro 35,0658
%-0.16
Altın 2.301,820
%1.07
Bist-100 9,04
%2.68

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tire'de su krizi

Tire'de su krizi

​Tire'de bütünşehir yasasının ardından mahalleye dönüşen köylerden Kızılcahavlu Köyü'nde su krizi patlak verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösteren vatandaşlar İZSU'nun alanda açacağı 6 ayrı su kuyusunun tarıma büyük darbe vuracağını belirterek projeye karşı çıktı. Vatandaştan İZSU'ya büyük tepki

  • Ege Postası
  • 23.12.2016 - 13:52

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bütünşehir Yasası ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olan 9 ilçe, 23 belde ve 400’e yakın köyde su sıkıntısını çözmek için harekete geçen İZSU Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalara Tire'de vatandaşlardan veto geldi. Türkiye'nin en çok patates üreten köyü olan Kızılcahavlu'da vatandaşlar İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne karşı isyan bayrağı açtı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz kış aylarında Tire'nin Kızılcahavlu Mahallesi'nde 6 adet yeni sondaj kuyusu açılarak Ödemiş'e su sağlanması yönünde karar aldı. Bütünşehir Yasası'nın ardından bölgedeki susuzluk sorununun çözümü için harekete geçen İZSU yönetiminin bu hamlesi bölge halkından tepki görürken, altyapı çalışmaları da büyük bir krize yol açtı. Geçimini tarımla sağlayan üretici ve çiftçiler, açılacak sondaj kuyularının yeraltı sularını kurutacağı ve tarlalarının büyük oranda zarar göreceği gerekçesiyle çalışmalara karşı çıktı.

SU KUYULARI HALKLA BELEDİYEYİ KARŞI KARŞIYA GETİRDİ

Yaz aylarında belediye ekiplerinin köye giderek eski sulama kanallarını kapatması ile birlikte başlayan süreçte halk ile belediye karşı karşıya geldi. Son yasayla birlikte su ve kanal hizmetlerine ait tüm yetkileri İl Özel İdaresi'nden devralan İZSU'nun başlatacağı kuyulardan içme suyu teminine yönelik projeye karşı çıkan bölge halkına bu süreçte ilçe belediyesinden de destek geldi. Tire Belediyesi'nde alınan encümen kararı söz konusu bölgede su kuyuları açılmasına dair proje reddedildi. Ancak hazırlıklarını tamamlayan İZSU ise gelen tüm itirazlara karşın projeden vazgeçmedi.

KOCAOĞLU KRİZE EL ATTI, YARIN KÖYÜ ZİYARET EDECEK

Gelişmelerin ardından, bölgedeki krizi yerinde çözme kararı alan belediye yönetimi ise yarın Tire'ye çıkarma yapma kararı aldı. Öğlen saatlerinde Tire'ye bağlı köyü ziyaret etmeyi planlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağlu'nun halkı dinleyerek taleplerine kulak vereceği ve halkı ikna etmeye çalışacağı öğrenildi.

MAHALLE HALKI ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Yaşanan süreçle ilgili bilgiler veren ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na tepki gösteren CHP'li eski İl Genel Meclisi Üyesi ve Kızılcahavlu Köyü Muhtarı Hüseyin Güngör İZSU'ya sundukları itirazların hiçbirine yanıt alamadıklarını belirterek adeta dert yandı. Geçmişte tepkilerini dile getirmek amacıyla eylem yaptıklarını da söyleyen Muhtar Güngör "10 yıl boyunca CHP'ye hizmet ettim. Böyle bir anlayış yok. Bu nasıl işgüzarlıktı? Bir an önce bu yanlıştan dönülsün. Buraya gelip yetkiyi devralan İZSU yetkilileri kuyu açacağız diyerek öncelikle yıllardır yetiştirdiğimiz incir ağaçlarımızı kestiler. Burada bir ağaç katliamı yaşandı. Sayın Kocaoğlu'na soruyoruz, acaba bu olanlardan haberi var m? Burada açılacak 6 kuyu ile Ödemiş'e su taşınacak. Halk olarak bunu istemiyoruz. Zorla, dayatmayla bu iş olmaz. Elimizde belediye encümen kararı var. Çiftçinin suyunu elinden alarak başka bir yerleşim bölgesine içme suyu sağlanamaz. Bu zaten yasalara aykırı. Ödemiş bugün 1450 dekar arazi için Beydağ Barajı'ndan su alıyor. İZSU'nun amacı Tire'deki çiftçiyi bitirmek m? Köylüyü bitirmek, üreticiye darbe vurmak mı istiyorla? Böyle iş mi olu? Sondaj kuyuları tarımı olumsuz etkileyecek. Gerekirse bu konuyu mahkemeye taşıyıp hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yarın köyümüzü ziyaret edip bizleri dinleyecek. Yarın köyümüzdeki Demokrasi Meydanı'nda bu iş bitecek. Projeye itiraz ediyoruz ve kesinlikle başlatmayacağız" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.