Dolar 32,3286
%0.24
Euro 35,0658
%-0.16
Altın 2.301,820
%1.07
Bist-100 9,04
%2.68

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Telefon ve tablet çocukları susturmak için kullanılıyor

Telefon ve tablet çocukları susturmak için kullanılıyor

Cep telefonunu, tableti bütün gün elinden düşürmeyen çocukların sayısı artarken uzmanlardan ailelere önemli uyarı geldi. 6-15 yaş grubu çocukların interneti oyun için kullandığını belirten Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe, ‘e-bağımlılığın’ arttığını vurguladı. Meşe “Çocukları biraz da aileler teşvik ediyor. Yani tabletler susturucu gibi kullanılıyor. Eline cihazı vereyim otursun ben de dinleneyim yaklaşımı doğru değil” dedi.

  • Ege Postası
  • 08.11.2018 - 06:23

Araştırmalara göre 6-15 yaş  grubu çocuklar, interneti  yüzde 80 oyun oynama amacıyla kullanıyor. Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe konuyla ilgili olarak “Anne ve babalar tarafından tablet ve telefon ‘susturucu’ gibi kullanılabiliyor. Çuvaldızı önce anne, babalara batırmamız lazım” dedi. 

Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, Dijital Oyun Bağımlılığı Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, son yıllarda ortaya çıkan ve yaygınlığı gün geçtikçe artan bağımlılık türlerinden birisinin de dijital oyun bağımlılığı olduğunu söyledi.

Meşe, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) 2013’te yapılan, 6-15 yaş grubu çocuklara yönelik araştırmanın sonuçlarına göre, bilgisayar kullanımına başlama yaşının 8, internet kullanımına başlama yaşının 9, cep telefonu kullanımına başlama yaşının ise 10 olduğunu söyledi. Meşe, araştırma sonuçlarına göre, çocukların yüzde 46’sının hemen her gün internet kullandığına dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “6-15 yaş grubu çocuklar, interneti, ilk sırada yüzde 85 ile ödev veya öğrenme, ikinci sırada yüzde 80 ile oyun oynama amacıyla kullanmaktadır. Ben de bir anneyim ve biz annelere burada çok büyük görevler düşüyor. Bu işe önce erişkin işi ile başlamamız lazım. Biraz da çocukları bizler teşvik ediyoruz. Kolayımıza geliyor. Yemek yedirirken eline internetten bir oyun veya bir çizgi film açmak. Hepimiz çalışan anneleriz. Çocuğu gelince bir parka götürmek zorumuza mı gidiyo? ‘Eline tablet, telefon vereyim evde otursun, ben de dinleneyim ya da işimle ilgileneyim.’ Annelerin ve babaların kolayına geliyor. Bir ‘susturucu’ gibi kullanılabiliyor bazen. Çuvaldızı önce anne, babalara batırmamız lazım. Neden bu çocuklar oyun bağımlısı oluyor'”

Meşe, çocukların ruhsal boşluğunu da bu şekilde doldurduğunu ifade ederek, oysaki anne, babaların bu boşlukları sevgiyle doldurması, çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmesi gerektiğini söyledi.

Dijital oyun bağımlılığında, çocukların ve geleceğin risk altında olduğuna işaret eden Meşe “Sağlık Bakanlığı olarak bu konuyu çok önemsiyoruz. Bu konuda çalışmak ve eylem planları oluşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.